Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 29.07.2021 по справі 910/15911/20

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

"29" липня 2021 р. Справа№ 910/15911/20

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Гаврилюка О.М.

суддів: Суліма В.В.

Майданевича А.Г.

за участю секретаря судового засідання: Нікітенко А.В.

за участю представників сторін згідно із протоколом судового засідання від 29.07.2021

розглянувши апеляційну скаргу Приватної багатогалузевої фірми "Овен"

на рішення Господарського суду міста Києва від 12.04.2021 (повне рішення складено 21.04.2021)

у справі № 910/15911/20 (суддя Босий В.П)

за позовом Приватної багатогалузевої фірми "Овен"

до Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України

про часткове визнання недійсним та скасування рішення

ВСТАНОВИВ:

Приватна багатогалузева фірма "Овен" (надалі - "Фірма") звернулася до Господарського суду міста Києва з позовом до Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України про часткове визнання недійсним та скасування рішення.

Позовні вимоги обґрунтовані наявністю підстав для визнання недійсним та скасування рішення Адміністративної колегії Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України №60/44-р/к від 12.08.2020 у справі №52/60/55-рп/к.19 "Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу".

Рішенням Господарського суду міста Києва від 12.04.2021 у справі № 910/15911/20 В задоволенні позову Приватної багатогалузевої фірми "Овен" відмовлено повністю.

Не погоджуючись з прийнятими рішенням місцевого господарського суду, Приватна багатогалузева фірма "Овен" звернулась до апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою в якій просить суд поновити Приватній багатогалузевій фірмі "Овен" строк на подачу апеляційної скарги та прийняти апеляційну скаргу до апеляційного провадження, апеляційну скаргу Приватної багатогалузевої фірми "Овен" задовольнити, рішення Господарського суду міста Києва від 12.04.2021 скасувати та ухвалити нове рішення, яким позов Приватної багатогалузевої фірми "Овен" задовольнити, визнати недійсним та скасувати рішення Адміністративної колегії Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України № 60/44-р/к від 12 серпня 2020 р. в справі №52/60/55-рп/к.19 про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу в частині визнання Приватної багатогалузевої фірми "Овен" пiд час участі в процедурі закупівлі Послуги щодо очищення печей та димарів, технічне обслуговування димовентеляційних каналів" яка проводилась комунальним підприємством "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району м. Києва" (далі - Замовник) за допомогою системи Прозоро, ідентифікатор закупівлі в системі - UA-2018-11-05-002033-6, прошенням, яке передбачене п. 1 ст. 50 та п. 4, ч. 2 ст. 6 Закону України "Про захист економічної конкуренції", у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів, тендерів та в частині накладення на Приватну багатогалузеву фірму "Овен" штрафу в розмірі 68 000,00 грн., стягнути з Північного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України на користь Приватної багатогалузевої фірми "Овен" судові витрати пов'язані зі сплатою судового збору за подачу позову в розмірі 2 102,00 грн та за подачу апеляційної скарги в розмірі 3 153,00 грн.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями справу № 910/15911/20 передано на розгляд колегії суддів у складі: головуючий суддя: Гаврилюк О.М., судді: Ткаченко Б.О., Сулім В.В.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 24.05.2021 апеляційну скаргу Приватної багатогалузевої фірми "Овен" на рішення Господарського суду міста Києва від 12.04.2021 у справі № 910/15911/20 залишено без руху, надано скаржнику строк на усунення недоліків апеляційної скарги.

Скаржником протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху усунено недоліки та подано до суду апеляційної інстанції докази, що підтверджують сплату судового збору на подання апеляційної скарги та підтвердження дати отримання повного тексту оскаржуваного рішення шляхом подання відповідної заяви.

Розпорядженням Північного апеляційного господарського суду у звіз перебуванням судді Ткаченка Б.О. на лікарняному призначено повторний автоматизований розподіл судової справи між суддями.

Відповідно до витягу із протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями, справу № 910/15911/20 передано на розгляд колегії у складі: головуючий суддя - Гаврилюк О.М., судді: Майданевич А.Г., Сулім В.В.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 22.06.2021 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Приватної багатогалузевої фірми "Овен" на рішення Господарського суду міста Києва від 12.04.2021 у справі № 910/15911/20 та призначено справу до розгляду у судовому засіданні 29.07.2021.

28.07.2021 через відділ канцелярії апеляційного господарського суду від позивача надійшло клопотання про відкладення розгляду справи. Клопотання мотивоване тим, що у представника позивача, адвоката Хоменко Я.І., ознаки респіраторного захворювання, які посилились 28.07.2021.

У судовому засіданні 29.07.2021 був присутній представник відповідача.

