Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Рішення від 11.03.2020 по справі 640/14808/19

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1

Вн. №27/531

РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13:11

11 березня 2020 року м. Київ № 640/14808/19

за позовомКомунального підприємства електомереж зовнішнього освітлення м. Києва "Київміськсвітло"

до 3-я особаАнтимонопольного комітету України Товариство з обмеженою відповідальністю "Комплекс-В"

провизнання протиправним та скасування рішення

Суддя О.В.Головань

Секретар І.В. Галаган

Представники:

Від позивача: Судейкін В.К.

Від відповідача: Михальчук Н.О.

Від 3-ої особи: Лук'янець Д.Ю.

Обставини справи:

Обставини справи:

Комунальне підприємство електомереж зовнішнього освітлення м. Києва "Київміськсвітло" звернулося до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до Антимонопольного комітету України про визнання протиправним та скасування рішення Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель від 12.06.2019 року №7696-р/пк-пз.

В судовому засіданні 11.03.2020 р. оголошено резолютивну частину рішення про відмову в задоволенні позовних вимог.

Ознайомившись з матеріалами справи, заслухавши пояснення учасників по справі, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Комунальним підприємством електромереж зовнішнього освітлення міста Києва "Київміськсвітло" через електронну систему закупівель ProZorro оприлюднено оголошення UA-2019-04-10-001715-a про проведення процедури відкритих торгів та відповідну тендерну документацію за предметом закупівлі "Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення м. Києва з заміною ртутних та натрієвих світильників на світлодіодні світильники Дарницького мосту через річку Дніпро ПВ-1695, ПВ-1696, ПВ-1697, ПВ-1698, ПВ-4021 у м. Києві відповідно до ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 (ДК 021:2015 "Єдиний закупівельний словник" - 45453000-7 - Капітальний ремонт і реставрація)".

Відповідно до підпункту 4.1 пункту 4 розділу 1 Тендерної документації назва предмета закупівлі "Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення м. Києва з заміною ртутних та натрієвих світильників на світлодіодні світильники Дарницького мосту через річку Дніпро ПВ-1695, ПВ-1696, ПВ-1697, ПВ-1698, ПВ-4021 у м. Києві відповідно до ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 (ДК 021:2015 "Єдиний закупівельний словник" - 45453000-7 - Капітальний ремонт і реставрація)".

Відповідно до пункту 1 розділу 3 Тендерної документації учасник повинен розмістити всі документи передбачені тендерною документацією до кінцевого строку подання тендерних пропозицій, крім документів, визначених для подання виключно переможцем. Тендерна пропозиція подається в електронному вигляді через електронну систему закупівель шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, в яких зазначається інформація про ціну, інші критерії оцінки (у разі їх установлення Замовником), та завантаження необхідних документів, що вимагаються згідно з умовами документації.

Відповідно до пункту 6 розділу 3 документації замовником зазначаються вимоги до предмета закупівлі згідно з частиною другою статті 22 Закону. Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, види і обсяги робіт, перелік, кількість і характеристики та іншим вимогам до предмета закупівлі, установленим замовником у Технічному завданні додатку 1.

Учасники процедури закупівлі повинні надати в складі тендерної пропозиції документи, які підтверджують відповідність пропозиції учасника технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, встановленим замовником.

Таким документом є гарантійний лист учасника на виконання своїх зобов'язань щодо закупівлі Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення м. Києва з заміною ртутних та натрієвих світильників на світлодіодні світильники Дарницького мосту через річку Дніпро ПВ-1695, ПВ-1696, ПВ-1697, ПВ-1698, ПВ-4021 у м. Києві відповідно до ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 (ДК 021:2015 "Єдиний закупівельний словник" - 45453000-7 - Капітальний ремонт і реставрація) у відповідності до тендерної документації, у тому числі до технічних, якісних та кількісних характеристик предмета закупівлі відповідно до Технічного завдання згідно із додатком 1 документації, до положень проекту договору згідно із додатком 4 документації, та за ціною за результатами аукціону.

Гарантійний лист надається за формою згідно з додатком 3 документації.

До гарантійного листа учасник обов'язково додає також Технічне завдання (додаток 1), яке підписується учасником на кожній сторінці та завіряється печаткою учасника (у разі наявності та використання).

