Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Постанова від 19.04.2021 по справі 947/1748/20

Справа № 947/1748/20

Провадження № 1-кс/947/5082/21

УХВАЛА

Іменем України

19.04.2021 року м. Одеса

Слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_4 про дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, -

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з клопотання, в провадженні СУ ГУНП в Одеській області перебувають матеріали досудового розслідування внесені 12.07.2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019160000000691 про вчинення кримінального правопорушення передбаченого ст. 191 ч.5 КК України, за фактом зловживання службовими особами підприємств та замовників своїм службовим становищем при поставці вугілля невідповідної якості до державних установ та підприємств, що призвело до низької ефективності його використання, чим спричинено збиток державі в особливо великих розмірах.

Відповідно до клопотання в ході проведення досудового розслідування було встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » здійснює закупівлю вугілля у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яке в послідуючому реалізовує на території Одеської області, що підтверджується Договором поставки № 1809/3 від 01.10.2018, наявним у закупівлі UA-2019-02-18-002564-b, який є офіційним дилером ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », якому належить розріз Майкубен Шоптикольського родовища республіки Казахстан, що підтверджується листом № 2-6-5/62 від 26.03.2019, виданим ТД « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Крім того, встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » здійснює закупівлю вугілля в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », регіоном походження республіка Казахстан, с. Шоптиколь. Вугілля марки Д(40-80) для побутових потреб, яке реалізується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », на розрізі Майкубен Шоптикольського родовища республіки Казахстан не видобувається. Вугілля в залежності від фракційного складу може використовуватися як для побутових потреб так і для пиловидного спалювання в промисловості. Утім, в родовищі республіки Казахстан, с. Шоптиколь видобувається лише вугілля марки Б3, яке і в послідуючому поставляється на територію України.

Слідчий звернулася до суду з клопотанням, про дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю ознайомлення та вилучення належним чином посвідчених копій наступних документів: документи щодо постачання вугілля на території України, в період з 01.01.2019 по теперішній час: митні декларації, ТТД, зовнішньоекономічний договір, декларації митної вартості, облікові картки суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності, документ контролю за доставкою товарів, фінансових гарантій, ліцензія митного перевізника, акти приймання-передачі, посередницький договір, документ на право провадження митної брокерської діяльності, документи щодо якості ввезеного товару, документи, що підтверджують право розпорядження, володіння чи користування товаром, заявки підприємства для здійснення митного оформлення тощо, - мотивуючи клопотання тим, що інформація, яка міститься у вказаних документах може бути використана як докази та має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, та просила розглянути клопотання без її участі та без виклику у судове засідання представника товариства.

Вивчивши клопотання та матеріали які обґрунтовують доводи клопотання, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.2 ст. 163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулась з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчім суддею без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Відповідно до приписів ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Беручи до уваги викладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження, вбачається наявнiсть достатнiх пiдстав вважати, що вказані в клопотанні речі та документи, перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , та відомості у вказаних документах, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування зазначеного кримінального правопорушення, вважаю можливим задовольнити клопотання слідчого.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 159, 163-166 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 - задовольнити.

Зобов'язати відповідних посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , надати старшому слідчому відділу СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , слідчим СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , тимчасовий доступ, з можливістю ознайомлення та вилучення належним чином посвідчених копій наступних документів: документи щодо постачання вугілля на території України, в період з 01.01.2019 по теперішній час: митні декларації, ТТД, зовнішньоекономічний договір, декларації митної вартості, облікові картки суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності, документ контролю за доставкою товарів, фінансових гарантій, ліцензія митного перевізника, акти приймання-передачі, посередницький договір, документ на право провадження митної брокерської діяльності, документи щодо якості ввезеного товару, документи, що підтверджують право розпорядження, володіння чи користування товаром, заявки підприємства для здійснення митного оформлення тощо.

Попередити посадових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 , що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Строк дії ухвали становить 30 (тридцять днів) і обчислюється з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Попередній документ
96368407
Наступний документ
96368409
Інформація про рішення:
№ рішення: 96368408
№ справи: 947/1748/20
Дата рішення: 19.04.2021
Дата публікації: 27.01.2023
Форма документу: Постанова
Форма судочинства: Кримінальне
Суд: Київський районний суд м. Одеси
Категорія справи: тимчасовий доступ до речей і документів
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Розглянуто: рішення набрало законної сили (19.04.2021)
Дата надходження: 16.04.2021
Предмет позову: -
Учасники справи:
ТОНКОНОЖЕНКО МИКОЛА МИКОЛАЙОВИЧ головуючий суддя
ТОНКОНОЖЕНКО МИКОЛА МИКОЛАЙОВИЧ суддя-доповідач