Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 14.09.2021 по справі 260/3755/21

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
УХВАЛА

про відкриття провадження в адміністративній справі

14 вересня 2021 рокум. Ужгород№ 260/3755/21

Суддя Закарпатського окружного адміністративного суду Калинич Я.М., розглянувши матеріали за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Мукачівськоїрайонної державної адміністрації Закарпатської області (88600, Закарпатська область, м. Мукачево, вул. Штефана Августина, 21, код ЄДРПОУ 04053789) про визнання протиправним та скасування розпорядження,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовом до Мукачівської районної державної адміністрації Закарпатської області, в якому просить суд: « 1. Поновити строк для звернення з позовом до суду, у зв'язку з тим, що про існування оспорюваного акту прямої дії довідався лише після отримання Листа Виконавчого комітету Свалявської міської ради Мукачівського (укрупненого) району Закарпатської області від 30.06.2021 року №1894/02-10. 2. Визнати незаконним та скасувати індивідуальний акт прямої дії - Розпорядження Голови Свалявської РДА від 25.02.2011 року №78 «Про створення громадських пасовищ», в частині створення громадського пасовища за межами села Лопушанка, урочище «Голиця» - номер контуру 569, площа 5,5 га. 3. Заборонити відповідачу вчиняти будь-які дії щодо даної земельної ділянки до вирішення справи по суті в суді».

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 25 серпня 2021 року позовну заяву було залишено без руху та надано позивачам строк на усунення недоліків позовної заяви. Недоліки позовної заяви усунуто в строк, наданий судом.

На виконання вимог ухвали суду від 25.08.2021 року, позивач подав позовну заяву в новій редакції, відповідно до якої просить: 1. Поновити строк для звернення з позовом до суду, у зв'язку з тим, що я довідався по існування оспорюваного акту прямої дії лише після отримання Листа Виконавчого комітету Свалявської міської ради Мукачівського (укрупненого) району Закарпатської області від 30.06.2021 року№ 1894/02-10. 2. Визнати незаконним та скасувати індивідуальний акт прямої дії - Розпорядження Голови Свалявської РДА від 25.02.2011 року № 78 «Про створення громадських пасовищ», в частині створення громадського пасовища за межами села Лопушанка, урочище «Голиця» - номер контуру 569, площа 5.5 га

Відповідно до статті 168 Кодексу адміністративного судочинства України, позов пред'являється шляхом подання позовної заяви в суд першої інстанції.

Ознайомившись з позовною заявою та доданими до неї матеріалами, вважаю, що вона підсудна Закарпатському окружному адміністративному суду, відсутні підстави для залишення її без руху, повернення чи відмови у відкритті.

З матеріалів адміністративної справи встановлено, що розпорядження Голови Свалявської РДА від 25.02.2011 року №78 «Про створення громадських пасовищ» стосується неперсоніфікованих осіб: органів державної влади та місцевого самоврядування, мешканців відповідної територіальної громади, суб'єктів господарювання. Здатність правового акта поширювати свою чинність хоч і на певне коло, однак неперсоніфікованих осіб - є ознакою нормативності. Крім того, оскаржуване рішення має необмежений термін дії, зумовлює настання правових наслідків для необмеженого кола осіб.

У зв'язку із наведеним суддя доходить до висновку, що оскаржуване рішення є нормативно-правовим актом.

Даний висновок узгоджується з правовою позицією, що міститься, зокрема, у постановах Верховного Суду від 11.12.2019 у справі №369/7296/16-а, від 20.12.2019 у справі №520/14995/16-а.

Стаття 264 КАС України визначає особливості провадження у справах щодо оскарження нормативно-правових актів органів виконавчої влади, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування та інших суб'єктів владних повноважень.

Правила цієї статті поширюються на розгляд адміністративних справ щодо:

1) законності (крім конституційності) постанов та розпоряджень Кабінету Міністрів України (крім рішень Кабінету Міністрів України, визначених частиною першою статті 266-1 цього Кодексу), постанов Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

2) законності та відповідності правовим актам вищої юридичної сили нормативно-правових актів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, інших суб'єктів владних повноважень.

Право оскаржити нормативно-правовий акт мають особи, щодо яких його застосовано, а також особи, які є суб'єктом правовідносин, у яких буде застосовано цей акт.

Нормативно-правові акти можуть бути оскаржені до адміністративного суду протягом всього строку їх чинності.

