Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Постанова від 15.06.2020 по справі 939/872/20

Справа № 939/872/20

ПОСТАНОВА

Іменем України

15 червня 2020 рокусмт Бородянка

Суддя Бородянського районного суду Київської області Стасенко Г.В., за участі особи, яка притягається до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Бородянського районного суду Київської області справу про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 130 КУпАП, яка надійшла з Бородянського відділення поліції Ірпінського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області, відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, непрацюючого, який проживає в АДРЕСА_1 , зареєстрований в АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , на якого за постановою судді Бородянського районного суду Київської області від 23 жовтня 2019 року було накладено адміністративне стягнення за ч. 1 ст. 130 КУпАП у виді штрафу в розмірі 10200 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік,

ВСТАНОВИВ:

04 травня 2020 року, приблизно, о 16-й годині 37 хвилин, в с. Дружня Бородянського району Київської області по вул. Миколи Петровського, 17 ОСОБА_1 з явними ознаками наркотичного сп'яніння, а саме: зіниці очей не реагують на світло, поведінка не відповідає обстановці, неприродна блідість, керував автомобілем "Citroen C5", номерний знак НОМЕР_2 , від проходження медичного огляду на стан наркотичного сп'яніння відмовився в присутності двох свідків, чим порушив п. 2.5 Правил дорожнього руху.

При розгляді справи ОСОБА_1 свою провину не визнав, пояснивши, що 04 травня 2020 року, коли він забирав свій автомобіль із СТО, то був зупинений поліцейськими; зачинивши свій автомобіль, він повідомив працівникам поліції, що піде за товаришем, у якого є посвідчення водія, однак поліцейські сказали, що він може їхати і вони його чіпати не будуть, а тому він сів за кермо; проїхавши, приблизно, метрів 500, поліцейські включивши мигалки, зупинили його і попросили пред'явити посвідчення водія і технічний паспорт на автомобіль, після чого повідомили, що він знаходиться в стані наркотичного сп'яніння; він став заперечувати цей факт, але поліцейські склали на нього протокол за ст. 130 КУпАП, повідомивши при цьому, що заберуть його автомобіль і він його більше не побачить.

Начальник сектору реагування патрульної поліції Бородянського відділення поліції Ірпінського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області капітан поліції Приходько С.М. під час судового розгляду пояснив, що 04 травня 2020 року він патрулював в с. Дружня Бородянського району Київської області спільно з дільничним офіцером поліції Бородянського ВП Медведем О.О. і біля залізничного переїзду їх зупинила якась жінка, яка повідомила, що посеред дороги зупинився автомобіль, водій якого в неадекватному стані. Коли вони під'їхали на вказане місце, то за кермом автомобіля перебував ОСОБА_1 , який був явно в неадекватному стані, однак при них він не керував автомобілем, а тому вони його залишили. Однак через деякий час вони побачили, що цей автомобіль розпочав рух; вони стали його наздоганяти і зупинили. Водій ОСОБА_1 визнав, що вранці курив коноплю і відмовився від проходження огляду в найближчій лікарні; ОСОБА_1 були роз'яснені наслідки відмови від проходження огляду і на водія був складений протокол; водій був відсторонений від керування автомобілем.

Допитаний дільничний офіцер поліції Бородянського відділення поліції Ірпінського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області Медведь О.О. в судовому засіданні надав аналогічні пояснення і крім того зазначив, що у ОСОБА_1 була при собі довідка про метадонову програму і у нього було виявлено метадон.

Як убачається з протоколу про адміністративне правопорушення серії ДПР18 № 509190, ОСОБА_1 в протоколі зазначив, що вранці вживав шляхом скурювання коноплю, з протоколом згоден.

Як убачається з розписки ОСОБА_1 від 04 травня 2020 року, він був зупинений за керування у наркотичному стані і зобов'язується власним транспортним засобом не керувати до повного наркотичного витверезіння та залишає автомобіль на місці зупинки.

З відтвореного відеозапису події з портативного відеореєстратора поліцейського вбачається, що 04 травня 2020 року, о 16-й годині 28 хвилин, поліцейськими був зупинений шляхом переслідування ОСОБА_1 під час керування автомобілем "Citroen C5"; поліцейські запідозрили водія, що він перебуває в стані наркотичного сп'яніння і запропонували йому пройти огляд на стан сп'яніння в лікарні; водій ОСОБА_1 визнав, що зранку вживав наркотичний засіб і відмовився від проходження огляду; наслідки відмови ОСОБА_1 були роз'яснені.

