Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 17.08.2020 по справі 916/2394/20

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"17" серпня 2020 р. Справа № 916/2394/20

Господарський суд Одеської області у складі:

судді Малярчук І.А.,

розглянувши заяву Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» в особі Одеської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (Адміністрація Одеського морського порту) (65026, м. Одеса, Митна площа, 1) від 14.08.2020р. за вх.№2-3417/20 про забезпечення позову Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» в особі Одеської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (Адміністрація Одеського морського порту) (65026, м. Одеса, Митна площа, 1) до MISTER DRAKE PC (Unated Kingdom, CF10 2DX, Wales, Cardiff, Churchill way, office 14-16; адреса представника - Голікова Ю.О.: 57555, Миколаївська область, Очаківський район, с. Василівка, вул. Лиманська,18), за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Капітана Одеського морського порту (65014, м. Одеса, вул. Успенська, 4) про стягнення 2355698,91грн.,

ВСТАНОВИВ:

14.08.2020р. за вх.№2480/20 до Господарського суду Одеської області надійшла позовна заява ДП «АМПУ» в особі ОФ ДП «АМПУ» (Адміністрація Одеського морського порту) до MISTER DRAKE PC, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Капітана Одеського морського порту, про стягнення 2355698,91грн.

Ухвалою суду від 17.08.2020р. вказаний позов залишено без руху, встановлено позивачу строк для усунення недоліків позову.

Одночасно із названим позовом до суду надійшла заява ДП «АМПУ» в особі ОФ ДП «АМПУ» (Адміністрація Одеського морського порту) про забезпечення позову, в якій заявник просить суд накласти арешт на майно компанії - судновласника MISTER DRAKE PC - судно «Delfi» (ІМО 8866266), з правом його переміщення, віддалення та видалення Державним підприємством «Адміністрація морських портів України» в особі Одеської філії або іншими особами за дорученням останнього; заборонити відповідачу вчиняти певні дії, а саме відчужувати, передавати в користування, оренду, лізинг, концесію, управління, заставу, безоплатне користування судно «Delfi»; заборонити іншим особам вчиняти будь-які дії щодо судна «Delfi», пов'язані з його відчуженням та передачею.

Як передбачено ч.ч.1, 2 ст.136 ГПК України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно ч.ч.1, 2, 5 ст.139 Господарського процесуального кодексу України заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником і повинна містити: найменування суду, до якого подається заява; повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв'язку та адресу електронної пошти, за наявності; предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову; захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності; ціну позову, про забезпечення якого просить заявник; пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення; інші відомості, потрібні для забезпечення позову. Якщо заява про забезпечення позову подається до відкриття провадження у справі, в такій заяві додатково зазначаються повне найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по батькові) (для фізичних осіб) інших осіб, які можуть отримати статус учасника справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, відомі номери засобів зв'язку та адреси електронної пошти. До заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Відповідно до ч.1 ст.140 ГПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

Так, подана ДП «Адміністрація морських портів України» в особі Одеської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (Адміністрація Одеського морського порту) заява про забезпечення позову не містить пропозицій щодо зустрічного забезпечення.

Крім того, заявник просить суд вжити три види забезпечувальних заходів: накласти арешт на майно компанії - судновласника MISTER DRAKE PC - судно «Delfi» (ІМО 8866266), з правом його переміщення, віддалення та видалення Державним підприємством «Адміністрація морських портів України» в особі Одеської філії або іншими особами за дорученням останнього; заборонити відповідачу вчиняти певні дії, а саме відчужувати, передавати в користування, оренду, лізинг, концесію, управління, заставу, безоплатне користування судно «Delfi»; заборонити іншим особам вчиняти будь-які дії щодо судна «Delfi», пов'язані з його відчуженням та передачею. Однак, заявником не наведено обґрунтування доцільності, співмірності та адекватності позовним вимогам кожного із видів заходів забезпечення позову.

За положеннями ч.7 ст.140 ГПК України, суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 139 цього Кодексу, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.

Отже, процесуальні дії суду стосовно заяви про забезпечення позову, яка не відповідає вимогам ст.139 ГПК України, чітко регламентовано положеннями ч.7 ст.140 вказаного Кодексу. Між тим, формулювання ч.7 ст.140 ГПК України містить вказання на дію суду у наказовий спосіб, та не передбачає альтернативної дії, крім «повертає її заявнику». Повернення заяви про забезпечення позову є наслідком недотримання заявником форми та змісту такої заяви, що визначений також у безальтернативному вигляді частиною 1 статті 139 ГПК України.

