Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 02.12.2021 по справі 640/2725/20

УХВАЛА

02 грудня 2021 року

Київ

справа №640/2725/20

адміністративне провадження №К/9901/21836/20

Верховний Суд у складі судді-доповідача Касаційного адміністративного суду Мартинюк Н.М., провівши підготовчі дії до касаційного розгляду справи за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Ростдорстрой» до Антимонопольного комітету України (постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель), за участі третіх осіб: Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області, товариства з обмеженою відповідальністю «Сіногідро Корпорейшн Лімітед», товариства з обмеженою відповідальністю «МИКОЛАЇВБУДЦЕНТР», товариства з обмеженою відповідальністю «Автомагістраль-Південь», товариства з обмеженою відповідальністю «Онур Конструкціон Інтернешнл», товариства з обмеженою відповідальністю "Українсько-польське підприємство з іноземними інвестиціями «УПС», товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетично-дорожнє будівництво» про визнання протиправним і скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Верховного Суду від 17 вересня 2020 року відкрито касаційне провадження за скаргою Антимонопольного комітету України на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 29 травня 2020 року і постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 21 липня 2020 року у справі за вказаним позовом.

За приписами пунктів 2, 3, 5 частини першої статті 340 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - «КАС України») суддя-доповідач в порядку підготовки справи до касаційного розгляду вирішує письмово заявлені клопотання учасників справи, вирішує питання про можливість попереднього розгляду справи або письмового провадження за наявними у справі матеріалами у суді касаційної інстанції, вирішує інші питання, необхідні для касаційного розгляду справи.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 345 КАС України у разі відсутності клопотань від усіх учасників справи про розгляд справи за їх участю, суд касаційної інстанції може розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Під час проведення підготовки справи до касаційного розгляду встановлено, що відповідач у касаційній скарзі просить розглядати вказану справу за участю його представника.

Згідно з частиною першою статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 4 листопада 1950 року однією з істотних гарантій справедливого судового розгляду є публічний судовий розгляд.

Європейський суд з прав людини у рішенні від 26 травня 1988 року в справі "Ekbatani проти Швеції" зазначив, що якщо розгляд справи у суді першої інстанції був публічним, відсутність "публічності" при розгляді справи у другій та третій інстанціях може бути виправданою особливостями процедури по цій справі. Якщо скарга стосується виключно питання права, залишаючи осторонь фактичні обставини справи, то вимоги статті 6 Конвенції можуть бути дотримані і тоді, коли заявнику не було надано можливості бути заслуханим у апеляційному чи касаційному суді особисто.

Зокрема, як зазначив Європейський суд з прав людини, це стосується суду тієї інстанції, перед яким не ставиться завдання встановлення фактичних обставин, а лише перевірка правильності застосування норм права.

Відповідно до частини першої статті 341 КАС України суд касаційної інстанції переглядає судові рішення в межах доводів та вимог касаційної скарги та на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє правильність застосування судом першої чи апеляційної інстанцій норм матеріального і процесуального права.

З матеріалів справи встановлено, що суди першої й апеляційної інстанції розглядали цю справу у відкритому судовому засіданні за участі сторін, тобто відбувся її публічний розгляд.

Враховуючи наявність лише клопотання відповідача про розгляд вказаної справи за участю його представника, відсутність клопотань позивача і третіх осіб про розгляд справи за їхньою участю та вимоги пункту 1 частини першої статті 345 КАС України, а також відповідну практику Європейського суду з прав людини, розгляд цієї справи можливо провести в порядку письмового провадження за наявними у ній матеріалами без виклику учасників справи.

Відтак у задоволенні зазначеного клопотання відповідача належить відмовити.

Суддею-доповідачем згідно зі статтею 340 КАС України проведені необхідні дії з підготовки справи до касаційного розгляду.

Керуючись статтями 248, 340, 345 Кодексу адміністративного судочинства України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні клопотання Антимонопольного комітету України про розгляд справи за його участю.

Підготовчі дії у справі закінчити.

Справу призначити до розгляду в порядку письмового провадження, який відбудеться у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. Московська, 8, корпус 5.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і не може бути оскаржена.

......................................

Н.М. Мартинюк,

Суддя Верховного Суду

Попередній документ
101608864
Наступний документ
101608866
Інформація про рішення:
№ рішення: 101608865
№ справи: 640/2725/20
Дата рішення: 02.12.2021
Дата публікації: 06.12.2021
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Касаційний адміністративний суд Верховного Суду
Категорія справи: здійснення публічних закупівель, з них
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (18.05.2020)
Дата надходження: 18.05.2020
Предмет позову: визнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити дії
Учасники справи:
КАРАКАШЬЯН С К суддя-доповідач
Антимонопольний комітет України (постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель) Відповідач (Боржник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Ростдорстрой" Позивач (Заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "МИКОЛАЇВБУДЦЕНТР" 3-я особа
Товариство з обмеженою відповідальністю "Онур Конструкціон Інтернешнл" 3-я особа
Товариство з обмеженою відповідальністю "Енергетично-дорожнє будівництво" 3-я особа
Товариство - обмеженою відповідальністю "Автомагістраль-Південь" 3-я особа
Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області 3-я особа
Товариство з обмеженою відповідальністю "Українсько-польське підприємство з іноземними інвестиціями "УПС" 3-я особа
Товариство з обмеженою відповідальністю "Сіногідро Корпорейшн Лімітед" 3-я особа
КАРАКАШЬЯН С К Суддя-доповідач
Товариство з обмеженою відповідальністю "Ростдорстрой" Позивач (заявник)
Антимонопольний комітет України (постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель) відповідач (боржник)
ЧЕРПІЦЬКА Л Т Головуючий суддя
ЧЕРПІЦЬКА Л Т суддя-доповідач
ЕПЕЛЬ О В суддя-учасник колегії
КОСТЮК Л О суддя-учасник колегії
Антимонопольного комітету України в особі Постійно діючої адміністративної колегії з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель відповідач (боржник)
Антимонопольний комітет України орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Товариство з обмеженою відповідальністю "Енергетично-дорожнє будівництво" 3-я особа
Товариство з обмеженою відповідальністю "АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ" 3-я особа
Розклад:
15.05.2020 09:00 Окружний адміністративний суд міста Києва
29.05.2020 09:00 Окружний адміністративний суд міста Києва
21.07.2020 14:00 Шостий апеляційний адміністративний суд