Вимога щодо відбитка печатки не є обов'язковою. Усі назви виробників, торговельних марок, моделей, фірм, конструкцій, патентів, джерел походження, які зазначені у технічному завданні та додатках до нього читати в редакції з додаванням виразу "або еквівалент". Еквівалентним обладнанням (виробами, матеріалами) для цієї тендерної документації є обладнання (вироби, матеріали), яке має такі самі (еквівалентні) або кращі технічні, експлуатаційні та якісні характеристики у порівнянні з передбаченими в документації. Технічні, якісні характеристики предмету закупівлі передбачають необхідність застосування заходів із захисту довкілля.

У додатку 1 документації наведена інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі та технічне завдання. У додатку 1 Документації також міститься примітка наступного змісту: "У разі застосування еквіваленту матеріалів, визначених у пункті 8 додатку 1 (Технічне завдання), Учасники повинні чітко зазначати найменування матеріалів (тип, марка і т.і.) та надати в складі пропозиції порівняльну таблицю (у довільній формі) із зазначенням основних 7 технічних характеристик запропонованого еквіваленту в порівнянні із зазначеними замовником у пункті 8 додатку 1 технічними характеристиками та документ(ти) виробника, що підтверджує зазначені основні технічних характеристик запропонованого еквіваленту (паспорт виробника, технічна інформація виробника тощо) та світлотехнічний розрахунок у випадку застосування еквіваленту світильників".

Згідно з інформацією, розміщеною в електронній системі закупівель, свої пропозиції для участі у процедурі закупівлі подали наступні учасники: 1) товариство з обмеженою відповідальністю "ЕЛЕКТРОМОНТАЖ ГРУП"; 2) товариство з обмеженою відповідальністю "Комплекс-В" 3) товариство з обмеженою відповідальністю "КОМБІНАТ КОМУНАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ""; 4) товариство з обмеженою відповідальністю "Дорекс-Безпека руху"; 5) товариство з обмеженою відповідальністю "ПРО-СВІТЛО".

Згідно з інформацією, розміщеною на веб-порталі Уповноваженого органу, розкриття тендерних пропозицій відбулось 15.04.2019.

Відповідно до інформації, розміщеної на веб-порталі Уповноваженого органу, пропозиції ТОВ ЕЛЕКТРОМОНТАЖ ГРУП", ТОВ "КОМБІНАТ КОМУНАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ" та ТОВ "Комплекс-В" були відхилені замовником; замовником було вирішено визначити переможцем процедури закупівлі ТОВ "Дорекс-Безпека руху".

Відповідно до протоколу засідання тендерного комітету замовника від 13.05.2019 р. № 30/5 пропозиція Товариства з обмеженою відповідальністю "Комплекс-В" була відхилена з наступним формулюванням: "В складі пропозиції Учасник на підтвердження можливості застосування пропонованого еквівалентного світильника надав світлотехнічний розрахунок із використанням запропонованого типу світильника. При цьому використані в даному світлотехнічному розрахунку фізичні параметри не відповідають об'єкту "Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення м. Києва з заміною ртутних та натрієвих світильників на світлодіодні світильники Дарницького мосту через річку Дніпро ПВ-1695, ПВ-1696, ПВ-1697, ПВ-1698, ПВ-4021 у м. Києві відповідно до ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 (ДК 021:2015 "Єдиний закупівельний словник" - 45453000-7 - Капітальний ремонт і реставрація)". 3 Даний світлотехнічний розрахунок не дає можливості оцінити досягнення вищевказаним об'єктом капітального ремонту із використанням пропонованого типу світильників нормативних показників світлотехнічних параметрів, та, відповідно, зробити висновок, що запропонований тип світильників в даному випадку є еквівалентом, (невідповідність додатку 1 Документації). 8. Підстави відхилення тендерної пропозиції згідно зі статтею 30 Закону України "Про публічні закупівлі": Пропозиція ТОВ "КОМПЛЕКС-В." не відповідає умовам Документації …".

23.05.2019 р. товариство з обмеженою відповідальністю "Комплекс-В" подало скаргу до Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель щодо порушення замовником порядку проведення процедури закупівлі.

Зокрема, скаржник посилався на те, що у тендерній документації та додатках до неї не встановлено будь-яких інших та додаткових вимог, які має містити чи яким має відповідати світлотехнічний розрахунок, тощо. На думку позивача, у відповідності до вимог додатку 1 документації ним було надано всі необхідні документи на виконання вимог тендерної документації.

