Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 30.09.2019 по справі 640/14869/19

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

30 вересня 2019 року м. Київ№ 640/14869/19

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Кармазін О.А., ознайомившись з позовною заявою та доданими до неї матеріалами

ОСОБА_1

до Кабінету Міністрів України, Комісії з відбору незалежного члена наглядової ради Державного підприємства «Адміністрація морських портів України», Комітету з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств,

про визнання протиправними та скасування рішення, зобов'язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) звернувся до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до Кабінету Міністрів України (01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2), Комісії з відбору незалежного члена наглядової ради Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2), Комітету з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств, (01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2), в якому просить суд:

1) визнати протиправним та скасувати рішення комісії з відбору незалежного члена наглядової ради ДП «Адміністрація морських портів України» про визнання кандидатур на посади членів наглядової ради ДП «Адміністрація морських портів України» найкращими, оформлене протоколом засідання комісії з відбору незалежного члена наглядової ради ДП «Адміністрація морських портів України» від 07.12.2018 № 6;

2) визнати протиправним та скасувати рішення комітету з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств про визнання кандидатур претендентів на посади незалежних членів наглядової ради ДП «Адміністрація морських портів України», оформлене протоколом засідання комітету з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств від 01.02.2019 № 13;

3) визнати протиправним та скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України «Деякі питання наглядової ради ДП «Адміністрація морських портів України» від 06.02.2019 № 66-р в частині погодження кандидатур переможців відбору на посади членів наглядової ради ДП «Адміністрація морських портів України», як незалежних членів;

4) зобов'язати Кабінет Міністрів України повторно провести конкурсний відбір кандидатів на посаду незалежних членів наглядової ради ДП «Адміністрація морських портів України».

Ухвалою судді від 15.08.2019 позовну заяву залишено без руху та надано строк для усунення недоліків.

Ухвалою судді від 11.09.2019 позивачу було продовжено строк для усунення недоліків позовної заяви.

В межах встановленого судом строку недоліки позовної заяви позивачем усунуто.

Спір виник із публічно-правових відносин у яких відповідачі є суб'єктами владних повноважень. Зазначений спір згідно з вимогами ст. 19 КАС України належить до компетенції адміністративних судів та має розглядатися в порядку адміністративного судочинства.

При ознайомленні з позовною заявою суддею встановлено, що позивачем пред'явлено вимогу, яка згідно ч. 4 ст. 12 КАС України підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 179 КАС України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Відповідно до ч. 9 ст. 171 КАС України про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій, відповідно до п. 5 ч. 9 ст. 171 КАС України, зазначаються дата, час і місце підготовчого засідання, якщо справа буде розглядатися за правилами загального позовного провадження.

Таким чином, враховуючи предмет і підстави позову, суддя прийшов до висновку про необхідність розгляду даної адміністративної справи за правилами загального позовного провадження із призначенням підготовчого засідання.

Водночас, згідно з ч. 2 ст. 49 КАС України якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Як видно з матеріалів позову, рішення по справі може вплинути на права та обов'язки ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , оскільки вказані особами є переможцями конкурсу на посади членів наглядової ради ДП «Адміністрація морських портів України», з урахуванням чого, суд дійшов висновку про наявність підстав для залучення останніх до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів.

Також, з матеріалів позову видно, що рішення по справі може вплинути на права та обов'язки Державного підприємства «Адміністрація морських портів України», оскільки конкурс щодо обрання членів наглядової ради проводився саме для наглядової ради Державного підприємства «Адміністрація морських портів України», з урахуванням чого, суд дійшов висновку про наявність підстав для залучення Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів.

На виконання вимог ухвали суду від 15.08.2019 про залишення позовної заяви без руху, позивачем надано заяву про поновлення строку звернення до суду.

Проаналізувавши вказану заяву, суд вважає її обґрунтованою та, такою що підлягає задоволенню, а строк звернення до суду, на час відкриття провадження у справі, поновленню.

Також позивачем заявлено клопотання про виклик свідків, в якому просить суд допитати в якості свідків ОСОБА_1 (позивача) та ОСОБА_6 .

В той же час, суд зазначає, що питання відносно доцільності виклику та допиту в якості свідків ОСОБА_1 (позивача) та ОСОБА_6 буде вирішено у судовому засіданні.

Щодо клопотання позивача про витребування у Кабінету Міністрів України документів, то суд зазначає, що останнє підлягає задоволенню шляхом витребування у Кабінету Міністрів України: розпорядження Кабінету Міністрів України «Деякі питання наглядової ради ДП «Адміністрація морських портів України» від 06.02.2019 № 66-р в частині погодження кандидатур переможців відбору на посади членів наглядової ради ДП «Адміністрація морських портів України», як незалежних членів, а також належним чином засвідчених копій всіх документів, на підставі яких прийнято таке розпорядження.

