Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Вирок від 14.09.2021 по справі 187/1435/21

гСправа № 187/1435/21 Провадження №1-кп/0187/275/21

ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙСУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ВИРОК
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 вересня 2021 року смт Петриківка

Петриківський районний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у спрощеному порядку обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12021046520000105 від 19.08.2021 відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: м. Дніпродзержинськ Дніпропетровської області, не працює, освіта середня спеціальна, зареєстрована та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 ; має на утриманні дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , раніше судима: - 09.04.2021 Заводським районним судом м. Кам'янське Дніпропетровської області за ч. 1 ст. 185 КК України до покарання у вигляді громадських робіт у кількості 80 годин; - 28.05.2021 до Баглійського районного суду м. Кам'янське Дніпропетровської області направлений обвинувальний акт за ознаками кримінального проступку за ч. 2 ст. 185 КК України,

за обвинуваченням у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 389 КК України

ВСТАНОВИВ:

Органом досудового розслідування встановлені фактичні обставини вчинення ОСОБА_3 кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 389 КК України, які не оспорюються учасниками судового провадження.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що вироком Заводського районного суду м. Кам'янське Дніпропетровської області від 09.04.2021 ОСОБА_3 визнано винною у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України та призначено покарання у виді 80 годин громадських робіт.

24.06.2021, після набрання законної сили вироку Заводського районного суду м. Кам'янське Дніпропетровської області, ОСОБА_3 за викликом провідного інспектора Петриківського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області ОСОБА_6 , з'явилася до уповноваженого органу Петриківського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області, розташованого за адресою: вул. Європейська 4, смт Петриківка Дніпровського району Дніпропетровської області, де була поставлена на облік, ознайомлена з порядком та умовами відбування покарання у виді громадських робіт, роз'яснено її права та обов'язки, вимоги статті 37 КВК України про необхідність додержуватися встановлених законодавством порядку і умов відбування покарання, сумлінно ставитися до праці, працювати на визначеному об'єкті і відпрацьовувати встановлений судом строк громадських робіт, з'являтися за викликом до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, без погодження уповноваженого органу з питань пробації не виїжджати за межі України, ознайомлена з вимогами ст. 40 КВК України. 08.07.2021 ОСОБА_3 попереджено, що у разі ухилення від відбування покарання на підставі ч. 2 ст. 389 КК України може бути притягнута до кримінальної відповідальності, про що відібрано відповідну підписку.

08.07.2021 ОСОБА_3 вручено направлення на відпрацювання громадських робіт до Петриківської селищної ради, згідно якого остання повинна була приступити до відбування громадських робіт з 09 липня 2021 року.

08.07.2021 голові Петриківської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області відправлено направлення, відповідно до якого ОСОБА_3 повинна приступити до відбування покарання з 09 липня 2021 року. В цей же день селищним головою Петриківської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області винесено розпорядження селищного голови № 203-р, відповідно до якого з 09.07.2021 ОСОБА_3 залучено для відбування покарання безоплатно, з встановленням графіку та часу роботи, але не більше чотирьох годин в день згідно графіку, тобто до 30 липня 2021 року.

ОСОБА_3 у період часу з 09.07.2021 по 30.07.2021, а саме: 09.07.2021, 12.07.2021 та 27.07.2021 відпрацювала 12 годин з призначених вироком суду 80 годин громадських робіт. Однак, у подальшому, починаючи з 27 липня 2021 року ОСОБА_3 , маючи умисел, спрямований на ухилення від відбування призначеного вироком суду покарання у виді громадських робіт, умисно не з'являлася до Єлизаветівської сільської ради Петриківської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області для відпрацювання призначеного вироком суду покарання у виді 80 годин громадських робіт без поважних на те причин. У зв'язку з чим, 04.08.2021 начальником Петриківського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області ОСОБА_3 винесено попередження про те, що остання допустила порушення порядку та умов відбування призначеного вироком суду покарання у виді громадських робіт, яке полягає у безпосередній відмові виконувати визначену для засудженої роботу та про те, що вона може бути притягнута до кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 389 КК України, про що у письмовому попередженні ОСОБА_3 поставила свій підпис.

Відповідно до ч. 2 ст. 40 КВК України, стосовно особи, яка ухиляється від відбування покарання у виді громадських робіт, уповноважений орган з питань пробації надсилає матеріали правоохоронним органам для відповідного реагування для вирішення питання про притягнення до кримінальної відповідальності відповідно до статті 389 Кримінального кодексу України.

Таким чином, ОСОБА_3 , діючи умисно, перебуваючи за місцем мешкання за адресою: АДРЕСА_1 , будучи в належній формі ознайомленою із порядком та умовами відбування покарання у виді 80 годин громадських робіт, призначених їй за вироком Заводського районного суду м. Кам'янське Дніпропетровської області від 09.04.2021, достовірно знаючи про наслідки невиконання покладених на неї обов'язків, будучи зобов'язаною додержуватися встановлених відповідно до ст. 37 КВК України порядку та умов відбування покарання, безпосередньо відмовилась виконувати визначену для засудженого роботу, тим самим умисно не з'явилась на роботу до Єлизаветівської сільської ради Петриківської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області, тим самим умисно ухилилась від призначеного вироком Заводського районного суду м. Кам'янське Дніпропетровської області від 09.04.2021 покарання у виді 80 годин громадських робіт без поважних на те причин.