Під час розгляду скарги встановлено, що замовник у поясненнях по суті скарги зазначає про додаткові невідповідності, що містяться у складі пропозиції скаржника, зокрема, невідповідність наданого скаржником світлотехнічного розрахунку змісту наданих у складі пропозиції документів, невідповідності кронштейнів вимогам додатку 1 документації, невідповідності наданого розрахунку вимогам пунктів 4,5 додатку 1 документації тощо.

Разом з тим, зазначені невідповідності не були підставою для відхилення пропозиції скаржника відповідно до протоколу засідання тендерного комітету замовника від 13.05.2019 р. № 30/5, у зв'язку з чим відсутні підстави для їх розгляду.

Документація не містить окремих вимог до світлотехнічного розрахунку, зокрема, вимог до його змісту, форми, відповідності встановленим вимогам тощо.

Враховуючи викладене, відповідач дійшов висновку про те, що скаржник не порушив умови документації в цій частині, тому його пропозиція була неправомірно відхилена замовником з наведеної вище підстави.

Враховуючи інформацію, наведену в мотивувальній частині цього рішення, пропозиція скаржника була неправомірно відхилена замовником з наведеної вище підстави.

Неправомірно відхиливши пропозицію скаржника з підстав, наведених у до протоколі засідання тендерного комітету замовника від 13.05.2019 р. № 30/5, замовник порушив вимоги статті 30 Закону, та, як наслідок, неправомірно визначивши переможця процедури закупівлі, замовник порушив право скаржника на об'єктивний та неупереджений розгляд його тендерної пропозиції, що є порушенням вимог статті 3 Закону України "Про публічні закупівлі".

Рішенням Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель від 12.06.2019 р. № 7696-р/пк-пз зобов'язано Комунальне підприємство електромереж зовнішнього освітлення м. Києва "Київміськсвітло" скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції товариства з обмеженою відповідальністю "Комплекс-В." та рішення про визначення товариства з обмеженою відповідальністю "Дорекс-Безпека руху" переможцем процедури закупівлі - "ДК 021:2015: 45453000-7 - Капітальний ремонт і реставрація", оголошення про проведення якої оприлюднене на веб-порталі Уповноваженого органу за № UA-2019- 04-02-001715-a.

Позивач - Комунальне підприємство електомереж зовнішнього освітлення м. Києва "Київміськсвітло" - вважає вказане рішення протиправним та просить його скасувати з таких підстав.

Позивач посилається на п. 8 Технічого завдання (додаток 1 до тендерної документації), який містить вимоги до основних матеріалів, які використовуються при капітальному ремонті мереж зовнішнього освітлення Дарницького мосту через річку Дніпро у м. Києві, і у разі застосування еквіваленту матеріалів, учасники повинні чітко зазначити найменування матеріалів та надати у складі пропозиції порівняльну таблицю, зокрема, і світлотехнічний розрахунок.

Крім того, у складі технічного завдання наявний дефектний акт на капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення м. Києва, яким встановлено основні технічні характеристики та фізичні параметри об'єкту капітального ремонту.

У складі тендерної пропозиції ТОВ "Комплекс-В" було надано світлотехнічний розрахунок, за наслідками опрацювання якого позивач дійшов висновку про те, що використані у ньому параметри не відповідають об'єкту капітального ремонту.

Відповідач - Антимонопольний комітет України - проти задоволення позовних вимог заперечив, підтримавши висновки, викладені у оскаржуваному рішенні від 12.06.2019 року № 7696-р/пк-пз.

3-я особа - Товариство з обмеженою відповідальністю "Комплекс-В" - проти задоволення позовних вимог заперечив, підтримавши позицію відповідача.

Проаналізувавши матеріали справи та пояснення представників сторін та 3-ї особи, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги є необґрунтованими та не підлягають до задоволення з таких підстав.

Правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави та територіальної громади установлює Закон України "Про публічні закупівлі" від 25.12.2015 р. №922-VIII.

Згідно з п. 29 ст. 1 Закону №922-VIII тендерна документація - документація щодо умов проведення публічних закупівель, що розробляється та затверджується замовником і оприлюднюється для вільного доступу на веб-порталі Уповноваженого органу та авторизованих електронних майданчиках. Тендерна документація не є об'єктом авторського права та/або суміжних прав.

