Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 12.03.2020 по справі 400/248/20

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
УХВАЛА

про відкриття провадження в адміністративній справі

12 березня 2020 р. № 400/248/20

м. Миколаїв

Суддя Миколаївського окружного адміністративного суду Лебедєва Г. В., ознайомившись з

адміністративним позовомОСОБА_1 , АДРЕСА_1

до відповідачаДоманівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області, вул. Центральна, 21-А,Доманівка,Доманівський район, Миколаївська область,56400

проскасування постанови від 18.05.2017 р. ВП № 53967311,

ВСТАНОВИВ:

До Миколаївського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до в.о. начальника Доманівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області Багній Дар'ї Олександрівни про скасування постанови від 18.05.2017 р. ВП № 53967311.

Як вбачається з позовної заяви, підставою для звернення позивачем до суду стало непогодження позивача з прийнятою відповідачем постановою.

Ухвалою суду від 22.01.2020 року позовну заяву ОСОБА_1 залишено без руху та надано позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви.

На виконаня ухвали суду від 22.01.2020 року позивачем до канцелярії Миколаївського окружного адміністративного суду надано уточнену позовної заяви (з копією для учасників справи) із визначенням у якості відповідача - Доманівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області з зазначенням ідентифікаційного коду відповідача, власного письмового підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав, інформацією про місцезнаходження оригіналів доказів, копії яких додані до позовної заяви, докази сплати судового збору в сумі 840, 80 грн. та заяву про поновлення строку для звернення до суду. В обґрунтування заяви позивач зазначила, що перш ніж звернутися до Миколаївського окружного адміністративного суду зверталась зі скаргою до в.о. начальника Доманівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області Багній Дар'ї Олександрівни. Потім зверталась до Доманівського районного суд Миколаївської області з позовом про скасування постанови від 18.05.2017 р. ВП № 53967311. Доманівським районним судом Миколаївської області відмовлено у відкритті провадження у справі за скаргою ОСОБА_1 про скасування постанови про відкриття виконавчого провадження №53967311 від 18.05.2017 року, винесеної в.о.начальника Доманівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області Багній Д.О. Не погодившись з ухвалою Доманівського районного суду Миколаївської області від 07.05.2019 року позивачем було оскаржено її в апеляційному та касаційному порядку. Миколаївським апеляційним судом постановою від 27.08.2019 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишено без задоволення, ухвалу судді Доманівського районного суду Миколаївської області від 07 травня 2019 року без змін. Ухвалою від 07.11.2019 року Верховний Суд відмовив у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Доманівського районного суду Миколаївської області від 07 травня 2019 року та постанову Миколаївського апеляційного суду від 27 серпня 2019 року у справі за скаргою ОСОБА_1 про скасування постанови про відкриття провадження №53967311 від 18 травня 2017 року, винесену в.о. начальника Доманівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області Багній Д.О. Вказаними судовими рішеннями позивачу роз'яснено про право звернення з відповідним позовом до адміністративного суду. Вирішуючи відповідне клопотання позивача, суд зазначає таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Згідно ч. 2 ст. 287 КАС України позовну заяву може бути подано до суду: у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи інтересів; у триденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи інтересів, у разі оскарження постанови про відкладення провадження виконавчих дій.

За приписами ч. 1 та 6 статті 121 КАС України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Про поновлення або продовження процесуального строку, відмову у поновленні або продовженні процесуального строку суд постановляє ухвалу, яка не пізніше наступного дня з дня її постановлення надсилається особі, яка звернулася із відповідною заявою.

Зважаючи на викладене, суд приходить до висновку, що при поданні позовної заяви заявник пропустив строк звернення до суду з поважних причин, а відтак, відповідна заява позивача має бути задоволена.

Тобто, недоліки зазначені в ухвалі суду від 22.01.2020 року усунені в повному обсязі.

Згідно правил ст. 19 КАС України (предметна юрисдикція) та ст. 25-27 КАС України (територіальна юрисдикція), справа підлягає розгляду Миколаївським окружним адміністративним судом.

Зазначена позовна заява подана з додержанням вимог статей 159-161 КАС України.

Відсутні підстави, визначені статтями 169-170, ч. 5 ст. 171 КАС України, для залишення позовної заяви без руху, для залишення позовної заяви без розгляду, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі. Тому позовну заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Особливості провадження у справах з приводу рішень, дій або бездіяльності органу державної виконавчої служби, приватного виконавця, які є окремими категоріями термінових справ, визначені положеннями ст.287 КАС України, з урахуванням положень ст.ст.268, 269,271,272 КАС України.

