Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 05.04.2021 по справі 440/1964/21

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
УХВАЛА

05 квітня 2021 року м. ПолтаваСправа № 440/1964/21

Суддя Полтавського окружного адміністративного суду Костенко Г.В., розглянувши у порядку письмового провадження клопотання представника відповідача про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі за адміністративним позовом Служби автомобільних доріг у Полтавській області до Північно-східного офісу Держаудитслужби, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача - представництво "ОНУР ТААХХУТ ТАШИММАДЖИЛИК ІНШААТ ТІДЖАРЕТ ВЕ САНАЇ АНОНІМ ШИРКЕТІ" про визнання протиправним та скасування висновку,

ВСТАНОВИВ:

09 березня 2021 року Служба автомобільних доріг у Полтавській області звернулася до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Північно-східного офісу Держаудитслужби про визнання протиправним та скасування висновку Північно-східного офісу Держаудитслужби від 22.02.2021 про результати моніторингу закупівлі UA-2017-12-22-001170-а.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 15 березня 2021 року відкрито провадження у справі за даним позовом, розгляд справи здійснюється за правилами загального позовного провадження; призначено підготовче судове засідання на 10:30 год. 08 квітня 2021 року; залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача - представництво "ОНУР ТААХХУТ ТАШИММАДЖИЛИК ІНШААТ ТІДЖАРЕТ ВЕ САНАЇ АНОНІМ ШИРКЕТІ".

05 квітня 2021 року до суду надійшла заява представника відповідача про участь в судовому засіданні, призначеному на 10:30 год. 08 квітня 2021 року, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою сервісу "EasyCon".

Вирішуючи питання про участь представника відповідача у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, суд виходить з наступного.

Відповідно до частин першої - четвертої статті 195 Кодексу адміністративного судочинства України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов'язковою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п'ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України.

Згідно з пунктами 1-5 розділу ІІІ Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв'язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 23 квітня 2020 року № 196 (далі - Порядок), для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в Системі та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним для роботи з обраною для проведення відеоконференції Системою. У разі, якщо учасник не має електронного підпису (або Система не дозволяє реєстрацію з використанням електронного підпису), то він повинен попередньо зареєструватись в Системі з використанням логіну та паролю чи за допомогою інших передбачених обраною Системою засобів реєстрації. При цьому, в своїй заяві про участь у судовому засіданні, поданій відповідно до пункту 3 цього розділу, учасник справи повинен вказати про наявність або відсутність у нього електронного підпису.

Рішення про можливість підтвердити особу учасника справи, що не має електронного підпису, а також рішення про обрання Системи, що буде використана для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, приймається Головуючим суддею, у провадженні якого знаходиться справа. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, зразок якої наведено в додатку 2 до цього Порядку, не пізніше ніж за п'ять днів до судового засідання. У заяві учасник справи обов'язково зазначає: назву суду; номер судової справи; дату та час судового засідання, в якому учасник бажає взяти участь в режимі відеоконференції; своє прізвище, ім'я та по-батькові; свій статус в судовій справі; електронну адресу, яка використана їм для реєстрації в Системі; назву системи, яка пропонується для проведення відеоконференцз'язку (у разі використання іншого програмного забезпечення, ніж розміщеного за посиланням vkz.court.gov.ua); номер телефону для зв'язку із судом; відмітку про наявність або відсутність електронного підпису.

Копія заяви в той самий строк надсилається учасником, що подав заяву, іншим учасникам справи.

Заява подається до суду та надсилається іншим учасникам справи в порядку, визначеному процесуальним законодавством, дозволеними засобами зв'язку.

Постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2021 №104 строк дії карантину продовжено до 30.04.2021.

З огляду на те, що судове засідання у цій справі призначене на 10:30 08.04.2021, тобто під час дії карантину, суд доходить висновку про наявність підстав для участі представника відповідача в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

З урахуванням наведеного, а також того, що Полтавський окружний адміністративний суд має технічну можливість провести судове засідання в такий спосіб (за допомогою програмного забезпечення "EasyCon") у визначені дату і час, заява представника відповідача підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 195, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, -

УХВАЛИВ:

Задовольнити заяву представника відповідача про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів у справі №440/1964/21 за адміністративним позовом Служби автомобільних доріг у Полтавській області до Північно-східного офісу Держаудитслужби, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача - представництво "ОНУР ТААХХУТ ТАШИММАДЖИЛИК ІНШААТ ТІДЖАРЕТ ВЕ САНАЇ АНОНІМ ШИРКЕТІ" про визнання протиправним та скасування висновку.

Судове засідання у справі №440/1964/21, призначене на 10:30 08.04.2021, провести за участю представника відповідача в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Забезпечити участь представника відповідача в судовому засіданні у справі №440/1964/21, призначеному на 10:30 08.04.2021 в режимі відеоконференції відповідно до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв'язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участю сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 23 квітня 2020 року №196.

Роз'яснити представнику відповідача, що для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції він зобов'язаний: зайти та авторизуватися в Системі відеоконференцзв'язку за 10 хвилин до часу судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камеру) та перевірити їх працездатність шляхом тестування за допомогою Системи відеоконференцзв'язку; очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в судовому засіданні.

Також роз'яснити представнику, що ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв'язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Відеоконференція буде проведена за допомогою додатку "EasyCon", який може бути встановлений за веб-посиланням https://easycon.com.ua.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.

Головуючий суддя Г.В. Костенко

Попередній документ
96008454
Наступний документ
96008456
Інформація про рішення:
№ рішення: 96008455
№ справи: 440/1964/21
Дата рішення: 05.04.2021
Дата публікації: 07.04.2021
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Полтавський окружний адміністративний суд
Категорія справи: здійснення публічних закупівель, з них
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Розглянуто у апеляційній інстанції (20.06.2023)
Дата надходження: 09.03.2021
Предмет позову: визнання протиправним та скасування висновку
Учасники справи:
КОСТЕНКО Г В суддя-доповідач
Північно-східний офіс Держаудитслужби Відповідач (Боржник)
Служба автомобільних доріг у Полтавській області Позивач (Заявник)
ПЕРЦОВА Т С головуючий суддя
ПЕРЦОВА Т С суддя-доповідач
ЖИГИЛІЙ С П суддя-учасник колегії
РУСАНОВА В Б суддя-учасник колегії
Північно-східний офіс Держаудитслужби Заявник апеляційної інстанції
Представництво «ОНУР ТААХХУТ ТАШИММАДЖИЛИК ІНШААТ ТІДЖАРЕТ ВЕ САНАЇ АНОНІМ ШИРКЕТТІ» 3-я особа
МЕЛЬНІКОВА Л В головуючий суддя
МЕЛЬНІКОВА Л В суддя-доповідач
БЕГУНЦ А О суддя-учасник колегії
КУРИЛО Л В суддя-учасник колегії
КОСТЕНКО Г В Суддя-доповідач
Служба автомобільних доріг у Полтавській області Позивач (заявник)
Північно-східний офіс Держаудитслужби відповідач (боржник)
Розклад:
08.04.2021 10:30 Полтавський окружний адміністративний суд
11.05.2021 11:00 Полтавський окружний адміністративний суд
08.06.2021 12:30 Полтавський окружний адміністративний суд
24.06.2021 11:00 Полтавський окружний адміністративний суд