Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 03.01.2020 по справі 918/844/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

м. Київ

03.01.2020Справа № 918/844/19

Суддя Господарського суду міста Києва Демидов В.О., розглянувши матеріали позовної заяви Військової частини НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ) до Військової частини НОМЕР_2 ( АДРЕСА_2 ), третя особа Військова частина НОМЕР_3 ( АДРЕСА_3 ) про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва за підсудністю з Господарського суду Рівненської області надійшла зазначена позовна заява та передана судді Демидову В.О. відповідно до автоматизованого розподілу судової справи між суддями.

Відповідно до заявлених позовних вимог позивач просить суд визнати протиправним постановку на облік та зобов'язати військову частину НОМЕР_2 (Центральне ракетно-артилерійське управління ЗСУ Озброєння Збройних Сил України) зняти з обліку, закріплене за військовою частиною майно, а саме СБР-3 4 к-ти та біноклі Б6*30 - 2 шт, Б7*30 - 14 шт, за не виконаними нарядами від 04.09.2015 № 342/2/м1/15-659 та від 12.10.2015 № 342/2/м2/15-143 у зв'язку з передачею в м. Сватово Луганської області (склади РАО сектору «А»).

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, з огляду на таке.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно із ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

В той же час матеріали позовної заяви не містять підтверджуючих відомостей про направлення відповідачу та третій особі копії позовної заяви із доданими до неї документами листом з описом вкладення.

Згідно із п. 8 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Згідно із ч.2 ст.164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов'язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ч.ч.2, 4 ст.80 Господарського процесуального кодексу України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об'єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

При цьому за вимог ч.2, 4, 5 ст.91 Господарського процесуального кодексу України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Відповідно вимог Національного стандарту України «Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163-2003», затвердженого наказом №55 від 07.04.2003р. Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики, на кожній сторінці наданого до матеріалів справи документу в копії повинна міститись відмітка про засвідчення, яка складається зі слів «Згідно з оригіналом», назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

В той же час додані до матеріалів позовної заяви документи не засвідчені належним чином, оскільки не містять дати засвідчення копії, ініціалів та прізвища особи, яка засвідчила копії, що не відповідає вимогам ч.5 ст.91 Господарського процесуального кодексу України та Національному стандарту України «Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163-2003».

З огляду на вищевикладене, для усунення недоліків позовної заяви позивачеві потрібно подати до суду належні докази відправлення відповідачу та третій особі копії позовної заяви і доданих до неї документів листом з описом вкладення; докази, що підтверджують обставини, якими позивач обґрунтовує позовні вимоги, засвідчених належним чином.

У відповідності до частини 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, позовна заява Військової частини НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ) до Військової частини НОМЕР_2 ( АДРЕСА_2 ), третя особа Військова частина НОМЕР_3 ( АДРЕСА_3 ) про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії підлягає залишенню без руху.

Згідно із ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Для усунення недоліків позовної заяви позивачеві потрібно подати до суду заяву на усунення недоліків із зазначенням дати та номера справи, до якої долучити належні докази відправлення відповідачу та третій особі копії позовної заяви і доданих до неї документів листом з описом вкладення; докази, що підтверджують обставини, якими позивач обґрунтовує позовні вимоги, засвідчених належним чином.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 80, 91, 162, 164, 172, 174 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Військової частини НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ) до Військової частини НОМЕР_2 ( АДРЕСА_2 ), третя особа Військова частина НОМЕР_3 ( АДРЕСА_3 ) про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити дії, залишити без руху.

2. Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали.

3. Встановити позивачу спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до суду:

- належні докази відправлення відповідачу та третій особі копії позовної заяви і доданих до неї документів листом з описом вкладення;

- докази, що підтверджують обставини, якими позивач обґрунтовує позовні вимоги, засвідчених належним чином.

4. Попередити позивача про наслідки недотримання вимог ухвали про залишення позовної заяви без руху, передбачені частиною 4 статті 174 ГПК України, за яким позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху.

5. Ухвала набирає законної сили 03.01.2020 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя В.О.Демидов

Попередній документ
86756489
Наступний документ
86756491
Інформація про рішення:
№ рішення: 86756490
№ справи: 918/844/19
Дата рішення: 03.01.2020
Дата публікації: 12.09.2022
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Господарський суд міста Києва
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (15.06.2020)
Дата надходження: 15.06.2020
Предмет позову: про визнання дій протиправними та зобов'язання до вчинення дій
Учасники справи:
ДЕМИДОВ В О суддя-доповідач
Військова частина А1671 Заявник
ДЕМИДОВ В О Суддя-доповідач
Військова частина А1671 Позивач (заявник)
Військова частина А0120 відповідач (боржник)
Військова частина А1108 3-я особа
Розклад:
20.02.2020 11:20 Господарський суд міста Києва
19.03.2020 12:15 Господарський суд міста Києва
21.05.2020 12:30 Господарський суд міста Києва
25.06.2020 14:45 Господарський суд міста Києва
23.07.2020 14:15 Господарський суд міста Києва