Керуючись вимогами ст. ст. 12, 49, 160-162, 159, 171, 179, ч. 4 ст. 9, ч.ч. 1 - 4 ст. 77, ч.ч. 3, 6 ст. 80 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ОСОБА_1 про поновлення строку звернення до суду задовольнити. На час відкриття провадження у справі поновити ОСОБА_1 строк звернення до суду.

2. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі.

3. Справа буде розглядатись одноособово суддею Кармазіним О.А. за правилами загального позовного провадження.

4. Залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів:

ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 );

ОСОБА_3 ( АДРЕСА_2 );

ОСОБА_4 ( АДРЕСА_2 );

ОСОБА_5 ( АДРЕСА_2 );

Державне підприємство «Адміністрація морських портів України» 01135, м. Київ, проспект Перемоги, 14, код ЄДР: 38727770).

5. З урахуванням положень ч. 4 ст. 173 КАС України призначити підготовче судове засідання на 07.11.2019 на 08:50 год.

Судове засідання відбудеться в приміщенні Окружного адміністративного суду міста Києва за адресом: м. Київ, вул. Болбочана Петра, 8, корпус 1, блок Б, зал судового засідання № 34.

Викликати у підготовче судове засідання представників учасників справи.

6. Запропонувати відповідачам протягом двадцяти днів з дня вручення їм даної ухвали надати відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 162 КАС України, або заяву про визнання позову (п. 8 ч. 9 ст. 171 КАС України). До відзиву додаються: 1) докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідачів, якщо такі докази не надані позивачем.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами. Неподання суб'єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

7. Клопотання ОСОБА_1 про витребування у Кабінету Міністрів України документів задовольнити, шляхом витребування у Кабінету Міністрів України: розпорядження Кабінету Міністрів України «Деякі питання наглядової ради ДП «Адміністрація морських портів України» від 06.02.2019 № 66-р в частині погодження кандидатур переможців відбору на посади членів наглядової ради ДП «Адміністрація морських портів України», як незалежних членів, а також належним чином засвідчені копії всіх документів, на підставі яких прийнято таке розпорядження.

8. Витребувати у Комісії з відбору незалежного члена наглядової ради Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» належним чином засвідчену копію рішення про визнання кандидатур на посади членів наглядової ради ДП «Адміністрація морських портів України» найкращими, оформлене протоколом засідання комісії з відбору незалежного члена наглядової ради ДП «Адміністрація морських портів України» від 07.12.2018 № 6, а також належним чином засвідчені копії всіх документів на підставі яких прийнято таке рішення.

9. Витребувати у Комітету з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств належним чином засвідчену копію рішення про визнання кандидатур претендентів на посади незалежних членів наглядової ради ДП «Адміністрація морських портів України», оформлене протоколом засідання комітету з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств від 01.02.2019 № 13, а також належним чином засвідчені копії всіх документів на підставі яких прийнято таке рішення.

10. Треті особи мають право подати, з дотриманням вимог ч.ч. 2 - 4 ст. 162 КАС України, пояснення щодо позову (п. 9. ч. 10. ст. 171 КАС України) - протягом десяти днів з дня вручення третім особам ухвали про відкриття провадження у справі, а щодо відзиву - протягом десяти днів з дня його отримання.

11. Роз'яснити учасникам справи, що строки подання позивачем відповіді на відзив (ст. 163 КАС України), а відповідачами - заперечень на відповідь позивача на відзив (ст. 164 КАС України) встановлюються за результатами підготовчого засідання/провадження (п. 12. ч. 2 ст. 180 КАС України), але не пізніше ніж за п'ять днів до початку розгляду справи по суті та з дотриманням вимог ч.ч. 2-4 ст. 162 КАС України.

Сторони можуть подати відповідь на пояснення третіх осіб (ч. 3 ст. 165 КАС України) завчасно, але не пізніше ніж за сім днів до початку розгляду справи по суті.

12. На підставі ч. 2 ст. 166 КАС України встановити, що заяви з процесуальних питань подаються до суду з наданням доказів їх направлення іншим учасникам справи.

13. Звернути увагу учасників справи, що копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними (ч. 9 ст. 79 КАС України).

14. Роз'яснити сторонам, що веб-адресою сторінки в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, є http://court.gov.ua/fair/sud2670/.

15. Копію даної ухвали направити учасникам справи.

Ухвала суду набирає законної сили в строк і порядку, передбачені статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України. Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 294 КАС України в апеляційному порядку може бути оскаржена ухвала про відкриття провадження у справі з підстав порушення правил підсудності.

Суддя О.А. Кармазін

Попередній документ
84629805
Наступний документ
84629807
Інформація про рішення:
№ рішення: 84629806
№ справи: 640/14869/19
Дата рішення: 30.09.2019
Дата публікації: 03.10.2019
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Окружний адміністративний суд міста Києва
Категорія справи: Справи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо
Розклад:
22.01.2020 09:30 Окружний адміністративний суд міста Києва
12.02.2020 09:30 Окружний адміністративний суд міста Києва
18.03.2020 09:30 Окружний адміністративний суд міста Києва
29.04.2020 09:30 Окружний адміністративний суд міста Києва