Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Рішення від 07.04.2021 по справі 400/1402/21

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 квітня 2021 р. № 400/1402/21

м. Миколаїв

Миколаївський окружний адміністративний суд, у складі судді Фульги А.П. розглянувши в письмовому провадженні за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу

за позовом:ОСОБА_1 , АДРЕСА_1

до відповідача:Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області, вул. Морехідна, 1, м.Миколаїв,54020

про:визнання бездіяльність протиправною, зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області, в якому просить визнати протиправною бездіяльність Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області щодо не проведення позивачу перерахунку пенсії з 01.04.2019 на підставі довідки про розмір грошового забезпечення №9/1/810 від 27.01.2021 виданої Миколаївським обласним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №704 від 30.08.2017 року у розмірі 100% обчисленої суми пенсії, та зобов'язати Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області провести з 01.04.2019 перерахунок та виплату основного розміру пенсії на підставі довідки про розмір грошового забезпечення від 27.01.2021 №9/1/810 виданої Миколаївським обласним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №704 від 30.08.2017 року з урахуванням основного розміру пенсії 77% грошового забезпечення у розмірі 100% обчисленої суми пенсії з урахуванням проведених раніше виплат.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що перебуває на пенсійному обліку у відповідача, та отримує пенсію на підставі закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" №2262-ХІІ. Вказує, що звернувся до відповідача з заявою про перерахунок пенсії з врахуванням оновленої довідки про розмір грошового забезпечення від 27.01.2021 №9/1/810 виданої Миколаївським обласним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки та виплату основного розміру пенсії з урахуванням 100% суми підвищення пенсії, із розрахунку 77% суми грошового забезпечення. Однак, відповідач в порушення вимог закону України від 09.04.1992 №2262-ХІІ "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (далі - Закон №2262-ХІІ) відмовив у здійсненні такого перерахунку та виплаті. Позивач вважає відмову відповідача у здійсненні перерахунку пенсії на підставі оновленої довідки та виплаті з урахуванням 100% суми підвищення пенсії, із розрахунку 77% суми грошового забезпечення протиправною та такою, що порушує його право на пенсійне забезпечення. Просить позов задовольнити.

У поданому відзиві на позов Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області зазначає, що на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 №103 "Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб" здійснило перерахунок пенсії позивача на підставі довідки, виданої у 2018 році. Після 05.03.2019 нормативно-правового акта щодо підвищення грошового забезпечення військовослужбовцям або іншого порядку для здійснення перерахунку пенсій, Кабінет Міністрів України не приймав. Тому, підстави для здійснення перерахунку пенсії позивача на підставі оновленої довідки відсутні. В задоволені позову просить відмовити.

Суд відкрив провадження в адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази в їх взаємному зв'язку та сукупності, суд встановив таке.

Позивач ОСОБА_1 перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Миколаївській області та отримує пенсію за вислугу років відповідно до Закону №2262-ХІІ.

01.02.2021 позивач звернувся до Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області з заявою про здійснення перерахунку пенсії на підставі оновленої довідки про розмір грошового забезпечення від 27.01.2021 №9/1/810, направленої Миколаївським обласним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, з урахуванням 100% суми підвищення пенсі, із розрахунку 77% суми грошового забезпечення.

Листом від 12.02.2021 Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області повідомило позивача про відсутність підстав для проведення перерахунку пенсії у зв'язку з відсутністю відповідного нормативно-правового акту, яким на органи Пенсійного фонду України покладено обов'язки щодо проведення перерахунку пенсій на підставі оновлених довідок. Зазначило, що з 01.01.2020 року розмір пенсії позивачу виплачується з урахуванням 100% суми підвищення.

Вважаючи протиправною бездіяльність відповідача щодо відмови у здійсненні перерахунку пенсії на підставі оновленої довідки, позивач звернувся до суду з цим позовом.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд враховує таке.

Відповідно до статті 63 Закону № 2262-ХІІ перерахунок раніше призначених пенсій військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, та членам їх сімей у зв'язку із введенням в дію цього Закону провадиться за документами, що є у пенсійній справі, а також додатковими документами, поданими пенсіонерами на час перерахунку.