У разі відкриття провадження в адміністративній справі щодо оскарження нормативно-правового акта суд зобов'язує відповідача опублікувати оголошення про це у виданні, в якому цей акт був або мав бути офіційно оприлюднений.

Оголошення повинно містити вимоги позивача щодо оскаржуваного акта, реквізити нормативно-правового акта, дату, час і місце судового розгляду адміністративної справи.

Оголошення має бути опубліковано не пізніш як за сім днів до підготовчого засідання, а у випадку, визначеному частиною десятою цієї статті, - у строк, визначений судом.

Якщо оголошення опубліковано своєчасно, вважається, що всі заінтересовані особи належним чином повідомлені про судовий розгляд справи. Скарги на судові рішення в цій справі заінтересованих осіб, якщо вони не брали участі у справі, залишаються без розгляду.

Адміністративна справа щодо оскарження нормативно-правових актів вирішується за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до ч.3 ст.12 КАС України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні. У зв'язку з обсягом та характером доказів у даній справі, остання підлягає розгляду у порядку загального позовного провадження.

Відповідно до частин 1, 2 ст.173 КАС України встановлено, що підготовку справи до судового розгляду здійснює суддя адміністративного суду, який відкрив провадження в адміністративній справі. Завданням підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з'ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Згідно ст. 179 КАС України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, що розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначається судом з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Керуючись ст. ст. 168, 171, 173, 179, 243, 248 КАС України, суддя,-

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Мукачівськоїрайонної державної адміністрації Закарпатської області (88600, Закарпатська область, м. Мукачево, вул. Штефана Августина, 21, код ЄДРПОУ 04053789) про визнання протиправним та скасування розпорядження.

2. Розгляд справи здійснюватиметься суддею Калинич Ярославою Михайлівною одноособово за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче засідання у справі на 11 жовтня 2021 року о 15:30 год., яке відбудеться у приміщенні Закарпатського окружного адміністративного суду за адресою: 88017, Закарпатська область, м. Ужгород, пл. Б.Хмельницького, буд. 21.

4. Зобов'язати відповідача опублікувати оголошення про прийняття справи Закарпатським окружним адміністративним судом до провадження у виданні, в якому цей акт був або мав бути офіційно оприлюднений.

5. Зобов'язати сторони та інших осіб, які беруть участь у справі, забезпечити явку в засідання представників сторін з визначеними ст.59 КАС України доказами про повноваження, та з документами, що посвідчують особу.

6. Роз'яснити відповідачу, що відповідно до статті 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дій чи бездіяльності покладається на відповідача.

7. Встановити відповідачу:

15-денний строк з дня отримання даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву в порядку ст. 162 КАС України;

5-денний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення в порядку ст. 164 КАС України.

8. Встановити позивачу 5-денний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив в порядку ст. 163 КАС України.

9. Ухвалу направити учасникам справи.

10. З інформацією по справі учасники справи можуть ознайомитись за офіційною веб-адресою: http://adm.zk.court.gov.ua на офіційному веб-порталі судової влади.

Ухвала суду набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 294 КАС України ухвала про відкриття провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду, лише у випадку її постановлення з порушення правил підсудності.

СуддяЯ. М. Калинич

Попередній документ
99576658
Наступний документ
99576660
Інформація про рішення:
№ рішення: 99576659
№ справи: 260/3755/21
Дата рішення: 14.09.2021
Дата публікації: 16.09.2021
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Закарпатський окружний адміністративний суд
Категорія справи: з питань здійснення публічно-владних управлінських функцій з розпорядження земельними ділянками
Розклад:
18.05.2024 14:51 Закарпатський окружний адміністративний суд
18.05.2024 14:51 Закарпатський окружний адміністративний суд
18.05.2024 14:51 Закарпатський окружний адміністративний суд
11.10.2021 15:30 Закарпатський окружний адміністративний суд
03.11.2021 14:00 Закарпатський окружний адміністративний суд
24.11.2021 15:00 Закарпатський окружний адміністративний суд
14.12.2021 11:00 Закарпатський окружний адміністративний суд
30.12.2021 10:00 Закарпатський окружний адміністративний суд
24.01.2022 13:30 Закарпатський окружний адміністративний суд
23.02.2022 13:30 Закарпатський окружний адміністративний суд
23.03.2022 13:30 Закарпатський окружний адміністративний суд