Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 15.07.2020 по справі 910/9279/19

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про зупинення провадження у справі

"15" липня 2020 р. Справа № 910/9279/19

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Демидової А.М.

суддів: Владимиренко С.В.

Ходаківської І.П.

за участю секретаря судового засідання Горбунової М.Є.

за участю представників учасників справи:

від позивача (стягувача): не з'явився

від відповідача (боржника): не з'явився

від органу ДВС: не з'явився

за апеляційною скаргою Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця"

на ухвалу Господарського суду міста Києва від 27.04.2020 (суддя Мудрий С.М.)

у справі № 910/9279/19 Господарського суду міста Києва

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Металургтранс"

до Акціонерного товариства "Українська залізниця"

про відшкодування збитків у розмірі 185 409,19 грн.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 27.04.2020 у справі № 910/9279/19 (суддя Мудрий С.М.) відмовлено Акціонерному товариству "Українська залізниця" у задоволенні скарги на дії та бездіяльність державного виконавця Печерського районного відділу державної виконавчої служби у м. Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Київ) Коваль Л.І. в рамках виконавчого провадження № 60953857.

Не погоджуючись із вказаною ухвалою, Акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" звернулось до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить суд скасувати ухвалу Господарського суду міста Києва від 27.04.2020 у справі № 910/9279/19 та ухвалити нове рішення, яким задовольнити скаргу Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" на дії та бездіяльність державного виконавця в повному обсязі.

27.05.2020 матеріали справи, разом з апеляційною скаргою, надійшли до Північного апеляційного господарського суду та згідно з витягом з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27.05.2020 передані колегії суддів у складі: Демидова А.М. - головуючий, Владимиренко С.В., Ходаківська І.П.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 15.06.2020 (колегія суддів у складі: Демидової А.М. - головуючого, Владимиренко С.В., Ходаківської І.П.) відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" на ухвалу Господарського суду міста Києва від 27.04.2020 у справі № 910/9279/19; розгляд апеляційної скарги призначено на 15.07.2020 о 12 год. 15 хв.

10.07.2020 до Північного апеляційного господарського суду від Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" надійшла заява про зупинення провадження у справі № 910/9279/19 до розгляду справи № 904/3535/19 об'єднаною палатою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду. Заяву мотивовано переглядом об'єднаною палатою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду справи у подібних правовідносинах.

У судове засідання, призначене на 15.07.2020, представники учасників справи не з'явилися, хоча про дату, час та місце судового засідання були повідомлені належним чином, що підтверджується повідомленнями про вручення поштового відправлення.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом розгляду в суді першої інстанції була скарга відповідача (боржника у виконавчому провадженні) на дії та бездіяльність державного виконавця, яка вмотивована тим, що пунктом 3 Розділу ІІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" встановлено заборону вчиняти виконавчі дії відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" щодо об'єктів права державної власності, які на день набрання чинності цим Законом були включені до переліків, затверджених Законом України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації", протягом трьох років з дня набрання чинності цим Законом, крім стягнення грошових коштів і товарів, що були передані в заставу за кредитними договорами. Відповідно до додатку 2 до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" до переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, включено Акціонерне товариство "Українська залізниця". З урахуванням викладеного, на думку Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця", усі відкриті станом на 20.10.2019 виконавчі провадження, у тому числі, де боржником є відповідач, підлягають завершенню, а виконавчі документи - поверненню стягувачу на підставі п. 9 ч. 1 ст. 37 Закону України "Про виконавче провадження".

Тобто скарга Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" на дії та бездіяльність державного виконавця обґрунтована неможливістю виконання судового рішення у зв'язку із забороною, встановленою законом стосовно боржника.

Ухвалою Верховного Суду від 28.05.2020 справу № 904/3535/19 з касаційною скаргою Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" на постанову Центрального апеляційного господарського суду від 27.02.2020 за скаргою Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" на дії та бездіяльність державного виконавця Печерського районного відділу державної виконавчої служби у місті Києві Коваль Л.І. передано на розгляд об'єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду. Ухвала мотивована тим, що приписи пункту 3 Розділу ІІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" фактично містять заборону щодо виконання судових рішень, які набрали законної сили щодо Акціонерного товариства "Українська залізниця", незважаючи на те, що судове рішення, відповідно до приписів ст. 1291 Конституції України, є обов'язковим до виконання і забезпечення виконання якого Конституцією України покладено на державу, а також суперечать принципу верховенства права, оскільки не спрямовані на виконання остаточного, обов'язкового для виконання судового рішення, а тому, відповідно до приписів ч.ч. 1, 6 ст. 11 Господарського процесуального кодексу України не повинні застосовуватися господарським судом при вирішенні спору.

Отже, як вбачається з обставин передання справи № 904/3535/19 на розгляд об'єднаної плати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, останню було передано у зв'язку необхідністю визначення можливості застосування пункту 3 Розділу ІІІ Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" стосовно заборони виконання судових рішень, які набрали законної сили, щодо Акціонерного товариства "Українська залізниця" в контексті ст. 1291 Конституції України, якою встановлено, що судове рішення є обов'язковим до виконання.

