Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 17.05.2019 по справі 0440/5465/18

УХВАЛА

17 травня 2019 року

Київ

справа №0440/5465/18

адміністративне провадження №К/9901/12359/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача Гриціва М.І.,

суддів: Берназюка Я.О., Коваленко Н.В.,-

під час розгляду касаційної скарги Першого заступника прокурора Дніпропетровської області на постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 05 березня 2019 року у справі за позовом Дніпропетровської місцевої прокуратури № Дніпропетровської області до Дніпровської міської ради, Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради треті особи: Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області, Комунальний заклад освіти «Міській юридичний ліцей» Дніпровської міської ради про зобов'язання вчинити певні дії,

встановив:

Третій апеляційний адміністративний суд постановою від 05 березня 2019 року скасував рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 6 листопада 2018 року про задоволення позову та постановив нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовив.

Перший заступника прокурора Дніпропетровської області не погодився з рішенням суду апеляційної інстанції і 26 квітня 2019 року подав касаційну скаргу про його скасування.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями 13 травня 2019 року у зазначеній справі визначено колегію суддів у складі: судді-доповідача Гриціва М.І., суддів Берназюка Я.О., Коваленко Н.В.

Ця справа відповідно до Загального класифікатора спеціалізацій суддів та категорій справ, затвердженого наказом ДСА України № 622 від 21 грудня 2018 року, віднесена до коду 113040000 «Справи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо охорони праці».

Відповідно до спеціалізації суддів Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді за категоріями адміністративних справ розгляд цієї категорії справ має здійснювати Судова палата з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян.

На стадії відкриття касаційного провадження суддя-доповідач Гриців М.І., судді Берназюк Я.О., Коваленко Н.В. заявили самовідводи щодо розгляду цієї касаційної скарги. Самовідводи мотивовані тим, що вказана касаційна скарга була передана без дотримання порядку визначення судді для розгляду справи, встановленого статтею 31 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС).

Заяви про самовідвід суддів Гриціва М.І., Берназюка Я.О., Коваленко Н.В. підлягають задоволенню з урахуванням таких обставин.

Відповідно частини першої статті 39 КАС за наявності підстав, зазначених у статтях 36-38 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов'язані заявити самовідвід.

Пунктом 5 частини першої статті 36 КАС встановлено, що суддя не може брати участі в розгляді адміністративної справи і підлягає відводу (самовідводу) у разі порушення порядку визначення судді для розгляду справи, встановленого статтею 31 цього Кодексу.

Згідно з частиною першою статті 31 КАС визначення судді, а в разі колегіального розгляду - судді-доповідача для розгляду конкретної справи здійснюється Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою під час реєстрації документів, зазначених в частині другій статті 18 цього Кодексу, а також в інших випадках визначення складу суду на будь-якій стадії судового процесу, з урахуванням спеціалізації та рівномірного навантаження для кожного судді, за принципом випадковості та в хронологічному порядку надходження справ.

Рішенням зборів суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді від 06 грудня 2017 року № 5 було утворено судові палати Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді, визначено спеціалізації суддів і судових палат, їх кількісний склад.

Відповідно до додатку 2 до вказаного рішення зборів суддів визначена спеціалізація суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді та судових палат Касаційного адміністративного суду.

Рішенням зборів суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді від 06 грудня 2017 року № 6 було затверджено персональний склад судових палат Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді, в якому вказано, що судді Гриців М.І., Берназюк Я. О . та Коваленко Н.В. входять до складу Судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав.

Рішенням зборів суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді від 6 грудня 2017 року № 5 «Про утворення судових палат Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, визначення спеціалізації суддів і судових палат, їх кількісного складу», із змінами, внесеними рішенням зборів суддів від 26 грудня 2017 року № 13, визначено спеціалізацію суддів Верховного Суду у складі Судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав з розгляду категорій адміністративних справ.

Згідно з класифікатором спеціалізації суддів Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді за категоріями адміністративних справ коду 113040000, до якого належить судова справа № 0440/5465/18 за касаційною скаргою № К/9901/12359/19 Першого заступника прокурора Дніпропетровської області, не відноситься до справ, які розглядаються Судовою палатою з розгляду справ щодо захисту соціальних прав.

Зважаючи на те, що судді Гриців М.І., Берназюк Я.О. та Коваленко Н.В. помилково визначені суддями з розгляду справи цієї категорії справ за касаційною скаргою № К/9901/12359/19, їх заяви про самовідвід підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 31, 36-38, 39, 40, 345 КАС України, -

ухвалив:

Задовольнити заяви про самовідвід суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді Гриціва М.І., Берназюка Я.О. і Коваленко Н.В та відвести їх від розгляду касаційної скарги Першого заступника прокурора Дніпропетровської області на постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 05 березня 2019 року у справі за позовом Дніпропетровської місцевої прокуратури №4 Дніпропетровської області до Дніпровської міської ради, Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради треті особи: Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області, Комунальний заклад освіти «Міській юридичний ліцей» Дніпровської міської ради про зобов'язання вчинити певні дії.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач М.І. Гриців

Судді Я.О. Берназюк

Н.В. Коваленко

Попередній документ
81857896
Наступний документ
81857898
Інформація про рішення:
№ рішення: 81857897
№ справи: 0440/5465/18
Дата рішення: 17.05.2019
Дата публікації: 22.05.2019
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Касаційний адміністративний суд Верховного Суду
Категорія справи: дозвільної системи у сфері господарської діяльності; ліцензування видів г.д.; нагляду у сфері г.д.; реалізації державної регуляторної політики у сфері г.д.; розроблення і застосування національних стандартів, технічних регламентів та процедур оцінки