Якщо пенсіонер згодом подасть додаткові документи, які дають право на подальше підвищення пенсії, то пенсія перераховується за нормами цього Закону. При цьому перерахунок провадиться за минулий час, але не більш як за 12 місяців з дня подання додаткових документів і не раніше, ніж з дня введення в дію цього Закону.

Усі призначені за цим Законом пенсії підлягають перерахунку у зв'язку з підвищенням грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, на умовах, у порядку та розмірах, передбачених Кабінетом Міністрів України. У разі якщо внаслідок перерахунку пенсій, передбаченого цією частиною, розміри пенсій звільненим із служби військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, є нижчими, зберігаються розміри раніше призначених пенсій.

Пунктом 1 Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.02.2008 №45 (далі по тексту - Порядок №45), передбачено, що пенсії, призначені відповідно до Закону №2262-ХІІ, у зв'язку з підвищенням грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію згідно із Законом, перераховуються на умовах та в розмірах, передбачених Кабінетом Міністрів України.

Отже, підставою для перерахунку раніше призначених пенсій, може бути як відповідна заява пенсіонера та додані до неї документи, так і рішення, прийняте Кабінетом Міністрів України.

Правовідносини щодо подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» регулює Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", затверджений постановою Правління Пенсійного фонду України від 30.01.2007 N 3-1 (далі - Порядок N 3-1).

Відповідно до пункту 23 Порядку N 3-1 перерахунок раніше призначених пенсій проводиться органами, що призначають пенсії, в порядку, установленому статтею 63 Закону № 2262-ХІІ. Пенсіонери подають органам, що призначають пенсії, додаткові документи, які дають право на підвищення пенсії.

За змістом абзацу 1 пункту 4 Порядку N 3-1 заява про перерахунок пенсії подається до органу, що призначає пенсію, заявником за місцем проживання, а при необхідності - його законним представником за місцем його проживання.

Таким чином, заява пенсіонера та додані до неї документи є підставою для перерахунку раніше призначеної пенсії.

Позивач подав відповідачу заяву від 01.02.2021 про перерахунок пенсії на підставі довідки №9/1/810 від 27.01.2021 про розмір грошового забезпечення, яка була надіслана Миколаївським обласним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки.

Зазначена довідка видана відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.02.2008 N45 "Про затвердження Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" за формою, передбаченою Додатком 2 до вказаного Порядку №45, якою з 05.03.2019 - з дня набрання чинності Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 12 грудня 2018 року у справі №26/3858/18, передбачено включення до довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії крім посадового окладу, окладу за військовим званням та відсоткової надбавки за вислугу років, додаткових видів грошового забезпечення.

Правомірність видачі довідок для перерахунку пенсій, призначених згідно із Законом №2262-ХІІ, з урахуванням розміру посадового окладу, окладу за військовим (спеціальним) званням та відсоткової надбавки за вислугу років з обов'язковим зазначенням додаткових видів грошового забезпечення для проведення з 01.04.2019 (першого числа місяця, що йде за місяцем, в якому настали обставини, що тягнуть за собою зміну розміру пенсії) перерахунку основного розміру пенсії встановлена рішенням Верховного Суду від 17.12.2019 у зразковій адміністративній справі №160/8324/19, залишеним без змін постановою Великої Палати Верховного Суду від 24.06.2020.

У відповідності до статті 63 Закону №2262-ХІІ та пункту 23 Порядку N 3-1 заява пенсіонера та додані до неї документи є підставою для перерахунку пенсії.

Тому, отримавши від позивача заяву про перерахунок пенсії згідно з довідки Миколаївського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки №9/1/810 від 27.01.2021 про розмір грошового забезпечення позивача станом на 05.03.2019, відповідач зобов'язаний здійснити перерахунок пенсії позивача.

Відмова Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області, щодо здійснення перерахунку пенсії позивача відповідно до оновленої довідки є протиправною.

За змістом статті 51 Закону №2262-ХІІ перерахунок пенсій, призначених особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, та членам їх сімей, провадиться з першого числа місяця, що йде за місяцем, в якому настали обставини, що тягнуть за собою зміну розміру пенсії.

