Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Рішення від 07.08.2019 по справі 727/6424/19

Справа № 727/6424/19

Провадження № 2/727/1236/19

РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 серпня 2019 року Шевченківський районний суд м. Чернівці в складі:

головуючого судді Чебан В.М.

при секретарі Алієв А.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Чернівецької міської ради, ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_2 звернулась до суду з позовом про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини до відповідачів Чернівецької міської ради, ОСОБА_2 , мотивуючи позовні вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 86 років помер ОСОБА_3 . Факт смерті ОСОБА_3 зареєстровано 24.10.2018 року Чернівецьким міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області за актовим записом №2072. Вказана обставина підтверджується повторним свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 від 09.07.2019 року.

Зазначає, що померлий ОСОБА_3 є її, ОСОБА_2 , рідним батьком. Факт родинних відносин з ОСОБА_3 підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_2 від 12.03.1967 року.

Вказує, що її батько ОСОБА_3 залишив її разом з матір'ю та до дня смерті постійно проживав один в квартирі АДРЕСА_1 та вів усамітнений спосіб життя.

Вона з батьком спілкувалась рідко.

Зазначає, що в 2007 році нею було змінено місце проживання та лише в травні 2019 року невідомий їй чоловік повідомив про те, що її батько помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Вказує, що оскільки померлий ОСОБА_3 не залишив заповіту, тому спадкування після його смерті здійснюється за законом.

Вказує, що в силу положень ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. Таким чином, вважає, що вона, ОСОБА_2 , як донька померлого ОСОБА_3 , є його спадкоємцем першої черги за законом.

У зв'язку зі смертю батька позивача, ОСОБА_3 , як визначено положеннями ч.1 ст.1220 ЦК України, відкрилася спадщина, яка складається з належної батькові квартири АДРЕСА_1 .

Позивач вказує на те, що будь-якої інформації від органів нотаріату про смерть батька вона, ОСОБА_2 , не отримувала, та таким чином, про смерть батька позивачу стало відомо лише через дев'ять місяців від дня коли він помер.

У зв'язку з цим вона пропустила встановлений законом шестимісячний строк на подання заяви про прийняття спадщини.

15.05.2019 року позивач звернулась до Першої Чернівецької державної нотаріальної контори з заяво про прийняття спадщини та видачі свідоцтва про право на спадщину за законом. Однак постановою нотаріуса від 15.05.2019 року позивачу було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії. Як зазначено у постанові нотаріуса, підставою відмови є пропуск шестимісячного строку для прийняття спадщини та відсутній факт прийняття спадщини.

Також, у постанові нотаріусом зазначено, що відповідно до ч.3 ст.1272 Цивільного кодексу України позивачу необхідно звернутися до суду із позовом про визначення додаткового строку, достатнього для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Стверджує, що саме необізнаність та відсутність інформації про смерть її батька до травня 2019 року є поважною причиною, через яку вона пропустила строк на звернення до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини. Саме ця обставина змушує позивача звернутися до суду з цією позовною заявою про визначення додаткового строку для подання заяви на прийняття спадщини, оскільки вважає, що строк звернення до нотаріуса нею був пропущений з поважної причини.

На основі викладеного, позивач просить суд ухвалити рішення, яким визначити їй - ОСОБА_1 додатковий двохмісячний строк для подання заяви до Першої Чернівецької державної нотаріальної контори про прийняття спадщини після смерті її батька ОСОБА_4 ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Також, як вбачається з матеріалів справи, ухвалою Шевченківського районного суду м.Чернівці від 31.07.2019 року було залучено до участі в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Чернівецької міської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, в якості співвідповідача по справі - ОСОБА_2 , оскільки як було встановлено судом, в провадженні Шевченківського районного суду м.Чернівці перебувала цивільна справа за позовом ОСОБА_2 до Чернівецької міської ради, ОСОБА_1 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, який також просив суд визначити йому додатковий двохмісячний строк для подання позивачем заяви про прийняття спадщини після смерті батька позивачки ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Позивач по справі надала суду письмову згоду з цього приводу.

