Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 24.09.2018 по справі 905/748/18

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

пр. Науки, 5, м. Харків, 61022, тел. (057) 702-00-72

е-mail: inbox@dna.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

24.09.2018 справа № 905/748/18

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: суддів:ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3

розглянувши апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України”, м.Київ

на рішення господарського суду Донецької області

від у справі14.08.2018р. (повний текст підписано 20.08.2018р.) №905/748/18 (суддя Зекунов Е.В.)

за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю “Центральна газопостачальна компанія”, м.Черкаси

доТовариства з обмеженою відповідальністю “Бахмут - Енергія”, м.Бахмут Донецької області

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача 1.Публічного акціонерного товариства “Укртрансгаз”, м.Київ 2.Публічного акціонерного товариства “По газопостачанню та газифікації “Донецькоблгаз”, м.Краматорськ Донецької області

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Публічного акціонерного товариства “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України”, м.Київ

прозобов'язання підписати акт приймання - передачі природного газу та стягнення заборгованості за договором постачання природного газу у розмірі 13304922,11грн.

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України”, м.Київ звернулося до Донецького апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою на рішення господарського суду Донецької області від 14.08.2018р. (повний текст підписано 20.08.2018р.) у справі №905/748/18 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю “Центральна газопостачальна компанія”, м.Черкаси до Товариства з обмеженою відповідальністю “Бахмут - Енергія”, м.Бахмут Донецької області, за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Публічного акціонерного товариства “Укртрансгаз”, м.Київ та Публічного акціонерного товариства “По газопостачанню та газифікації “Донецькоблгаз”, м.Краматорськ Донецької області, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Публічного акціонерного товариства “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України”, м.Київ про зобов'язання підписати акт приймання - передачі природного газу та стягнення заборгованості за договором постачання природного газу у розмірі 13304922,11грн.

Відповідно до ч.1 ст.256 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Як вбачається з матеріалів справи, повний текст рішення господарського суду Донецької області від 14.08.2018р. підписано 20.08.2018р. Разом з тим, Публічне акціонерне товариство “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” звернулося до суду з апеляційною скаргою 13.09.2018р., про що свідчать дані, наявні на конверті, в якому надійшла апеляційна скарги, тобто з пропуском встановленого строку. Разом з тим, в тексті апеляційної скарги міститься клопотання про поновлення строку на подання апеляційної скарги.

Відповідно до ч.2 ст.256 ГПК України учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ст.129 Конституції України передбачено, що однією із основних засад судочинства є забезпечення права на апеляційний перегляд справи.

Згідно п.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру.

Частиною 1 ст.119 ГПК України встановлено, що суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

ГПК України не пов'язує право суду відновити пропущений процесуальний строк лише з певним колом обставин, що спричинили пропуск строку. Поважними причинами пропуску процесуального строку визнаються лише такі обставини, які є об'єктивно непереборними, незалежними від волевиявлення сторони та пов'язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для вчинення процесуальної дії. Отже, у кожному випадку суд повинен з урахуванням конкретних обставин пропуску строку оцінити доводи, що наведені на обґрунтування клопотання про його відновлення, та зробити мотивований висновок щодо поважності чи неповажності причин пропуску строку.

В тексті апеляційної скарги міститься клопотання про відновлення строку на подання апеляційної скарги, мотивоване тим, що скаржник копію рішення пізно отримав та не мав можливості у встановлені законом строки підготувати та своєчасно подати скаргу.

Донецький апеляційний господарський суд, розглянувши клопотання про поновлення пропущеного строку, вважає наявними підстави для відновлення строку, оскільки причини, наведені скаржником, визнаються поважними.

Оскільки апеляційна скарга відповідає вимогам ст.258 ГПК України, апеляційний суд не вбачає підстав для залишення апеляційної скарги без руху, не прийняття та повернення без розгляду або відмови у відкритті апеляційного провадження.

Так, суд апеляційної інстанції вважає за можливе відкрити апеляційне провадження у справі №905/748/18.

На підставі викладеного та керуючись ст.234, 256, 262 Господарського процесуального кодексу України, Донецький апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1.Відновити Публічному акціонерному товариству “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України”, м.Київ пропущений процесуальний строк для подання апеляційної скарги на рішення господарського суду Донецької області від 14.08.2018р. (повний текст підписано 20.08.2018р.) у справі №905/748/18.