Відповідно до письмових пояснень свідків ОСОБА_2 та ОСОБА_3 від 04 травня 2020 року, водій ОСОБА_1 в їхній присутності відмовився від проходження огляду на стан наркотичного сп'яніння у встановленому порядку у лікаря-нарколога в найближчому медичному закладі.

Відповідальність за ч. 1 ст. 130 КУпАП настає у разі керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, а також передачі керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмови особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

Відповідно до п. 2.5 Правил дорожнього руху, водій повинен на вимогу працівника поліції пройти у встановленому порядку медичний огляд для визначення стану алкогольного сп'яніння, впливу наркотичних чи токсичних речовин.

Відповідно до п. 12 розділу ІІ "Інструкції про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції", затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства охорони здоров'я України від 09 листопада 2015 року № 1452/735, у разі наявності підстав вважати, що водій транспортного засобу перебуває у стані наркотичного чи іншого сп'яніння, або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, поліцейський направляє цю особу до найближчого закладу охорони здоров'я.

Оцінюючи досліджені докази в їх сукупності, вважаю доведеною винуватість ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 130 КУпАП, оскільки він з ознаками наркотичного сп'яніння, повторно протягом року, керував транспортним засобом і відмовився від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан наркотичного сп'яніння.

Заперечення ОСОБА_1 суддя оцінює критично, як необґрунтовані і такі, що спростовуються іншими дослідженими доказами, зокрема, відтвореним відеозаписом події з портативного відеореєстратора поліцейського, письмовими поясненнями свідків ОСОБА_2 і ОСОБА_3 від 04 травня 2020 року, особистими поясненнями ОСОБА_1 в протоколі, поясненнями поліцейських ОСОБА_4 і ОСОБА_5 .

У відповідності до п. 1 ч. 5 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" з ОСОБА_1 в доход держави підлягає стягненню судовий збір в розмірі 420 грн 40 копійок.

Керуючись ст. 23, 283 КУпАП,

ПОСТАНОВИВ :

Визнати ОСОБА_1 винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 130 КУпАП, і застосувати до нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі однієї тисячі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 20400 (двадцять тисяч чотириста) гривень, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 (три) роки.

Стягнути з ОСОБА_1 в доход держави судовий збір в розмірі 420 (чотириста двадцять) гривень 40 копійок (ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106, код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37993783, банк отримувача - казначейство України (ЕАП),рахунок отримувача - UA908999980313111256000026001, код класифікації доходів бюджету - 22030106).

Штраф має бути сплачений порушником не пізніше як через п'ятнадцять днів з дня вручення копії постанови про накладення штрафу.

У разі несплати штрафу у встановлений строк стягнути суму штрафу в порядку примусового виконання постанови у подвійному розмірі.

Строк пред'явлення постанови до виконання - три місяці з дня набрання постановою законної сили.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Бородянський районний суд Київської області протягом 10 днів з дня її винесення.

СуддяГ. Стасенко

Попередній документ
89802275
Наступний документ
89802277
Інформація про рішення:
№ рішення: 89802276
№ справи: 939/872/20
Дата рішення: 15.06.2020
Дата публікації: 17.06.2020
Форма документу: Постанова
Форма судочинства: Адмінправопорушення
Суд: Бородянський районний суд Київської області
Категорія справи: Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (13.05.2020)
Дата надходження: 13.05.2020
Предмет позову: Керував автомобілем з ознаками наркотичного сп'яніння.
Учасники справи:
СТАСЕНКО ГЕННАДІЙ ВІКТОРОВИЧ головуючий суддя
СТАСЕНКО ГЕННАДІЙ ВІКТОРОВИЧ суддя-доповідач
Пітецький В'ячеслав Валерійович Особа, яка притягається до адмін. відповідальності
СТАСЕНКО Г В Головуючий суддя
СТАСЕНКО Г В суддя-доповідач
Розклад:
27.05.2020 09:00 Бородянський районний суд Київської області
15.06.2020 10:30 Бородянський районний суд Київської області