Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 26.08.2019 по справі 686/1886/19

Справа № 686/1886/19

Провадження № 1-кс/686/11017/19

УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 серпня 2019 року м.Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів, у кримінальному провадженні №32019240000000001,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим з прокурором відділу прокуратури Хмельницької області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ та вилучення речей та документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ).

Як зазначено в клопотанні, слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Хмельницькій області проводиться досудове розслідування кримінального провадження №32019240000000001 від 09.01.2019 року щодо можливого ухилення ФОП ОСОБА_5 , від сплати податків у значних розмірах, тобто вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що протягом 2017 року ФОП ОСОБА_5 , перебуваючи на спрощеній системі оподаткування та будучи платником єдиного податку ІІ групи, з метою ухилення від сплати податків не відобразив в податковій декларації платника єдиного податку - фізичної особи-підприємця за 2017 рік, яка подана до ІНФОРМАЦІЯ_2 , фактичні суми грошових коштів, які були отримані на розрахункові рахунки фізичної особи-підприємця.

Згідно акту документальної позапланової виїзної перевірки №1445/22-01-13-03/3230509316 від 14.09.2018 року встановлено, що ФОП ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_2 ) в 2017 році занижено податкові зобов'язання по єдиному податку в розмірі 958 485 грн. За наслідками проведеної перевірки ІНФОРМАЦІЯ_3 прийнято податкове повідомлення-рішення від 29.10.2018 року форми « ІНФОРМАЦІЯ_1 » №0248961307, яким збільшено суму грошового зобов'язання з єдиного податку з фізичних осіб на суму 958485 грн.

Крім того, згідно акту перевірки встановлено, що в порушення вимог пп.2 п.291.4 ст.291, пп.1 п.293.4, пп.2 п.293.8 ст.293 Податкового кодексу України із змінами та доповненнями, ФОП ОСОБА_5 в період з 01.01.2017 року по 31.12.2017 року задекларовано дохід від провадження діяльності в сумі 992 100 грн. Під час перевірки фізичною особою-підприємцем ОСОБА_5 надано виписки по наявних розрахункових рахунках. Перевіркою дотримання граничного обсягу суми доходу, який дає право платникам ІІ групи єдиного податку здійснювати діяльність із застосуванням спрощеної системи оподаткування встановлено, що на розрахункові рахунки підприємця надійшла виручка в розмірі 7 889 900 грн. Сума перевищення обсягу доходу за 2017 рік складає 6 389 900 грн. (7 889 900 грн. - 1 500 000 грн). Отже, сума заниженого зобов'язання по єдиному податку складає 958 485 грн. (сума перевищення 6 389 900 грн*15%). Внаслідок невідображення суми отриманого доходу ФОП ОСОБА_5 вчинив дії, що містять ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України.Порушення встановлені актом документальної позапланової виїзної перевірки ФОП ОСОБА_5 №1445/22-01-13-03/3230509316 від 14.09.2018 також підтвердженні висновком судово-економічної експертизи №11.1-0015:19 від 18.07.2019, яка проведена ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Також встановлено, що для можливості складання, формування та подання податкової звітності до органів державної фіскальної служби, ФОП ОСОБА_5 придбав у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) сертифікат відкритого ключа електронного цифрового підпису. Для отримання відповідного сертифікату, суб'єктом господарювання необхідно подати ряд документів, що слугують ідентифікуючими для ФОП ОСОБА_5 , зокрема: копія виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ФОП ОСОБА_5 , заява на формування посиленого сертифіката підписувача ЕЦП, ключ шифрування печатки, заява на формування посиленого сертифіката підписувача ЕЦП, посиленого сертифіката підписувача ЕЦП, копія паспорта та картки фізичної особи - платника податків ОСОБА_5 , довіреність, договір про надання послуг з обробки даних, видачі та обслуговування посилених сертифікатів відкритих ключів електронного цифрового підпису, картка приєднання до договору про надання послуг з обробки даних, видачі та обслуговування посилених сертифікатів відкритих ключів електронного цифрового підпису та інші документи. Встановлено, що для отримання вказаного сертифікату звертається сама фізична особа та/або його представник за довіреністю з документами, які завіряються на кожній сторінці. Підпис має відповідати прикладу підпису в паспорті і такі документи залишаються в центрі сертифікації.