Пунктом 2 частини 2 статті 202 встановлено, що суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з підстав, коли перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними.

Відповідно до ч. 2 ст. 281 ГПК України процедурні питання, пов'язані з рухом справи, клопотання та заяви учасників справи, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення провадження у справі, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом апеляційної інстанції шляхом постановлення ухвал в порядку, визначеному цим Кодексом для постановлення ухвал суду першої інстанції.

Відповідно до ч. 2 ст. 273 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції розглядається протягом шістидесяти днів з дня постановлення ухвали про відкриття апеляційного провадження у справі.

Відповідно до ст. 8 Конституції України та ч. 1 ст. 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини", суд при вирішенні справи керується принципом верховенства права, відповідно до якого зокрема людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Суд застосовує цей принцип з урахуванням судової практики Європейського Суду з прав людини.

Пунктом 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод визначено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Згідно усталеної практики Європейського суду з прав людини (рішення у справах "ФПК "ГРОСС" проти України", "Лагун проти України", "Буряк проти України", "ТОВ "Гержик проти України") суду потрібно дотримуватись розумного строку для судового провадження.

Розумним, зокрема, вважається строк, що є об'єктивно необхідним для виконання процесуальних дій, прийняття процесуальних рішень та розгляду і вирішення справи з метою забезпечення своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту, з ураху*ванням основних засад (принципів) господарського судочинства, встановлених ст. 2 ГПК України.

З огляду на практику Європейського суду з прав людини, розумність тривалості судового розгляду має визначатися з огляду на обставини справи та наступні критерії: складність справи, поведінка заявника та компетентних органів, а також важливість предмета позову для заявника у справі (рішення Європейського суду з прав людини у справі "Фрідлендер проти Франції", "Смірнова проти України").

Враховуючи викладене вище, заслухавши у судовому засіданні присутнього представника, у зв'язку із першою неявкою учасника справи, з метою повного, всебічного та об'єктивного дослідження фактичних обставин справи, з метою дотримання принципів рівності та змагальності, забезпечення прав усіх учасників справи, порадившись на місці колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку про наявність підстав для продовження процесуального строку розгляду справи, відкладення розгляду справи в порядку ст. 216 ГПК України.

Керуючись ст. 2, 7, ст. 216, ст. 234, ст. 281 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Продовжити процесуальний строк розгляду справи.

2.Задовольнити клопотання Приватної багатогалузевої фірми "Овен" про відкладення розгляду справи.

3. Відкласти розгляд справи № 910/15911/20 за апеляційною скаргою Приватної багатогалузевої фірми "Овен" на рішення Господарського суду міста Києва від 12.04.2021 на 07.09.2021 о 15 год. 00 хв. (зал судових засідань № 7).

4. Зобов'язати Приватну багатогалузеву фірму "Овен" надати докази поважності причин відсутності представника у судовому засіданні.

5. Довести до відома учасників судового процесу, що нез'явлення їх представників у судове засідання не є перешкодою для розгляду апеляційної скарги.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя О.М. Гаврилюк

Судді В.В. Сулім

А.Г. Майданевич

Попередній документ
98699768
Наступний документ
98699770
Інформація про рішення:
№ рішення: 98699769
№ справи: 910/15911/20
Дата рішення: 29.07.2021
Дата публікації: 03.08.2021
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Північний апеляційний господарський суд
Категорія справи: про захист економічної конкуренції
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (13.05.2021)
Дата надходження: 13.05.2021
Предмет позову: часткове визнання недійсним та скасування рішення
Учасники справи:
Босий В.П. суддя-доповідач
Північне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України Відповідач (Боржник)
Приватна багатогалузева фірма "Овен" Позивач (Заявник)
ГАВРИЛЮК О М головуючий суддя
ГАВРИЛЮК О М суддя-доповідач
МАЙДАНЕВИЧ А Г суддя-учасник колегії
СУЛІМ В В суддя-учасник колегії
Приватна багатогалузева фірма "Овен" Заявник апеляційної інстанції
Босий В.П. Суддя-доповідач
Приватна багатогалузева фірма "Овен" Позивач (заявник)
Північне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України відповідач (боржник)
ГАВРИЛЮК О М Головуючий суддя
Приватна багатогалузева фірма "Овен" орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Розклад:
16.11.2020 11:20 Господарський суд міста Києва
14.12.2020 12:10 Господарський суд міста Києва
15.02.2021 10:10 Господарський суд міста Києва
12.04.2021 10:50 Господарський суд міста Києва
29.07.2021 12:00 Північний апеляційний господарський суд
07.09.2021 15:00 Північний апеляційний господарський суд