Позивач та його представник в судове засідання не з'явились, однак від позивача до суду надійшла заява, згідно якої позовні вимоги підтримує, просить їх задовольнити та розглянути справу у її відсутність.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з'явився, однак від нього до суду надійшла заява, згідно якої просить справу розглянути у його відсутність та визнає позовні вимоги в повному обсязі.

Представник відповідача Чернівецької міської ради в судове засідання не з'явився, однак від них до суду надійшла заява, згідно якої просять справу розглянути у відсутність їх представника, проти задоволення позову не заперечують.

У зв'язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, суд, у відповідності з ч.2 ст.247 ЦПК України, постановив здійснювати розгляд справи без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу на підставі наявних у справі доказів.

Розглянувши подані позивачем документи та матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об'єктивно дослідивши і оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення її по суті, суд приходить до висновку, що вимоги заяви є обґрунтованими і підлягають до задоволення.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 86 років помер ОСОБА_3 . Факт смерті ОСОБА_3 зареєстровано 24.10.2018 року Чернівецьким міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області за актовим записом №2072. Вказана обставина підтверджується копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_3 від 24.10.2019 року (а.с.5).

Факт родинних відносин позивача з померлим ОСОБА_3 підтверджується копією свідоцтва про народження серія НОМЕР_2 від 12.03.1967 року (а.с.6).

15.05.2019 року позивач звернулась до Першої Чернівецької державної нотаріальної контори з заяво про прийняття спадщини та видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, у зв'язку з чим нотаріусом було заведено спадкову справу №266/2019, що підтверджується копією Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі №56159133 від 15.05.2019 року (а.с.7). Однак постановою нотаріуса від 15.05.2019 року №762/02-31 позивачу було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, підставою відмови є пропуск шестимісячного строку для прийняття спадщини та відсутній факт прийняття спадщини (а.с.8). Згідно вказаної постанови нотаріуса після смерті ОСОБА_3 , як визначено положеннями ч.1 ст.1220 ЦК України, відкрилася спадщина, яка складається з належної останньому квартири АДРЕСА_1 .

Також, у постанові нотаріусом зазначено, що відповідно до ч.3 ст.1272 Цивільного кодексу України позивачу необхідно звернутися до суду із позовом про визначення додаткового строку, достатнього для подання нею заяви про прийняття спадщини.

Згідно зі ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ст.ст. 1216, 1217, 1218 ЦК України спадкування є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Пунктом 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» роз'яснено, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

В силу положень ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. Таким чином, суд приходить до висновку, що позивач ОСОБА_2 , як донька померлого ОСОБА_3 , є його спадкоємцем першої черги за законом.

Відповідно до положень ч.1 ст.1261 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, як передбачено ч.1 ст.1269 ЦК України має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Згідно з ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до положень ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно ст.15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання і кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до положень ст.16 ЦК України способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права, визнання правочину недійсним, припинення дії, яка порушує право, відновлення становища, яке існувало до порушення, примусове виконання обов'язку в натурі, зміна правовідношення, припинення правовідношення.

Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

Згідно пункту 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року за № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Таким чином, суд приходить до висновку, що позивачем доведено, що вона пропустила строк для прийняття спадщини після смерті свого батька ОСОБА_3 з поважних причин, через необізнаність та відсутність інформації про смерть її батька до травня 2019 року. У зв'язку з наведеними обставинами, а також враховуючи факт визнання відповідачами позовних вимог, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.1216, 1217, 1218, 1220, 1221, 1222, 1258, 1261, 1268, 1297 ЦК України, ст.ст.12, 13, 76, 89, 200, 259, 264, 263, 265, 268, 273, 282, 284, 289 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Чернівецької міської ради, ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий двохмісячний строк для подання заяви до Першої Чернівецької державної нотаріальної контори про прийняття спадщини після смерті її батька ОСОБА_4 ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

СУДДЯ:
Попередній документ
83527234
Наступний документ
83527236
Інформація про рішення:
№ рішення: 83527235
№ справи: 727/6424/19
Дата рішення: 07.08.2019
Дата публікації: 12.08.2019
Форма документу: Рішення
Форма судочинства: Цивільне
Суд: Шевченківський районний суд м. Чернівців
Категорія справи: Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них