Вищезазначені умисні дії ОСОБА_3 кваліфіковані за ч.2 ст.389 КК України як ухилення засудженого від відбування покарання у виді громадських робіт.

Обвинувальний акт відносно ОСОБА_3 надійшов до суду з клопотанням прокурора про його розгляд у спрощеному провадженні.

До обвинувального акту з клопотанням про його розгляд у спрощеному провадженні прокурором додані:

- письмова заява ОСОБА_3 , складена в присутності захисника - адвоката ОСОБА_7 , щодо беззаперечного визнання своєї винуватості, згоди із встановленими досудовим розслідуванням обставинами, ознайомлення з обмеженням права апеляційного оскарження та згоди з розглядом обвинувального акту у спрощеному провадженні;

- матеріали досудового розслідування, у тому числі документи, які засвідчують беззаперечне визнання підозрюваною своєї винуватості.

Вивчивши обвинувальний акт та додані до нього матеріали, суд вважає, що клопотання прокурора про розгляд обвинувального акту у спрощеному провадженні відповідає вимогам ст. 302 КПК України.

Обвинуваченій ОСОБА_3 , в присутності захисника, було роз'яснено зміст встановлених досудовим розслідуванням обставин, а також те, що у разі надання згоди на розгляд обвинувального акту у спрощеному провадженні вона буде позбавлена права оскаржувати вирок в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, недослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини. Прокурор впевнився у добровільності згоди останньої на розгляд обвинувального акту у спрощеному провадженні.

Суд вважає доведеним, що ОСОБА_3 скоїла вказане кримінальне правопорушення (проступок) за встановленими органом досудового розслідування обставинами, які не оспорюються учасниками судового провадження, а її діяння правильно кваліфіковані за ч.2 ст. 389 КК України, як ухилення засудженого від відбування покарання у виді громадських робіт.

Вирішуючи питання про призначення покарання суд керуючись загальними засадами призначення покарання закріпленими в ст. 65 КК України через які реалізовано принципи законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання, спрямованих на досягнення мети покарання, пов'язаної з виправленням засудженого, а також запобігання вчиненню ним та іншими особами нових злочинів (ст. 50 КК України).

ОСОБА_3 раніше судима, має середню спеціальну освіту, не працевлаштована, не перебуває в реєстрі у лікаря психіатра і нарколога, має на утриманні двох неповнолітніх дітей.

Як обставини, що пом'якшують покарання суд враховує беззаперечне визнання обвинуваченою своєї вини, щире каяття.

Обставиною, яка обтяжує покарання ОСОБА_3 , передбачених ст. 67 КК України, є рецидив злочинів.

При призначенні покарання обвинуваченій ОСОБА_3 суд враховує: суспільну небезпеку і характер вчиненого нею кримінального правопорушення, тяжкість скоєного, суд вважає, що необхідним та достатнім покаранням для виправлення обвинуваченої буде покарання у виді арешту та на підставі ст. 71 КК України до призначеного покарання частково приєднує невідбутий строк покарання, призначений за вироком Заводського районного суду м. Кам'янське Дніпропетровської області від 09.04.2021 року із розрахунку вісім годин громадських робіт дорівнює одному дню арешту, оскільки саме таке покарання, на думку суду, є справедливим, а також необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченої та попередження вчинення нею нових кримінальних правопорушень.

Цивільний позов не заявлено.

Запобіжний захід стосовно обвинуваченої не обирався.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні.

Питання про долю речових доказів судом вирішити відповідно до ч.9 ст.100 КПК України.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.100,110,302, 368-374, 381-382, 392- 395, КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

ОСОБА_3 визнати винуватою скоєнні кримінального проступку, передбаченого ч.2 ст.389 КК України і призначити їй покарання у виді арешту на строк 1 (один) місяць.

Згідно з ч.1 ст.71 КК України за сукупністю вироків до призначеного покарання частково приєднати невідбуту частину покарання за вироком Заводського районного суду м. Кам'янське Дніпропетровської області від 09 квітня 2021 року, за правилами п.4 ч.1 ст.72 КК України одному дню арешту відповідають вісім годин громадських робіт, остаточно призначити ОСОБА_3 , покарання у виді арешту на строк 1 (один) місяць 5 (п'ять) днів.

Речові докази по справі: особову справу № 13/2021 відносно ОСОБА_3 повернути Петриківському районному сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області.

Вирок за результатами розгляду обвинувального акта щодо вчинення кримінального проступку може бути оскаржений в апеляційному порядку з урахуванням особливостей, передбачених ст.394 КПК України, зокрема, не може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, не дослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини.

Вирок може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо вирок було ухвалено без виклику особи, яка його оскаржує, в порядку, передбаченому ст.382 КПК України, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя: ОСОБА_1

Попередній документ
99719939
Наступний документ
99719942
Інформація про рішення:
№ рішення: 99719940
№ справи: 187/1435/21
Дата рішення: 14.09.2021
Дата публікації: 01.02.2023
Форма документу: Вирок
Форма судочинства: Кримінальне
Суд: Петриківський районний суд Дніпропетровської області
Категорія справи: Ухилення від покарання, не пов'язаного з позбавленням волі
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (09.09.2021)
Дата надходження: 09.09.2021
Учасники справи:
ГОВОРУХА ВІКТОР ОЛЕКСІЙОВИЧ головуючий суддя
ГОВОРУХА ВІКТОР ОЛЕКСІЙОВИЧ суддя-доповідач
Маковець Євдокія Петрівна обвинувачений