Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Рішення від 17.01.2020 по справі 712/16148/19

Справа 712/16148/19

Провадження № 2-о/712/21/20

РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2020 року Соснівський районний суд м. Черкаси у складі:

головуючого судді Пироженко В.Д.

при секретарі Жук О.М.

за участі заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Черкаський відділ обслуговування громадян № 1 і № 2 (сервісний цент) Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області про встановлення факту, що має юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернулася до суду з заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу та родинних відносин, вказуючи що їй належить право на пенсію за віком після досягнення 50 років, як матері ОСОБА_2 , яка має статус інваліда з дитинства, та яку вона виховала до повноліття. Для призначення вказаної пенсії вона зверталася до Черкаський відділ обслуговування громадян № 1 і № 2 (сервісний цент) Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області, та їй було роз'яснено, що її ім'я російською мовою, вказане у паспорті та свідоцтві про народження « ОСОБА_3 », не відповідає її імені вказаному у дипломі про освіту та трудовій книжці, де її ім'я вказане « ОСОБА_3 ». Крім того, у свідоцтві про народження її доньки, її ім'я як матері, вказане також « ОСОБА_3 », тому не підтверджується факт її з донькою родинних відносин. Через вказані розбіжності вона не може отримати пенсію за віком.

Просить встановити факт, що трудова книжка серії НОМЕР_1 заповнена 15.08.1984 року російською мовою на ім'я ОСОБА_4 Витальевны, належить ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Встановити факт, що диплом серії НОМЕР_2 , виданий 04.07.1985 року російською мовою «Блиновой Наталье Витальевне», належить ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Встановити факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідною матір'ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 16.12.2019 року провадження у справі відкрито та призначено до розгляду в порядку окремого провадження.

В судовому засіданні заявник заяву підтримала та просила її задоволити.

Представник зацікавленої особи Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області в судове засідання не з?явився, скерував до суду пояснення, в якому зазначив, що при винесенні рішення покладається на розсуд суду.

Заслухавши заявника, дослідивши письмові матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 зверталася до Черкаський відділ обслуговування громадян № 1 і № 2 (сервісний цент) Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області з приводу оформлення пенсії за віком після досягнення 50 років, як матері ОСОБА_2 , яка має статус інваліда з дитинства, та їй було роз'яснено, що у трудовій книжці та дипломі ОСОБА_1 її дані зазначені як « ОСОБА_4 Витальевны», а в дипломі « ОСОБА_5 Витальевне».

Крім того, заявниця зазначає, що у свідоцтві про народження її доньки ОСОБА_2 , її ім'я як матері, вказане також « ОСОБА_3 », тому не підтверджується факт її з донькою родинних відносин.

Таким чином, вказані розбіжності позбавляють її можливості оформити пенсію за віком.

В той же час, з наданих заявником документів, а саме диплому ИТ № НОМЕР_3 , виданого 04.07.1985 року російською мовою на ім'я « ОСОБА_5 » повністю збігається з її дошлюбним прізвищем та по батькові, зазначеними російською мовою у її свідоцтвах про народження та шлюб.

Також у паспорті, свідоцтві про народження, свідоцтві про шлюб, трудовій книжці, дата, місяць та рік народження ОСОБА_1 вказані ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідною матір'ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , підтверджується тим, що прізвище доньки у паспорті збігається з прізвищем заявниці « ОСОБА_6 » зазначеним у паспорті громадянина України. А також прізвище доньки ОСОБА_7 у свідоцтві зазначено російською мовою « ОСОБА_6 », так само зазначено прізвище заявниці в свідоцтві про народження доньки ОСОБА_7 , а також тим, що адреса місця проживання заявниці ОСОБА_1 - зазначена в її паспорті АДРЕСА_1 повністю збігається з адресою проживання доньки ОСОБА_7 зазначеній у її паспорті, також посвідченням про призначення державної соціальної допомоги серії ААБ № 036680 від 22.01.2008 року.

Зазначене є підтвердженням того, що вказані трудова книжка та диплом належать ОСОБА_1 , а також те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідною матір'ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно з п. 1, 6 ч. 2 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту, зокрема, родинних відносин між фізичними особами; належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім'ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті;

Відповідно до п. 12 постанови Пленуму Верховного суду України від 31.03.1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» при розгляді справи про встановлення відповідно до п.6 ст. 273 ЦПК факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення. Разом з тим, цей порядок не застосовується, якщо виправлення в таких документах належним чином не застережені або ж їх реквізити нечітко виражені внаслідок тривалого використання, неналежного зберігання, тощо. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який йдеться в документі, відповідно до чинного законодавства.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на те, що вимоги ОСОБА_1 знайшли своє підтвердження в судовому засіданні, та підлягають до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись 4, 6, 10, 13, 19,76-82,258,259,263,265,293,294,315,316 ЦПК України, суд-

ВИРІШИВ:

Заяву задоволити.

Встановити факт, що трудова книжка серії НОМЕР_1 заповнена 15.08.1984 року російською мовою на ім'я ОСОБА_8 ОСОБА_4 Витальевны», належить ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити факт, що диплом серії НОМЕР_2 , виданий 04.07.1985 року російською мовою «Блиновой Наталье Витальевне», належить ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідною матір'ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом 30 днів з дня його проголошення (ст.ст. 354, 355 ЦПК України).

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу ( п.15 Розділу ХII «Перехідні положення" ЦПК України ).

Головуючий В.Д.Пироженко

Повний текст виготовлено 17 січня 2020 року.

Попередній документ
86965870
Наступний документ
86965872
Інформація про рішення:
№ рішення: 86965871
№ справи: 712/16148/19
Дата рішення: 17.01.2020
Дата публікації: 20.01.2020
Форма документу: Рішення
Форма судочинства: Цивільне
Суд: Соснівський районний суд м. Черкаси
Категорія справи: інших фактів, з них:.
Розклад:
17.01.2020 09:00 Соснівський районний суд м.Черкас