В зв'язку з викладеним, з метою встановлення обставин отримання електронного цифрового підпису, а також причетних осіб, які звертались до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з метою отримання електронного цифрового підпису для використання при здійсненні діяльності ФОП ОСОБА_5 , а також подальшого проведення судово-почеркознавчої експертизи на відповідність підписів ОСОБА_5 , слідчий у поданому клопотанні просить надати тимчасовий доступ до вказаних документів, з можливістю вилучення їх оригіналів.

Слідчий в судове засідання не з'явився, просить розглянути клопотання з підтриманням викладених у ньому вимог у його відсутність.

Перевіривши надані матеріали, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Слідчим в клопотанні наведено підстави, ч.5 ст.163 КПК України, зокрема, що документи, доступ до яких він просить надати, в сукупності з іншими речами та документами, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть бути використані як докази.

Ініціатором клопотання наведено підстави, передбачені ч.2, 5 ст.163 КПК України, зокрема, що оригінали документів, доступ до яких просить надати слідчий ОСОБА_3 , необхідні для проведення судово-почеркознавчих експертиз, та, в сукупності з іншими речами та документами, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у вказаному кримінальному провадженні, неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, а також те, що існує загроза зміни або знищення вказаних документів, тому слідчий суддя розглядає клопотання слідчого без виклику представників осіб, у володінні яких знаходяться документи.

Враховуючи викладене, з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, є всі підстави для надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, в зв'язку з чим клопотання слідчого підлягає задоволенню, оскільки іншими способами встановити обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо.

Керуючись ст.ст.163, 164 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Надати старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_3 , слідчим групи слідчих, за його дорученням працівникам оперативного управління ГУ ДФС у Хмельницькій області та/або заступнику начальника відділу ОВЕЗ ОУ ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_6 та/або старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_7 та/або старшому оперуповноваженому ОУ ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_8 та/або старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_9 та/або старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_10 та/або начальнику відділу з ОВС ОУ ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_11 та/або заступнику начальника відділу з ОВС ОУ ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_12 та/або старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_13 та/або старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Хмельницькій області лейтенанту податкової міліції ОСОБА_14 дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, з можливістю вилучення їх оригіналів з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), які є підставою отримання сертифікату електронного цифрового підпису для ФОП ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_2 ), та які знаходяться у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) АДРЕСА_1 , а саме: довіреність; договір про надання послуг електронного цифрового підпису; картку приєднання до електронного договору про надання послуг електронного цифрового підпису; копія документа, що підтверджує державну реєстрацію; копії документів про призначення на посаду кожної особи, на підпис якої отримується сертифікат (керівника, головного бухгалтера, співробітника); копії паспортів громадян України (1 - 6 сторінки) кожної особи, на підпис якої отримується сертифікат (керівника, головного бухгалтера, співробітника), які завіренні відповідними підписами; копії довідок про присвоєння ідентифікаційних номерів кожної особи, на підпис якої отримується сертифікат (керівника, головного бухгалтера, співробітника, які завіренні відповідними підписами; заявки на формування посилених сертифікатів ЕЦП кожної особи, на підпис якої отримується сертифікат (керівника, головного бухгалтера, співробітника) в паперовому вигляді; акт наданих послуг, що підтверджує сплату за сертифікати та платіжне доручення та інші документи щодо видачі електронного цифрового підпису ФОП ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_2 ).

Уповноваженим особам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) забезпечити тимчасовий доступ до вищезазначених документів та надати можливість їх вилучити.

Ухвала діє по 25 вересня 2019 року.

Відповідно до ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Попередній документ
85610241
Наступний документ
85610243
Інформація про рішення:
№ рішення: 85610242
№ справи: 686/1886/19
Дата рішення: 26.08.2019
Дата публікації: 21.02.2023
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Кримінальне
Суд: Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Категорія справи: тимчасовий доступ до речей і документів