Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 27.02.2020 по справі А84-344/2020

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

УХВАЛА

про відмову у прийнятті судового доручення

"27" лютого 2020 р. м. ХарківСправа № А84-344/2020 (922/567/20)

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Рильової В.В.

розглянувши матеріали судового доручення Арбітражного суду міста Севастополя про вручення Приватному акціонерному товариству "Агрологік" копії ухвали у справі № А84-344/20

за (заявою)позовом Департаменту з майнових та земельних відносин міста Севастополя

до Міжрайонного відділу судових приставів по виконанню особливих виконавчих проваджень Управління Федеральної служби службових приставів по Севастополю, Управління Федеральної служби службових приставів по Севастополю

про про скасування постанови та спонукання вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

25 лютого 2020 року до загального відділу діловодства Господарського суду Харківської області надійшло судове доручення Арбітражного суду міста Севастополя про вручення Приватному акціонерному товариству "Агрологік" копії ухвали суду у справі № А84-344/20 від 07 лютого 2020 року.

Розглянувши судове доручення Арбітражного суду міста Севастополя та додані до нього документи, Господарський суд Харківської області зазначає наступне.

Відповідно до частини першої статті 369 Господарського процесуального кодексу України суд виконує доручення іноземних судів щодо надання правової допомоги - вручення викликів до суду чи інших документів, допит сторін чи свідків, проведення експертизи чи огляду на місці, вчинення інших процесуальних дій, передані їм у порядку, встановленому міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо його не укладено, - дипломатичними каналами.

У разі, якщо у відносинах України з іноземною державою діють одночасно і двосторонній, і багатосторонній міжнародні договори і в жодному з них не встановлено пріоритету застосування одного з них щодо одних і тих самих питань, під час складання, направлення, а також виконання доручення слід дотримуватись положень того міжнародного договору, на підставі якого складено чи отримано доручення.

З тексту судового доручення Арбітражного суду міста Севастополя вбачається, що воно складено на підставі Угоди країн СНД "Про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності", укладеної державами - учасницями СНД у м. Києві 20 березня 1992 року.

З метою дотримання вимог законодавства, щодо правосуб'єктності сторони, яка звернулась із проханням про виконання судового доручення, господарському суду необхідно встановити статус такої сторони.

Відповідно до статті 133 Конституції України, систему адміністративно-територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села.

Автономна Республіка Крим є невід'ємною складовою частиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її відання (стаття 134 Конституції України).

Відповідно пункту 2 статті 21 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" місцевими господарськими судами є господарські суди Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя.

Згідно преамбули та статей 1, 3 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" Україна згідно з Конституцією України є суверенною і незалежною державою. Суверенітет України поширюється на всю її територію, яка в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканою. Тимчасово окупована територія України (далі - тимчасово окупована територія) є невід'ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України. Для цілей Закону тимчасово окупованою територією визначається, зокрема, сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій.

За приписами статті 9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" будь - які органи, їх посадові та службові особи, розташовані на території Автономної Республіки Крим та міста Сімферополь та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом України. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Таким чином, Автономна Республіка Крим та місто Севастополь є складовою частиною України, не самостійним учасником міжнародного права, не є стороною Угоди "Про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності", укладеної державами - учасницями СНД у м. Києві 20 березня 1992 року, а тому Арбітражний суд міста Севастополя не є іноземним судом, тобто належним суб'єктом, який має право звернення із судовим дорученням до Господарського суду Дніпропетровської області.

В силу пункту 3 частини другої статті 369 Господарського процесуального кодексу України, судове доручення не приймається до виконання, якщо воно суперечить закону або міжнародному договору, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

За таких обставин, у прийнятті судового доручення судового доручення Арбітражного суду міста Севастополя про вручення Приватному акціонерному товариству "Агрологік" копії ухвали у справі № А84-344/20 слід відмовити.

Керуючись статтями 234, 369 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

У прийнятті судового доручення Арбітражного суду міста Севастополя про вручення Приватному акціонерному товариству "Агрологік" копії ухвали у справі № А84-344/20 - відмовити.

Повернути Арбітражному суду міста Севастополя матеріали судового доручення у справі № А84-344/20.

Ухвала набирає законної сили 27.02.2020 та не підлягає оскарженню.

Суддя В.В. Рильова

додаток: судове доручення Арбітражного суду міста Севастополя з додатком всього на 2-х арк., конверт.

Попередній документ
87868252
Наступний документ
87868254
Інформація про рішення:
№ рішення: 87868253
№ справи: А84-344/2020
Дата рішення: 27.02.2020
Дата публікації: 02.03.2020
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Господарський суд Харківської області
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (03.03.2020)
Дата надходження: 03.03.2020
Предмет позову: доручення про вручення