Так, відповідно до ч. 4 ст. 287 КАС України адміністративна справа з приводу рішень, дій або бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби, приватного виконавця вирішується судом протягом десяти днів після відкриття провадження у справі.

З урахуванням приписів ст.12 КАС України суд вважає необхідним розглянути дану справу у порядку загального позовного провадження з урахуванням особливостей встановлених ст.ст.268-273 КАС України щодо розгляду термінових справ.

Відповідно до ч.3 ст.80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ч.6 ст. 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Частиною 7 статті 80 КАС України визначено, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали.

Відповідно до ч.8 ст. 80 КАС України у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Згідно з ч.9 ст. 80 КАС України у разі неподання суб'єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з'ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

З метою повного та всебічного з'ясування обставин у справі, суд дійшов висновку про необхідність витребувати з Доманівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області належним чином засвідчені копії матеріалів виконавчого провадження ВП №53967311.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 12,160,162,171,257,268-273,287 КАС України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання позивача про поновлення пропущеного строку звернення до суду - задовольнити.

Визнати причини пропуску строку звернення до суду ОСОБА_1 до Доманівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області про скасування постанови від 18.05.2017 р. ВП № 53967311 поважними та поновити строк звернення до адміністративного суду з наведеним позовом.

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі.

Справа буде розглядатися за правилами загального позовного провадження з урахуванням особливостей встановлених ст.ст.268-273 КАС України щодо розгляду термінових справ.

Призначити судове засідання на 18 березня 2020 р.р. - 15:00 год., яке відбудеться в приміщенні Миколаївського окружного адміністративного суду за адресою: вул. Декабристів 41/10, м. Миколаїв, 54001, тел. (0512) 53-31-80, факс (0512) 53-31-81.

Відповідно до ст.269 КАС України у справах, визначених ст.ст.273-277 цього Кодексу, заявами по суті справи є позовна заява та відзив на позовну заяву (відзив).

Роз'яснити сторонам, що подання заяв по суті справи (позовна заява, відзив на позовну заяву (відзив) є правом учасників справи.

Відповідно до ст.79 КАС України учасники справи разом із заявами по суті справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, що їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву безпосередньо до суду до 18.03.2020 року.

Відзив повинен відповідати вимогам ч.2,4 ст. 162 КАС України.

Відзив подається до суду разом із документами, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів позивачу.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч.6 ст.162 КАС України).

Згідно ч.4 ст.159 КАС України, неподання суб'єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Витребувати з Доманівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області належним чином засвідчені копії матеріалів виконавчого провадження ВП №53967311.

Зобов'язати Доманівський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області надати до Миколаївського окружного адміністративного суду витребувані судом докази у строк до 18.03.2020 року, в тому числі, засобами електронної пошти.

Згідно зі ст.44 КАС України учасники справи зобов'язані, зокрема, сприяти своєчасному, всебічному, повному та об'єктивному встановленню всіх обставин справи; подавати наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

Негайно повідомити Доманівський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області про подання позовної заяви, а також всіх учасників справи про дату, час і місце розгляду справи відповідно до ст.268 КАС України шляхом направлення тексту повістки на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - кур'єром або за відомими суду номером телефону, факсу, електронною поштою чи іншим технічним засобом зв'язку.

Копію позовної заяви та доданих до неї документів направити відповідачу на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - електронною поштою, якщо така відома суду, або надати можливість ознайомлення в приміщенні суду.

Роз'яснити, що учасник справи вважається повідомленим належним чином про дату, час та місце розгляду справи, з моменту направлення такого повідомлення працівником суду, про що останній робить відмітку у матеріалах справи, та (або) з моменту оприлюднення судом на веб-порталі судової влади України відповідної ухвали про відкриття провадження у справі, дату, час та місце судового розгляду. Неприбуття у судове засідання учасника справи не перешкоджає розгляду справи.

Інформацію по справі можна отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: www.adm.mk.court.gov.ua.

Справа розглядатиметься суддею одноособово.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Г. В. Лебедєва

Попередній документ
88173423
Наступний документ
88173425
Інформація про рішення:
№ рішення: 88173424
№ справи: 400/248/20
Дата рішення: 12.03.2020
Дата публікації: 16.03.2020
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Миколаївський окружний адміністративний суд
Категорія справи: Справи щодо примусового виконання судових рішень і рішень інших органів
Розклад:
18.03.2020 15:00 Миколаївський окружний адміністративний суд
01.04.2020 14:40 Миколаївський окружний адміністративний суд
29.04.2020 14:00 Миколаївський окружний адміністративний суд
13.05.2020 14:30 Миколаївський окружний адміністративний суд
03.06.2020 15:30 Миколаївський окружний адміністративний суд