Таким чином, з огляду на те, що заяву по забезпечення позову ДП «Адміністрація морських портів України» в особі Одеської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (Адміністрація Одеського морського порту) подано без додержання вимог ч.1 ст.139 ГПК України, вона підлягає поверненню заявнику.

Керуючись ст.ст.139, 140, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Повернути ДП «Адміністрація морських портів України» в особі Одеської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (Адміністрація Одеського морського порту) заяву про забезпечення позову від 14.08.2020р. за вх.№2-3417/20.

2. У відповідності до ч.2 ст.235 ГПК України ухвала набрала законної сили 17.08.2020р. та згідно ч.2 ст.254, п.6 ч.1 ст.255 ГПК України підлягає оскарженню в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Південно-Західного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня набрання нею законної сили.

Суддя І.А. Малярчук

Попередній документ
90989242
Наступний документ
90989244
Інформація про рішення:
№ рішення: 90989243
№ справи: 916/2394/20
Дата рішення: 17.08.2020
Дата публікації: 18.08.2020
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Господарський суд Одеської області
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (31.08.2020)
Дата надходження: 31.08.2020
Предмет позову: про накладення арешту на майно
Учасники справи:
ЛІЧМАН Л В суддя-доповідач
МАЛЯРЧУК І А суддя-доповідач
Судновласник т/х "DELFI" - Компанія MISTER DRAKE PC Відповідач (Боржник)
Державне підприємство "Адміністрація морських портів України" Позивач (Заявник)
Одеська філія Державного підприємства "Адміністрація морських портів України" (Адміністрація Одеського морського порту) Позивач в особі
Одеська філія Державного підприємства "Адміністрація морських портів України" (Адміністрація Одеського морського порту) Заявник
МАЛЯРЧУК І А Суддя-доповідач
Державне підприємство "Адміністрація морських портів України" Позивач (заявник)
Судновласник т/х "DELFI" - Компанія MISTER DRAKE PC відповідач (боржник)
Одеська філія Державного підприємства "Адміністрація морських портів України" (Адміністрація Одеського морського порту) позивач в особі
САВИЦЬКИЙ Я Ф Головуючий суддя
САВИЦЬКИЙ Я Ф суддя-доповідач
ГОЛОВЕЙ В М суддя-учасник колегії
ПРИНЦЕВСЬКА Н М суддя-учасник колегії
Державне підприємство "Адміністрація морський портів України" Позивач (заявник)
Капітан Одеського морського порту Цюпко Кирил Юрійович 3-я особа позивача
Судновласник т/х "Delfi" - Компанія Mister Drake PC відповідач (боржник)
Одеська філія Державного підприємства "Адміністрація морський портів України" позивач в особі
Державне підприємство "Адміністрація морський портів України" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Державне підприємство "Адміністрація морських портів України" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
КОЛОКОЛОВ С І Головуючий суддя
КОЛОКОЛОВ С І суддя-доповідач
САВИЦЬКИЙ Я Ф суддя-учасник колегії
Mister Drake PC (Містер Дрейк ПіСі) відповідач (боржник)
Одеська філія Державного підприємства "Адміністрація морських портів України" позивач в особі
Mister Drake PC (Містер Дрейк ПіСі) орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Адвокат Ситник Олег Петрович представник
РАЗЮК Г П суддя-учасник колегії
Компанія Mister Drake PC відповідач (боржник)
Компанія Mister Drake PC орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Розклад:
23.09.2020 11:30 Господарський суд Одеської області
21.10.2020 12:00 Південно-західний апеляційний господарський суд
28.12.2020 10:30 Господарський суд Одеської області
11.01.2021 10:30 Господарський суд Одеської області
18.01.2021 11:00 Господарський суд Одеської області
25.01.2021 10:30 Господарський суд Одеської області
28.01.2021 11:00 Господарський суд Одеської області
04.02.2021 10:00 Господарський суд Одеської області
10.02.2021 15:15 Господарський суд Одеської області
12.02.2021 10:00 Господарський суд Одеської області
19.02.2021 11:00 Господарський суд Одеської області
24.02.2021 16:00 Господарський суд Одеської області
10.06.2021 10:00 Південно-західний апеляційний господарський суд
12.08.2021 10:30 Південно-західний апеляційний господарський суд
09.09.2021 14:00 Південно-західний апеляційний господарський суд
28.10.2021 12:00 Південно-західний апеляційний господарський суд