Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 23.07.2019 по справі 727/7638/19

Справа № 727/7638/19

Провадження № 1-кс/727/3184/19

УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 липня 2019 року Шевченківський районний суд м. Чернівці в складі:

слідчого судді - ОСОБА_1

секретар судового засідання - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Чернівці клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів, по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42019260000000089 від 31.05.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченогоч. 5 ст. 191 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До суду звернувся слідчий з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів.

В клопотанні посилається на те, що до прокуратури Чернівецької області надійшли матеріали Управління СБ України в Чернівецькій області щодо привласнення бюджетних коштів службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 (далі за текстом - ІНФОРМАЦІЯ_2 ) та ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в ході здійснення будівництва доріг національного значення на території Чернівецької області налагоджено протиправний механізм їх виведення в тіньовий обіг.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження встановлено, що за результатами тендеру UA-2018-04-26-000829-b, проведеного ІНФОРМАЦІЯ_3 , між ІНФОРМАЦІЯ_2 та ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) укладено договір № 73 від 03.08.2018 на закупівлю послуг із поточного середнього ремонту автомобільної дороги Н-03 Житомир - Чернівці на ділянці км 343+200 - км 348+760. На момент укладення сума договору становила 96 999 994,00 грн. 20 грудня 2018 року між ІНФОРМАЦІЯ_2 та ПП « ОСОБА_4 » укладено додаткові договори № 2 та № 3, згідно умов яких обсяг фінансування послуг із поточного середнього ремонту автомобільної дороги Н-03 на ділянці км 343+200 - км 348+760 скорочено до 43 380 007,78 грн., термін виконання робіт встановлено на 29.12.2018. Станом на 26.02.2019 за вказаним договором ІНФОРМАЦІЯ_2 перераховано підряднику кошти на загальну суму 42 474 569 грн.

Тендерною документацією та технічним завданням, що є її невід'ємною частиною, передбачалось в ході виконання ремонтних робіт використання якісних матеріалів, зокрема гранітного щебеню марки не нижче М-1000. Однак, згідно наявних даних в ході виконання робіт представниками підрядної організації використано гравійно-піщану суміш та гравійний щебінь , що не відповідають встановленим у ДСТУ та тендерній документації показникам міцності, у зв'язку із чим не можуть використовуватися при виконанні вказаного виду робіт. Крім того, фактична вартість ГПС в 2,5 рази нижча за вартість щебеню.

Таким чином, до актів виконаних робіт та довідок про вартість виконаних робіт внесено недостовірні відомості щодо використання гранітного щебеню марки М-1000 у кількості 7300 м3 на загальну суму 1,59 млн.грн.

Поряд із цим, до актів виконаних робіт внесено дані щодо приготування та випуску оптимальної щебенево-піщаної суміші С-7 у грунтозмішувальній установці ДС-50Б, однак вказане устаткування призначене для стабілізації грунтів, у зв'язку із чим не може використовуватись для проведення робіт із змішування твердих порід. Вартість проведених робіт становить 159 тис. грн.

Окрім цього, згідно наявних даних ВКЗЕ УСБ України в Чернівецькій області, до актів виконання робіт та довідок про вартість виконаних робіт внесено недостовірні відомості щодо витрат на перевезення щебеню на суму 245 тис. грн.

Таким чином, службові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 та ПП « ОСОБА_4 », діючи з корисливим мотивом, з метою отримання неправомірної вигоди для себе та інших осіб, в акти виконаних робіт внесли недостовірні дані щодо використання матеріалів та проведених робіт, в результаті чого державним інтересам завдано збитків на суму близько 2 млн. грн.

