Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 14.09.2020 по справі 640/21322/20

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1

УХВАЛА

14 вересня 2020 року м. Київ № 640/21322/20

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Погрібніченко І.М., розглянувши клопотання про звільнення від сплати судового збору у справі

ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 )

доВійськової частини НОМЕР_1 ( АДРЕСА_2 )

про визнання протиправною бездіяльності, зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністративного суду міста Києва звернувся ОСОБА_1 з позовом до Військової частини НОМЕР_1 , в якому просить:

скасувати наказ командира військової частини НОМЕР_1 від 20 липня 2020 року № 406 "Про результати спеціального розслідування" в частині що стосується накладення на ОСОБА_1 дисциплінарного стягнення у вигляді "попередження про неповну службову відповідність";

скасувати наказ командира військової частини НОМЕР_1 від 31 липня 2020 року № 436 "Про врегулювання розміру премії військовослужбовцям частини, які отримали дисциплінарні стягнення" в частині, що стосується зменшення позивачеві розміру премії за липень 2020 року та накладення на ОСОБА_1 дисциплінарного стягнення у вигляді "суворої догани".

Одночасно з позовною заявою позивачем заявлено клопотання про звільнення від сплати судового збору.

Дане клопотання обґрунтовано складним майновим становищем, що має прояв в утриманні хворої матері, яка проживає разом з позивачем та сплатою орендної плати за житло.

Розглянувши подане клопотання та матеріали справи, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 Кодексу адміністративного судочинства України (далі по тексту - КАС України) суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Згідно зі статтею 8 Закону України “Про судовий збір” враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім'ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров'ю.

Виходячи з аналізу наведених норм встановлено, що єдиною підставою для зменшення розміру належних для оплати судових витрат, звільнення від їх оплати, відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони фізичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім'ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім'ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка контролюючого органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо).

Разом з тим, особа, яка заявляє таке клопотання, згідно з частиною першою статті 72 КАС України повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий/фінансовий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

З огляду на викладені положення закону, відстрочення сплати судового збору є правом, а не безумовним обов'язком суду. Суд наділений також повноваженням зменшити судовий збір або відстрочити його оплату з урахуванням майнового стану сторони.

Судом з поданого позивачем клопотання про звільнення від сплати судового збору встановлено, що останнє обґрунтовано відсутністю у позивача коштів на сплату судового збору, що зумовлено низьким рівнем оплати праці військовослужбовців, разом з забороною йому, як державному службовцю мати будь-який інший заробіток, займати інші оплачувані посади тощо.

У той же час, суд звертає увагу, що позивачем належних та допустимих доказів скрутного матеріального становища надано не було, а з наданої довідки про розмір заробітної плати вбачається, що останній отримує заробітну плату не нижче мінімальної.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання про звільнення від сплати судового збору.

Керуючись статтями 133, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, -

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору.

Ухвала, відповідно до змісту ч. 2 ст. 256 КАС України, набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя І.М. Погрібніченко

Попередній документ
91598151
Наступний документ
91598155
Інформація про рішення:
№ рішення: 91598153
№ справи: 640/21322/20
Дата рішення: 14.09.2020
Дата публікації: 08.09.2022
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Окружний адміністративний суд міста Києва
Категорія справи: Справи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (09.09.2020)
Дата надходження: 09.09.2020
Предмет позову: визнання протиправним та скасування рішення
Учасники справи:
ПОГРІБНІЧЕНКО І М суддя-доповідач
Військова частина А0139 Відповідач (Боржник)
Адвокат Руденко Владислав Олександрович Представник позивача
Пономаренко Віталій Валерійович Позивач (Заявник)