Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 09.11.2022 по справі 320/6113/20

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 320/6113/20

УХВАЛА

про повернення апеляційної скарги

09 листопада 2022 року м. Київ

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Черпіцької Л.Т. та суддів Пилипенко О.Є., Собківа Я.М., перевіривши апеляційну скаргу Київської митниця на рішення Київського окружного адміністративного суду від "17" травня 2022 р. у справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Віта-Текс" до Київської митниці Держмитслужби про визнання пртиправним і скасування рішення ,

ВСТАНОВИЛА:

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від "17" травня 2022 р. позов задоволено.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, скаржник оскаржив його у апеляційному порядку.

Перевіривши апеляційну скаргу, колегія суддів дійшла висновку про необхідність її повернення, з огляду на таке.

Згідно з ч. 1 ст. 296 КАС України апеляційна скарга подається у письмовій формі.

Варто зазначити, що згідно з частинами сьомою, восьмою статті 44 КАС України документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, визначених цим Кодексом.

Згідно з частиною десятою статті 44 КАС України якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

На підставі наказу Державної судової адміністрації від 01.06.2020 №247 «Про запровадження в дослідну експлуатацію систем «Електронний суд» та «Електронний кабінет»» з 01.06.2020 у Шостому апеляційному адміністративному суді запроваджено в дослідну експлуатацію систему «Електронний суд», під час якої суду апеляційної інстанції та учасникам процесу слід дотримуватись вимог Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26.10.2010 №30 у відповідній редакції в частині функціонування даних підсистем.

Отже, надсилання процесуальних документів в електронному вигляді передбачає використання сервісу «Електронний суд», розміщеному за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua/login, відповідно з попередньою реєстрацією офіційної електронної адреси (Електронного кабінету) та з обов'язковим використанням власного електронного підпису.

Тож, альтернативою звернення учасників справи до суду із позовними заявами, скаргами та іншими визначеними законом процесуальними документами, оформленими в паперовій формі та підписаними безпосередньо учасником справи або його представником, є звернення з процесуальними документами в електронній формі з обов'язковим їх скріпленням власним електронним підписом учасника справи через Електронний кабінет.

Обмеження, що пов'язанні з використанням підсистеми «Електронний суд», у тому числі щодо подачі процесуальних документів через Електронний кабінет, є легітимними, пропорційними та не перешкоджають доступу до правосуддя.

При цьому, відповідно до підпункту 15.1 підпункту 15 пункту 1 розділу VII «Перехідні положення» КАС України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи подання, реєстрація, надсилання процесуальних та інших документів, доказів, формування, зберігання та надсилання матеріалів справи здійснюються в паперовій формі.

З матеріалів апеляційної скарги вбачається, що її копія надіслана суду апеляційної інстанції в електронному вигляді без обов'язкового скріплення власним електронним підписом та без використання підсистеми «Електронний суд». Хоча клопотання про прийняття апеляційної скарги сформоване в електронному суді представником скаржника.

Разом з цим, відомості про сформування скаржником апеляційної скарги в підсистемі «Електронний суд», відсутні, що свідчить про використання відповідачем непередбаченого чинним процесуальним законодавством способу звернення до Суду з апеляційною скаргою, а також позбавляє Суд можливості перевірити дотримання ним вимог щодо обов'язкового її підписання.

Зазначене свідчить про використання заявником непередбаченого чинним процесуальним законодавством способу звернення до Суду з апеляційною скаргою.

Аналогічна правова позиція викладена в ухвалах Верховного Суду від 14 липня 2022 року у справі №460/10401/21, від 27 жовтня 2022 року у справі № 260/335/22.

Апеляційна скарга, яка не підписана у встановленому законом порядку, згідно з п. 1 ч. 4 ст. 298 КАС України повертається судом апеляційної інстанції.

За такого правового регулювання та обставин справи апеляційна скарга вважається не підписаною, а тому не може бути прийнята до розгляду та підлягає поверненню особі, яка її подала.

Керуючись ст.ст. 298, 325, 329 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Київської митниці на рішення Київського окружного адміністративного суду від "17" травня 2022 р. у справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Віта-Текс" до Київської митниці Держмитслужби про визнання пртиправним і скасування рішення повернути скаржнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена протягом тридцяти днів шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий суддяЛ.Т. Черпіцька

СуддіО.Є. Пилипенко Я.М. Собків

Попередній документ
107276086
Наступний документ
107276088
Інформація про рішення:
№ рішення: 107276087
№ справи: 320/6113/20
Дата рішення: 09.11.2022
Дата публікації: 14.11.2022
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Шостий апеляційний адміністративний суд
Категорія справи: визначення митної вартості товару
Учасники справи:
БРАГІНА О Є Суддя-доповідач
Товариство з обмеженою відповідальністю "Віта-Текс" Позивач (заявник)
Київська митниця Державної митної служби України відповідач (боржник)
Божко Андрій Володимирович представник позивача
ЛЕОНТОВИЧ А М Суддя-доповідач
Розклад:
25.11.2020 12:00 Київський окружний адміністративний суд
08.02.2021 14:30 Київський окружний адміністративний суд