Вказує, що для проведення повного, всебічного та об'єктивного розслідування, так, як є необхідність проведення почеркознавчої та технічної експертиз документів, з метою встановлення осіб, які підписували акти виконаних робіт форми КБ-2в та довідок про вартість виконаних робіт форми КБ-3, унеможливлення зміни чи знищення документів, а також проведення судової будівельно-технічної експертизи по вказаному об'єкту, з метою встановлення суми збитків завданих вказаними службовими особами державним інтересам, виникла необхідність у проведення тимчасового доступу до документів, які зберігаються в ІНФОРМАЦІЯ_1 , з можливістю вилучення їх оригіналів, а саме документів по об'єкту «Поточний середній ремонт автомобільної дороги Н-03 Житомир - Чернівці на ділянці км 343+200 - км 348+760»: тендерної документації та технічного завдання;договору № 73 на закупівлю послуг від 03.08.2018 та додаткових договорів; актів приймання виконаних робіт (форми КБ-2В) та довідок про їхню вартість (форма КБ-3); договорів субпідряду; загального журналу виконання робіт; первинної бухгалтерської документації, яка б підтверджувала закупівлю гравійно-піщаної суміші та гравійного щебеню, витрати та розрахунки витрат виконавця при здійсненні ремонтних робіт, зазначених у відповідних актах; інформації та документів що стосуються придбання та використаннягравійно-піщаної суміші та гравійного щебеню (відповідної накладної документації, документів по зберіганню, використання, актів прийняття гравійно-піщаної суміші та гравійного щебеню та ін.); висновку комісії, щодо виконання робіт учасником у повному обсязі та у відповідності до проекту, а також інших документів щодо співпраці між ІНФОРМАЦІЯ_1 та ПП « ОСОБА_4 » та надання відповідних послуг по вказаному об'єкту, а тому просить клопотання задовольнити.

Слідчий в судове засідання не з'явився, надав заяву про розгляд клопотання у його відсутності.

Власник майна у відповідності до ч.2 ст.163 КПК України в судове засідання не викликався.

Ознайомившись з клопотанням та доказами, якими воно обґрунтовується, приходжу до наступного висновку.

Встановлено, що до ЄРДР внесено відомості №42019260000000089 від 31.05.2019р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Згідно зі ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Беручи до уваги вищенаведене та враховуючи, що з клопотання та наданих до нього матеріалів вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи зазначені в клопотанні слідчого, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (юридична адреса: АДРЕСА_1 ), мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, вважаю, що є підстави для задоволення клопотання слідчого про тимчасовий доступ до цих документів.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Виходячи зі змісту вищенаведеної норми, вважаю, що клопотання в частині надання дозволу на вилучення зазначених в клопотанні прокурора документів не підлягає задоволенню, оскільки ним не наведено обґрунтовані підстави вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Згідно з ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 110, 163-166, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому відділу С У ГУНП в Чернівецькій області ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю отримання їх копій, а саме до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (юридична адреса: АДРЕСА_1 ), а саме документів по об'єкту «Поточний середній ремонт автомобільної дороги Н-03 Житомир - Чернівці на ділянці км 343+200 - км 348+760»: тендерної документації та технічного завдання; договору № 73 на закупівлю послуг від 03.08.2018 та додаткових договорів; актів приймання виконаних робіт (форми КБ-2В) та довідок про їхню вартість (форма КБ-3); договорів субпідряду; загального журналу виконання робіт;проектно-кошторисної документації, змін до проектно-кошторисної документації, дефектного акту, актів обстежень; актів на закриття прихованих робіт, первинної бухгалтерської документації, яка б підтверджувала закупівлю гравійно-піщаної суміші та гравійного щебеню, витрати та розрахунки витрат виконавця при здійсненні ремонтних робіт, зазначених у відповідних актах; інформації та документів що стосуються придбання та використання гравійно-піщаної суміші та гравійного щебеню (відповідної накладної документації, документів по зберіганню, використання, актів прийняття гравійно-піщаної суміші та гравійного щебеню та ін.); висновку комісії, щодо виконання робіт учасником у повному обсязі та у відповідності до проекту, результатів випробування дороги після потоного ремонту, а також інших документів щодо співпраці між ІНФОРМАЦІЯ_1 та ПП « ОСОБА_4 » та надання відповідних послуг по вказаному об'єкту., які можуть бути використані в подальшому як докази по кримінальному провадженні № 42019260000000089 від 31 травня 2019 року.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк пред'явлення цієї ухвали до виконання 30 днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, на неї можуть бути поданні заперечення під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Попередній документ
83194956
Наступний документ
83194958
Інформація про рішення:
№ рішення: 83194957
№ справи: 727/7638/19
Дата рішення: 23.07.2019
Дата публікації: 20.02.2023
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Кримінальне
Суд: Шевченківський районний суд м. Чернівців
Категорія справи: тимчасовий доступ до речей і документів