Ухвалою Верховного Суду у складі суддів об'єднаної палати Касаційного господарського суду від 15.06.2020 касаційну скаргу Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" на постанову Центрального апеляційного господарського суду від 27.02.2020 у справі № 904/3535/19 прийнято до розгляду; призначено розгляд справи у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи.

Станом на час судового засідання з розгляду апеляційної скарги Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" на ухвалу Господарського суду міста Києва від 27.04.2020 у справі № 910/9279/19, призначеного ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 15.06.2020 на 15.07.2020 о 12 год. 15 хв., в Єдиному державному реєстрі судових рішень відсутні відомості про результати розгляду об'єднаною палатою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду касаційної скарги Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" на постанову Центрального апеляційного господарського суду від 27.02.2020 у справі № 904/3535/19. Матеріали справи № 910/9279/19 таких відомостей також не містять.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 228 Господарського процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку перегляду судового рішення у подібних правовідносинах (в іншій справі) у касаційному порядку палатою, об'єднаною палатою, Великою Палатою Верховного Суду.

Згідно з п. 11 ст. 229 Господарського процесуального кодексу України провадження у справі зупиняється у випадку, встановленому пунктом 7 частини першої статті 228 цього Кодексу, - до закінчення перегляду в касаційному порядку.

За таких обставин, Північний апеляційний господарський суд, з метою дотримання принципу єдності судової практики (забезпечення якої покладено на Верховний Суд нормою ст. 36 Закону України "Про судоустрій і статус суддів") дійшов висновку, що заяву відповідача (боржника) про зупинення провадження у справі № 910/9279/19 слід задовольнити та зупинити розгляд даної справи в суді апеляційної інстанції до розгляду об'єднаною палатою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду касаційної скарги Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" на постанову Центрального апеляційного господарського суду від 27.02.2020 у справі № 904/3535/19 (з перегляду судового рішення у подібних правовідносинах), у зв'язку з чим апеляційне провадження у даній справі підлягає зупиненню на підставі п. 7 ч. 1 ст. 228 ГПК України до ухвалення судового рішення за результатами касаційного перегляду у справі № 904/3535/19.

Керуючись ст.ст. 228, 229, 234, 235, 281 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Зупинити провадження за апеляційною скаргою Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" на ухвалу Господарського суду міста Києва від 27.04.2020 у справі № 910/9279/19 до розгляду об'єднаною палатою Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду справи № 904/3535/19 Господарського суду Дніпропетровської області.

2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена в касаційному порядку відповідно до ст.ст. 286-291 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено та підписано 20.07.2020.

Головуючий суддя А.М. Демидова

Судді С.В. Владимиренко

І.П. Ходаківська

Попередній документ
90488019
Наступний документ
90488021
Інформація про рішення:
№ рішення: 90488020
№ справи: 910/9279/19
Дата рішення: 15.07.2020
Дата публікації: 22.07.2020
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Північний апеляційний господарський суд
Категорія справи: залізницею
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (08.10.2020)
Дата надходження: 08.10.2020
Предмет позову: про відшкодування збитків у розмірі 185 409,19 грн.
Учасники справи:
МУДРИЙ С М суддя-доповідач
ДЕМИДОВА А М головуючий суддя
ДЕМИДОВА А М суддя-доповідач
ВЛАДИМИРЕНКО С В суддя-учасник колегії
ХОДАКІВСЬКА І П суддя-учасник колегії
Акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" Заявник апеляційної інстанції
Акціонерне товариство "Українська залізниця" Скаржник на дії органів ДВС
Печерський районний відділ державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) За участю
ВОЛКОВИЦЬКА Н О головуючий суддя
ВОЛКОВИЦЬКА Н О суддя-доповідач
СЛУЧ О В суддя-учасник колегії
МОГИЛ С К суддя-учасник колегії
Державний виконавець Печерського районного ВДВС у м.Києві Коваль Л.І. За участю
Акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі регіональної філії "Придніпровська залізниця" АТ "Укрзалізниця" Заявник касаційної інстанції
Акціонерне товариство "Українська залізниця" Відповідач (Боржник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Металургтранс" Позивач (Заявник)
МУДРИЙ С М Суддя-доповідач
Акціонерне товариство "Українська залізниця" Відповідач (боржник)
ДЕМИДОВА А М Головуючий суддя
Товариство з обмеженою відповідальністю "Металургтранс" Позивач (заявник)
Акціонерне товариство "Українська залізниця" відповідач (боржник)
Акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Придніпровська залізниця" Акціонерного товариства "Українська залізниця" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Акціонерне товариство "Українська залізниця" скаржник на дії органів двс
Печерський районний відділ державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) за участю
Розклад:
27.04.2020 11:30 Господарський суд міста Києва
28.04.2020 10:00 Господарський суд міста Києва
01.09.2020 11:00 Північний апеляційний господарський суд