Відповідно до ст. 3 Закону №922-VIII закупівлі здійснюються за такими принципами: добросовісна конкуренція серед учасників; максимальна економія та ефективність; відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель; недискримінація учасників; об'єктивна та неупереджена оцінка тендерних пропозицій; запобігання корупційним діям і зловживанням.

Згідно зі ст. 5 Закону №922-VIII вітчизняні та іноземні учасники всіх форм власності та організаційно-правових форм беруть участь у процедурах закупівель на рівних умовах. Замовники забезпечують вільний доступ усіх учасників до інформації про закупівлю, передбаченої цим Законом. Замовник не може встановлювати дискримінаційні вимоги до учасників.

Згідно зі ст. 16 Закону №922-VIII замовник вимагає від учасників подання ними документально підтвердженої інформації про їх відповідність кваліфікаційним критеріям.

Замовник установлює один або декілька з таких кваліфікаційних критеріїв: наявність обладнання та матеріально-технічної бази; наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід; наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору.

Визначені замовником згідно з цією статтею кваліфікаційні критерії та перелік документів, що підтверджують інформацію учасників про відповідність їх таким критеріям, зазначаються в тендерній документації та вимагаються під час проведення переговорів з учасником (у разі застосування переговорної процедури закупівлі).

Ч. 2 ст. 22 Закону №922-VIII передбачено, що тендерна документація повинна містити:

один або декілька кваліфікаційних критеріїв до учасників відповідно до статті 16, вимоги, встановлені статтею 17 цього Закону, та інформацію про спосіб підтвердження відповідності учасників установленим критеріям і вимогам згідно із законодавством. Замовник не вимагає документального підтвердження інформації про відповідність вимогам статті 17 у разі, якщо така інформація міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним;

інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, у тому числі відповідну технічну специфікацію (у разі потреби - плани, креслення, малюнки чи опис предмета закупівлі). При цьому технічна специфікація повинна містити: детальний опис товарів, робіт, послуг, що закуповуються, у тому числі їх технічні та якісні характеристики; вимоги щодо технічних і функціональних характеристик предмета закупівлі у разі, якщо опис скласти неможливо або якщо доцільніше зазначити такі показники; посилання на стандартні характеристики, вимоги, умовні позначення та термінологію, пов'язану з товарами, роботами чи послугами, що закуповуються, передбачені існуючими міжнародними або національними стандартами, нормами та правилами. Технічна специфікація не повинна містити посилання на конкретну торговельну марку чи фірму, патент, конструкцію або тип предмета закупівлі, джерело його походження або виробника. У разі якщо таке посилання є необхідним, воно повинно бути обґрунтованим, а специфікація повинна містити вираз "або еквівалент". Технічні, якісні характеристики предмета закупівлі повинні передбачати необхідність застосування заходів із захисту довкілля.

З наявних матеріалів справи вбачається, що тендерна пропозиція Товариства з обмеженою відповідальністю "Комплекс-В" відхилена замовником відповідно до статті 30 Закону №922-VIII у зв'язку з тим, що в складі пропозиції учасник на підтвердження можливості застосування пропонованого еквівалентного світильника надав світлотехнічний розрахунок із використанням запропонованого типу світильника.

При цьому, використані в даному світлотехнічному розрахунку фізичні параметри не відповідають об'єкту "Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення м. Києва з заміною ртутних та натрієвих світильників на світлодіодні світильники Дарницького мосту через річку Дніпро ПВ-1695, ПВ-1696, ПВ-1697, ПВ-1698, ПВ-4021 у м. Києві відповідно до ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 (ДК 021:2015 "Єдиний закупівельний словник" - 45453000-7 - Капітальний ремонт і реставрація)".

На думку замовника, даний світлотехнічний розрахунок не дає можливості оцінити досягнення вищевказаним об'єктом капітального ремонту із використанням пропонованого типу світильників нормативних показників світлотехнічних параметрів та, відповідно, зробити висновок, що запропонований тип світильників в даному випадку є еквівалентом (невідповідність додатку 1 тендерної документації).