Такою обставиною є набрання законної сили Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 12 грудня 2018 року у справі N 826/3858/18 (з 05.03.2019), яким визнані протиправними та нечинними пункти 1, 2 постанови Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року №103 "Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб" та зміни до пункту 5 і додатка 2 Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військ служби, та деяких інших осіб", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2008 року N 45 "Про затвердження Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Отже, відповідач зобов'язаний здійснити перерахунок та виплату пенсії позивача на підставі довідки Миколаївського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки №9/1/810 від 27.01.2021 про розмір грошового забезпечення станом на 05.03.2019 з 01.04.2019 (першого числа місяця, що йде за місяцем, в якому настали обставини, що тягнуть за собою зміну розміру пенсії).

Щодо позовних вимог про зобов'язання відповідача здійснити перерахунок та виплату пенсії з урахуванням 100% суми підвищення пенсії та із розрахунку 77% суми грошового забезпечення на підставі довідки Миколаївського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки №9/1/810 від 27.01.2021 суд зазначає таке.

Частиною 2 статті 13 Закону №2262-ХІІ (в редакції, що діяла на час призначення пенсії позивачу) передбачено, що максимальний розмір пенсії, обчислений відповідно до цієї статті, не повинен перевищувати 90 процентів відповідних сум грошового забезпечення.

Оскільки розмір призначеної пенсії (77% суми грошового забезпечення) не перевищує 90%, то підстав для його зменшення у відповідача не було.

Суд вважає безпідставними доводи відповідача про необхідність застосування статті 13 Закону №2262-ХІІ у редакції закону України "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні" від 27.03.2014 №1166-VII для визначення розміру пенсії після перерахунку у зв'язку з зазначеним нижче.

Законом України "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні" від 27.03.2014 №1166-VII внесено зміни до статті 13 Закону №2262-XII.

Відповідно до статті 13 Закону №2262-XII (у редакції Закону №1166-VII) максимальний розмір пенсії, обчислений відповідно до цієї статті, не повинен перевищувати 70 процентів відповідних сум грошового забезпечення (стаття 43), а особам, які під час проходження служби брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і віднесені в установленому законом порядку до категорії 1, - 100 процентів, до категорії 2, - 95 процентів.

Вирішуючи питання про застосування Закону №2262-ХІІ у часі, суд зазначає, що згідно зі статтею 22 Конституції України закріплені нею права і свободи не є вичерпними, гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законодавчих актів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Відповідно до абзацу 2 пункту 2 рішення Конституційного Суду України від 09.02.1999 №1-рп/99 за загальновизнаним принципом права закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Цей принцип закріплений у частині 1 статті 58 Конституції України, за якою дії нормативно-правового акту в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється із втратою ним чинності, тобто до події, факту застосовуються той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце.

Конституційний Суд України неодноразово розглядав питання, пов'язані з реалізацією права на соціальний захист, і сформулював правову позицію, згідно з якою Конституція України виокремлює певні категорії громадян України, що потребують додаткових гарантій соціального захисту з боку держави. До них зокрема, належать

громадяни, які відповідно до статті 17 Конституції України перебувають на службі у військових формуваннях та правоохоронних органах держави, забезпечуючи суверенітет і територіальну цілісність України, її економічну та інформаційну безпеку, а саме - у Збройних Силах України, органах Служби безпеки України, міліції, прокуратури, охорони державного кордону України, податкової міліції. Управління державної охорони України, державної пожежної охорони, Державного департаменту України з питань виконання покарань тощо (рішення Конституційного Суду України від 06.07.1999 №8-рп/99 у справі щодо права на пільги та від 20.03.2002 №5-рп/2002 у справі щодо пільг, компенсацій і гарантій).

У зазначених рішеннях Конституційний Суд України вказав, що необхідність додаткових гарантій соціальної захищеності цієї категорії громадян які під час проходження служби, так і після її закінчення зумовлена насамперед тим, що служба у Збройних Силах України, інших військових формуваннях та правоохоронних органах держави пов'язана з ризиком для життя і здоров'я, підвищеними вимогами до дисципліни, професійної придатності, фахових, фізичних, вольових та інших якостей.