2.Відкрити апеляційне провадження у справі №905/748/18.

3.Зобов'язати позивача, відповідача та третіх осіб на стороні відповідача до 16.10.2018р. включно надати до Донецького апеляційного господарського суду відзиви на апеляційну скаргу з доказами їх надсилання іншим учасникам справи в порядку ч.2 ст.263 Господарського процесуального кодексу України.

Головуючий І.В. Зубченко

Судді Д.О. Попков

ОСОБА_3

Надруковано 8 прим.: 2 - позивачу; 1 - відповідачу; 1 - третій особі-1; 1 - третій особі-2; 1 - третій особі-3; 1- до справи; 1- ДАГС

Попередній документ
76651772
Наступний документ
76651774
Інформація про рішення:
№ рішення: 76651773
№ справи: 905/748/18
Дата рішення: 24.09.2018
Дата публікації: 27.09.2018
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Донецький апеляційний господарський суд
Категорія справи: За спожиті енергоносії
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (18.03.2020)
Дата надходження: 18.03.2020
Предмет позову: про зобов'язання підписати акт прийому-передаі природного газу та стягнення заборгованості
Учасники справи:
МАЧУЛЬСЬКИЙ Г М головуючий суддя
МАЧУЛЬСЬКИЙ Г М суддя-доповідач
КУШНІР І В суддя-учасник колегії
КРАСНОВ Є В суддя-учасник колегії
ПАТ "По газопостачанню та газифікації "Донецькоблгаз" 3-я особа без самостійних вимог на стороні відповідача
АТ "Укртрансгаз" 3-я особа без самостійних вимог на стороні відповідача
ПАТ "НАК "Нафтогаз України" 3-я особа без самостійних вимог на стороні позивача
ТОВ "Центральна газопостачальна компанія" Заявник касаційної інстанції
ЗЕКУНОВ ЕДУАРД ВІКТОРОВИЧ суддя-доповідач
Товариство з обмеженою відповідальністю "Центральна газопостачальна компанія" м.Черкаси Заявник
ХАЧАТРЯН ВІКТОРІЯ СЕРГІЇВНА головуючий суддя
ХАЧАТРЯН ВІКТОРІЯ СЕРГІЇВНА суддя-доповідач
ІЛЬЇН ОЛЕГ ВОЛОДИМИРОВИЧ суддя-учасник колегії
ШУТЕНКО ІННА АНАТОЛІЇВНА суддя-учасник колегії
ТОВ "Центральна газопостачальна компанія" Заявник апеляційної інстанції
ТОВ "Бахмут-Енергія" Відповідач (Боржник)
ТОВ "Центральна газопостачальна компанія" Позивач (Заявник)
АТ "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" 3-я особа
ПАТ "По газопостачанню та газифікації "Донецькоблгаз" 3-я особа
АТ "Укртрансгаз" 3-я особа
ЗЕКУНОВ Е В Суддя-доповідач
Товариство з обмеженою відповідальністю "Центральна газопостачальна компанія" м.Черкаси Позивач (заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Бахмут-Енергія" м.Бахмут відповідач (боржник)
Публічне акціонерне товариство "Укртрансгаз" м.Київ 3-я особа
Публічне акціонерне товариство "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" м.Київ 3-я особа без самостійних вимог на стороні позивача
Публічне акціонерне товариство "По газопостачанню та газифікації "Донецькоблгаз" м.Краматорськ 3-я особа без самостійних вимог на стороні відповідача
ХАЧАТРЯН В С Головуючий суддя
ХАЧАТРЯН В С суддя-доповідач
ІЛЬЇН О В суддя-учасник колегії
ШУТЕНКО І А суддя-учасник колегії
ТОВ "Центральна газопостачальна компанія" Позивач (заявник)
ТОВ "Бахмут-Енергія" відповідач (боржник)
ТОВ "Центральна газопостачальна компанія" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Розклад:
20.02.2020 16:00 Господарський суд Донецької області
29.04.2020 12:00 Східний апеляційний господарський суд