Відповідно до підпункту 4.1 пункту 4 розділу 1 документації назва предмета закупівлі "Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення м. Києва з заміною ртутних та натрієвих світильників на світлодіодні світильники Дарницького мосту через річку Дніпро ПВ-1695, ПВ-1696, ПВ-1697, ПВ-1698, ПВ-4021 у м. Києві відповідно до ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 (ДК 021:2015 "Єдиний закупівельний словник" - 45453000-7 - Капітальний ремонт і реставрація)".

Відповідно до пункту 1 розділу 3 документації учасник повинен розмістити всі документи передбачені тендерною документацією до кінцевого строку подання тендерних пропозицій, крім документів, визначених для подання виключно переможцем.

Тендерна пропозиція подається в електронному вигляді через електронну систему закупівель шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, в яких зазначається інформація про ціну, інші критерії оцінки (у разі їх установлення замовником), та завантаження необхідних документів, що вимагаються згідно з умовами документації.

Відповідно до пункту 6 розділу 3 документації замовником зазначаються вимоги до предмета закупівлі згідно з частиною другою статті 22 Закону.

Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, види і обсяги робіт, перелік, кількість і характеристики та іншим вимогам до предмета закупівлі, установленим замовником у Технічному завданні додатку 1.

Учасники процедури закупівлі повинні надати в складі тендерної пропозиції документи, які підтверджують відповідність пропозиції учасника технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі, встановленим замовником.

Таким документом є гарантійний лист учасника на виконання своїх зобов'язань щодо закупівлі Капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення м. Києва з заміною ртутних та натрієвих світильників на світлодіодні світильники Дарницького мосту через річку Дніпро ПВ-1695, ПВ-1696, ПВ-1697, ПВ-1698, ПВ-4021 у м. Києві відповідно до ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 (ДК 021:2015 "Єдиний закупівельний словник" - 45453000-7 - Капітальний ремонт і реставрація) у відповідності до тендерної документації, у тому числі до технічних, якісних та кількісних характеристик предмета закупівлі відповідно до Технічного завдання згідно із додатком 1 документації, до положень проекту договору згідно із додатком 4 документації, та за ціною за результатами аукціону

Гарантійний лист надається за формою згідно з додатком 3 документації.

До гарантійного листа учасник обов'язково додає також Технічне завдання (додаток 1), яке підписується учасником на кожній сторінці та завіряється печаткою учасника (у разі наявності та використання). Вимога щодо відбитка печатки не є обов'язковою.

Усі назви виробників, торговельних марок, моделей, фірм, конструкцій, патентів, джерел походження, які зазначені у технічному завданні та додатках до нього читати в редакції з додаванням виразу "або еквівалент".

Еквівалентним обладнанням (виробами, матеріалами) для цієї документації є обладнання (вироби, матеріали), яке має такі самі (еквівалентні) або кращі технічні, експлуатаційні та якісні характеристики у порівнянні з передбаченими у документації.

Технічні, якісні характеристики предмету закупівлі передбачають необхідність застосування заходів із захисту довкілля.

У додатку 1 документації наведена інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі та технічне завдання.

У додатку 1 документації також міститься примітка наступного змісту: "У разі застосування еквіваленту матеріалів, визначених у пункті 8 додатку 1 (Технічне завдання), учасники повинні чітко зазначати найменування матеріалів (тип, марка і т.і.) та надати в складі пропозиції порівняльну таблицю (у довільній формі) із зазначенням основних технічних характеристик запропонованого еквіваленту в порівнянні із зазначеними замовником у пункті 8 додатку 1 технічними характеристиками та документ(ти) виробника, що підтверджує зазначені основні технічних характеристик запропонованого еквіваленту (паспорт виробника, технічна інформація виробника тощо) та світлотехнічний розрахунок у випадку застосування еквіваленту світильників".

З наявних матеріалів справи вбачається, що Товариством з обмеженою відповідальністю "Комплекс-В" подано замовнику у складі пропозиції скаржника архівну папку "Тех.частина.rar", в якій, зокрема, міститься файл "Світлорозрахунок Дарницький".

При цьому, тендерна документація згідно з її змістом не містить окремих вимог до світлотехнічного розрахунку, зокрема, вимог до його змісту, форми, відповідності встановленим вимогам тощо.

Крім цього, у документації відсутні посилання на нормативно-правові акти, підзаконні нормативні документи, будь-які інструкції чи методичні рекомендації, яким має відповідати поданий учасником у складі пропозиції світлотехнічний розрахунок. Також, документація не містить фізичних параметрів об'єкту, які мають бути використані при виконанні світлотехнічного розрахунку та не містить нормативних показників світлотехнічних параметрів, які мають бути досягнуті на об'єкті.