Отже, при перерахунку пенсії відповідним категоріям військовослужбовців має застосовуватися норма, що визначає розмір грошового забезпечення у відсотках, яка діяла на момент призначення пенсії. Внесені Законом №1166-VII зміни до частини 2 статті 13 Закону №2262-ХІІ щодо встановлення граничного розміру пенсії за вислугу років у розмірі 70% грошового забезпечення стосуються порядку призначення пенсії у разі реалізації права на пенсійне забезпечення, а не перерахунку вже призначеної пенсії. Процедури призначення та перерахунку пенсії різні за змістом і механізмом їх проведення.

У постанові від 03.04.2018 по справі №175/1665/17 (2-а175/41/17) Верховний Суд зазначив, що при розрахунку розміру підвищення до пенсії максимальний її розмір має обраховуватися із вказаного у довідці грошового утримання, але виходячи із розміру пенсії у відсотках, право на які особа набула на момент виходу на пенсію і розмір яких не може бути зменшено наступними змінами в законодавстві.

У пункті 50 рішення по справі "Щокін проти України" Європейський суд з прав людини вказує, що перша та найважливіша вимога статті 1 Першого протоколу до Конвенції полягає в тому, що будь-яке втручання публічних органів у мирне володіння майном повинно бути законним. Позбавлення власності можливе тільки "на умовах, передбачених законом".

Отже, дії Головного управління ПФУ в Миколаївській області щодо здійснення перерахунку пенсії позивачу у розмірі 70% грошового забезпечення та зменшення у зв'язку з цим встановленого розміру пенсії у відсотковому виразі (з 77% суми грошового забезпечення) є протиправними.

Враховуючи наведене, необхідно зобов'язати відповідача провести позивачу перерахунок та виплату пенсії відповідно до статті 63 Закону №2262-ХІІ у розмірі 77% суми грошового забезпечення на підставі довідки Миколаївського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки №9/1/810 від 27.01.2021, починаючи з 01.04.2019 (першого числа місяця, що йде за місяцем, в якому настали обставини, що тягнуть за собою зміну розміру пенсії). Підстави для перерахунку та виплату пенсії позивачу у розмірі 77% суми грошового забезпечення на підставі довідки Миколаївського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки №9/1/810 від 27.01.2021 за період з 01.01.2018 року по 31.03.2019 року відсутні.

При цьому, вимоги позивача про зобов'язання відповідача здійснити перерахунок пенсії з урахуванням 100% суми підвищення пенсії задоволенню не підлягають, оскільки будь-якого рішення щодо обмеження суми виплати відповідач не приймав. В порядку адміністративного судочинства підлягають захисту лише порушені права, суд не повинен вирішувати вимоги на майбутнє, права позивача в цій частині не порушені, такі вимоги є передчасними.

Враховуючи викладене, позов необхідно задовольнити частково.

Керуючись ст. 2, 19, 139, 241, 244, 242 - 246, 263 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) до Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області (вул. Морехідна, 1, м.Миколаїв, 54020 код ЄДРПОУ 13844159) задовольнити частково.

2. Визнати протиправною бездіяльність Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області щодо не проведення ОСОБА_1 перерахунку пенсії з 01.04.2019 на підставі довідки про розмір грошового забезпечення №9/1/810 від 27.01.2021 виданої Миколаївським обласним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №704 від 30.08.2017.

3.Зобов'язати Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області (код ЄДРПОУ 13844159) здійснити з 01.04.2019 перерахунок та виплату пенсії ОСОБА_1 (ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) на підставі довідки №9/1/810 від 27.01.2021 виданої Миколаївським обласним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки з урахуванням основного розміру пенсії 77% грошового забезпечення, та з урахуванням раніше виплачених сум.

4.В задоволені решти позовних вимог відмовити.

Рішення суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи в порядку, визначеному ст. 255 КАС України. Апеляційна скарга може бути подана до П'ятого апеляційного адміністративного суду через Миколаївський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя А. П. Фульга

Попередній документ
96108135
Наступний документ
96108137
Інформація про рішення:
№ рішення: 96108136
№ справи: 400/1402/21
Дата рішення: 07.04.2021
Дата публікації: 05.09.2022
Форма документу: Рішення
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Миколаївський окружний адміністративний суд
Категорія справи: осіб, звільнених з публічної служби
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (04.03.2021)
Дата надходження: 04.03.2021
Предмет позову: визнання бездіяльність протиправною, зобов'язання вчинити певні дії