Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Рішення від 30.07.2020 по справі 729/392/20

Справа № 729/392/20

2-о/729/29/20 р.

РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 липня 2020 р. Бобровицький районний суд Чернігівської області в складі:

судді Бойко В.І., за участю секретаря судового засідання Ярошенко А.В.,

заявниці - ОСОБА_1 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Бобровиця цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - територіальна громада в особі Бобровицької міської ради про встановлення факту родинних відносин,-

ВСТАНОВИВ:

Заявниця ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, в якій просить встановити факт родинних відносин, а саме встановити, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 являється дочкою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Свої вимоги заявниця обґрунтовує тим, що після смерті її баби ОСОБА_3 відкрилась спадщина, до складу якої ввійшло право власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , у відповідності до свідоцтва про право власності на житловий будинок від 17.10.1995 року. Заявниця, як спадкоємниця за законом фактично прийняла спадщину після смерті баби, оскільки на день смерті та протягом шести місяців після смерті проживала та була зареєстрована з нею. Звернувшися до Державного архіву Чернігівської області для встановлення актового запису про народження її матері та дочки ОСОБА_3 - ОСОБА_2 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 , отримала відповідь про відсутність актового запису про народження ОСОБА_2 .

Тому для оформлення свої спадкових прав за законом на вищевказаний житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами у нотаріальній конторі необхідно встановлення факту родинних відносин між заявницею та померлою ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 .

Заявниця у судовому засіданні заявлені вимоги підтримала, просила їх задовольнити з підстав викладених у заяві.

Представник заінтересованої особи територіальної громади в особі Бобровицької міської ради в судове засідання не з'явився, надав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, щодо задоволення заявлених вимог не заперечують.

Вислухавши заявницю, допитавши свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , які в судовому засіданні надали покази, що добре знайомі із заявницею, знали її матір ОСОБА_2 та бабусю ОСОБА_3 , підтверджують той факт, що ОСОБА_2 є донькою ОСОБА_3 , дослідивши матеріали справи, оцінюючи наявні у справі докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному і об'єктивному дослідженні, та керуючись законом, суд приходить до такого висновку.

Відповідно до свідоцтва про народження заявниці, вбачається, що її матір'ю є ОСОБА_2 (а.с.6).

Відповідно до свідоцтва про розірвання шлюбу між ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , заявниця залишила дошлюбне прізвище « ОСОБА_8 » (а.с.8).

Факт зміни прізвища заявниці з « ОСОБА_7 на ОСОБА_9 , підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу (а.с.7).

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.9).

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 (а.с.10).

Відповідно до довідки Державного архіву Чернігівської області від 16.04.2019 року №К-1010, підтверджується, що актові записи про народження за 1928 року по селу Козацьке Бобровицького району Чернігівської, а саме актового запису про народження ОСОБА_2 - відсутні (а.с.11).

Відповідно до довідки виданою Козацьким старостинським округом Бобровицької міської ради від 07.04.2020 року №84, вбачається, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 на день смерті проживала та була прописана (зареєстрована) в АДРЕСА_1 . Разом з нею на день смерті та протягом шести місяців з дня смерті за вищевказаною адресою проживали та були прописані (зареєстровані): ОСОБА_1 - внучка її, ОСОБА_2 - дочка її, ОСОБА_10 - зять її, ОСОБА_11 - правнучка її (а.с.12).

Зазначена довідка, яка надана Бобровицькою міської радою є офіційним документом органу місцевого самоврядування, і відповідно до положень ст. 95 ЦПК України є письмовим доказом, що містить відомості про обставини, які мають значення для справи.

Відповідно до свідоцтва на право приватної власності на житловий будинок - власником є ОСОБА_3 (а.с.13).

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5, суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо твердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію у зв'язку із втратою годувальника.

Таким чином, наданими заявницею доказами та перевіреними в судовому засіданні повно і достовірно доведено, що ОСОБА_2 є донькою ОСОБА_3 , а тому заявлені вимоги є законними, обгрунтованими і такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 258, 263, 264, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

Заявлені вимоги ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 являється дочкою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржене до Чернігівського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Відповідно до п. 3 Прикінцевих положень ЦПК України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов'язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв'язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв'язку з карантином.

Суддя В.І. Бойко

Попередній документ
90846215
Наступний документ
90846217
Інформація про рішення:
№ рішення: 90846216
№ справи: 729/392/20
Дата рішення: 30.07.2020
Дата публікації: 10.08.2020
Форма документу: Рішення
Форма судочинства: Цивільне
Суд: Бобровицький районний суд Чернігівської області
Категорія справи: Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них:
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (27.04.2020)
Дата надходження: 27.04.2020
Предмет позову: встановлення факту родинних відносин
Учасники справи:
БОЙКО ВАЛЕНТИНА ІВАНІВНА головуючий суддя
БОЙКО ВАЛЕНТИНА ІВАНІВНА суддя-доповідач
Ярош Ганна Іванівна заявник
територіальна громада в особі Бобровицької міської ради заінтересована особа
БОЙКО В І Головуючий суддя
БОЙКО В І суддя-доповідач
Ярош Ганна Іванівна Заявник
Розклад:
03.06.2020 08:30 Бобровицький районний суд Чернігівської області
30.07.2020 11:00 Бобровицький районний суд Чернігівської області