Зі змісту листа виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 25 квітня 2019 року №008-772 вбачається, що міжнародні стандарти ДСТУ CEN/TR 13201:2016, зокрема: ДСТУ CEN/TR 13201-1:2016 Вуличне освітлення. Частина 1. Вибір класів освітлення; ДСТУ EN 13201-2:2016 Вуличне освітлення. Частина 2. Технічні вимоги; ДСТУ EN 13201-3:2016 Вуличне освітлення. Частина 3. Розрахунок робочих параметрів; ДСТУ EN 13201-4:2016 Вуличне освітлення. Частина 4. Методи вимірювання світлових характеристик; ДСТУ EN 13201-5:2016 Вуличне освітлення. Частина 5. Показники енергетичної ефективності. Вищевказані міжнародні стандарти прийняті без перекладу на державну мову та роз'яснень ряду понять, які раніше не використовувались в Україні ні в освітлені, ні в будівництві доріг та вулиць. Нові параметри нормативних показників для міських вулиць і доріг з асфальтобетонним покриттям, а саме щодо рівня яскравості покриття (L) та порогового приросту яскравості покриття (ТІ), а також методики вимірювання та визначення цих параметрів застосовуються, поки що, лише в країнах ЄС.

У зазначеному листі вказано також, що нові ДБН 2.5.28-2018 "Природне і штучне освітлення", що затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 03 жовтня 2018 року №264, який діє з 01 березня 2019 року, введено нові параметри нормативних показників для міських вулиць і доріг з асфальтобетонним покриттям, а саме щодо рівня яскравості покриття (L) та порогового приросту яскравості покриття (ТІ). Проте, в Україні до цього часу ще не затверджені відповідні методики вимірювання та визначення цих параметрів; на території України також відсутні зареєстровані та підтверджені в ДП "Укрметртестстандарт" засоби вимірювальної техніки для вимірювання нових параметрів. Відтак, відсутність вказаної нормативної документації не дозволяє вказані нові параметри застосовувати ні проектним організаціям, ні експлуатуючим підприємствам, ні виробникам вимірювальної техніки, ні перевіряючим/контролюючим органам при виконанні функціональних обов'язків діяльності, тому і результати вимірювань не можуть бути підставою для нормативних оцінок та рішень щодо отриманих значень нових параметрів.

Аналіз наведеного свідчить, що наданий Товариством з обмеженою відповідальністю "Комплекс-В" світлотехнічний розрахунок в контексті обставин, викладених у листі виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) від 25 квітня 2019 року №008-772, підтверджує відповідність встановленим діючим нормативним показникам.

Також суд погоджується з відповідачем, який не розглядав по суті заперечення позивача щодо наявності невідповідності пропозиції ТОВ "Комплекс-В" вимогам тендерної документації, що не були підставою для її відхилення згідно з протоколом засідання тендерного комітету замовника від 13.05.2019 р. № 30/5.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 30 Закону №922-VIII замовник відхиляє тендерну пропозицію в разі якщо: тендерна пропозиція не відповідає умовам тендерної документації.

Оскільки тендерна пропозиція 3-ї особи вимогам тендерної документації відповідає, її відхилення є неправомірним.

Згідно з ч. 2 ст. 2 КАС України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

З врахуванням викладеного оскаржуване рішення Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель від 12.06.2019 року № 7696-р/пк-пз вказаним принципам відповідає, що є підставою для відмови у задоволенні позовних вимог.

На підставі вищевикладеного, ст. 241-246, 255, 295 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. В задоволенні позовних вимог відмовити.

2. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

3. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя О.В. Головань

Повний текст рішення

виготовлено і підписано 23.03.2020 р.

Попередній документ
88353006
Наступний документ
88353008
Інформація про рішення:
№ рішення: 88353007
№ справи: 640/14808/19
Дата рішення: 11.03.2020
Дата публікації: 24.03.2020
Форма документу: Рішення
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Окружний адміністративний суд міста Києва
Категорія справи: здійснення публічних закупівель, з них
Розклад:
03.02.2020 13:00 Окружний адміністративний суд міста Києва
11.03.2020 12:30 Окружний адміністративний суд міста Києва