Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 14.12.2021 по справі 260/5978/21

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
УХВАЛА

про витребування доказів

14 грудня 2021 рокум. Ужгород№ 260/5978/21

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Микуляк П.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Департаменту праці та соціального захисту населення Ужгородської міської ради про визнання дій протиправними і зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

У відповідності до ст. 243 Кодексу адміністративного судочинства України проголошується вступна та резолютивна частини Ухвали. Повний текст Ухвали виготовлено та підписано 20 грудня 2021 року.

ОСОБА_1 звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Департаменту праці та соціального захисту населення Ужгородської міської ради, яким просить:

- визнати протиправними дії Департаменту праці та соціального захисту населення Ужгородської міської ради щодо невиплати щорічної грошової допомоги до 5 травня за 2021 рік ОСОБА_1 ;

- зобов'язати Департаменту праці та соціального захисту населення Ужгородської міської ради нарахувати та виплатити позивачу щорічну допомогу до 5 травня за 2021 рік, виходячи з розміру п'яти мінімальних пенсій за віком, а саме виплатити 8845,00 грн. на картковий рахунок ОСОБА_1 за наступними реквізитами: AT КБ «ПРИВАТБАНК» картковий рахунок: НОМЕР_1 .

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що він має право на пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни - учасників бойових дій, визначені Законом України "Про статус ветеранів війни гарантії їх соціального захисту". Відповідно до статті 12 цього Закону йому має щорічно до 5 травня виплачуватись разова грошова допомога у розмірі п'яти мінімальних пенсій за віком. Разом з тим, відповідачем позивачу не була виплачена грошова допомога до 5 травня (за 2021 рік).

Ухвалою суду від 11 листопада 2021 року відкрито провадження у адміністративній справі та справу призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін, запропоновано відповідачеві подати відзив на позовну заяву у разі її заперечення.

Станом на 14.12.2021 року відзиву на позовну заяву відповідачем не надано, разом з тим, дослідивши матеріали адміністративної справи, з метою встановлення фактичних обставин, які мають значення для правильного вирішення справи, суд дійшов висновку про необхідність витребування доказів у відповідача.

Відповідно до ч. ч. 1, 4 ст. 9 КАС України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно ст.72 КАС України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставах яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом (ч. 1 ст. 80 КАС України).

Відповідно до ч. 3 ст. 80 КАС України, про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Згідно ч. 7 ст. 80 КАС України, особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали.

Частиною 5 ст. 124 Конституції України встановлено, що судові рішення є обов'язковими до виконання на території України, та згідно п. 9 ч. 3 ст. 129 Конституції України - обов'язковість рішень суду є однією із основних засад судочинства. Згідно ч. 2 ст. 14 КАС України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України. Крім того, невиконання судового рішення без поважних причин є підставою для притягнення до відповідальності (в тому числі, кримінальної) в порядку, передбаченому законодавством.

У відповідності до вимог ч.2 ст. 223 КАС України, якщо спір, розгляд якого по суті розпочато, не може бути вирішено в даному судовому засіданні, судом може бути оголошено перерву в межах встановлених цим Кодексом строків розгляду справи, тривалість якої визначається відповідно до обставин, що її викликали, з наступною вказівкою про це в рішенні або ухвалі.

Керуючись ст. ст. 14, 80, 223, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Витребувати від Департаменту праці та соціального захисту населення Ужгородської міської ради належним чином завірені копії доказів (у разі наявності) нарахування/виплати (та в якому розмірі) разової допомоги до 5 травня в 2021 році ОСОБА_1 та чи здійснювалося перерахування коштів для виплати такої допомоги останньому за місцем проходження ним військової служби.

Вказані докази направити на адресу суду протягом п'яти днів з дня отримання ухвали про витребування доказів.

Оголосити перерву в судовому засіданні для надання доказів.

Судовий розгляд справи призначити на 25 січня 2022 року, без виклику сторін.

Відповідно до ч.5 ст.262 КАС України, розгляд справи буде проведено в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін за наявними у справі матеріалами.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку, встановленому ст.256 КАС України.

Суддя П.П.Микуляк

Попередній документ
102198753
Наступний документ
102198755
Інформація про рішення:
№ рішення: 102198754
№ справи: 260/5978/21
Дата рішення: 14.12.2021
Дата публікації: 28.12.2021
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Закарпатський окружний адміністративний суд
Категорія справи: соціального захисту (крім соціального страхування), з них
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (04.11.2021)
Дата надходження: 04.11.2021
Предмет позову: про визнання дій протиправними і зобов’язання вчинити певні дії
Розклад:
14.12.2021 00:00 Закарпатський окружний адміністративний суд
25.01.2022 00:00 Закарпатський окружний адміністративний суд