Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 26.12.2019 по справі 520/14245/19

Харківський окружний адміністративний суд

61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження

26 грудня 2019 р. Справа № 520/14245/19

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Зінченко А.В., розглянувши адміністративний позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , код НОМЕР_1 ) до Юридичного департаменту Харківської міської ради (майдан Конституції, бцд. 7, 3 пов.,м. Харків,61200, , Комунального підприємства "Жилкомсервіс" (вул. Конторська, буд. 35,м. Харків,61052, код ЄДРПОУ34467793) , Департаменту житлового господарства Харківської міської Ради (майдан Конституції, буд. 16,м. Харків,61003, код ЄДРПОУ03366078) , за участі третьої особи: Служби безпеки України, про зобов'язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач, ОСОБА_1 , звернувся до адміністративного суду з адміністративним позовом до Юридичного департаменту Харківської міської ради, Комунального підприємства "Жилкомсервіс", Департаменту житлового господарства Харківської міської Ради, в якому просив суд зобов"язати відповідачів - суб"єктів владних повноважень приймати рішення та вчинити певні дії і відкрити провадження щодо розкрадання бюджетних коштів.

Згідно ч. 1 ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, зокрема, чи належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб'єктів владних повноважень.

Приписами п. 1 ч. 1 ст. 19 КАС України встановлено, що юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження.

Разом з тим, законодавцем в положеннях ст. 15 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) визначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Відповідно до ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Отже, в разі порушення цивільного права чи інтересу у позивача виникає право на звернення до суду із застосуванням відповідного способу захисту, який відповідає характеру порушення його права чи інтересу.

Крім того як вбачається з позовної заяви позивачем одним з відповідачів вказано КП "ЖИЛКОМСЕРВІС", який не є суб"єктом владних повноважень в розумінні вимог п.7 ч.1 ст.4 Кодексу адміністративного судочинства України, а саме: суб'єкт владних повноважень - орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг.

Таким чином, позовні вимоги заявлені не до суб'єкта владних повноважень та не випливають із публічно - правового спору, а тому даний спір не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства, а повинен бути пред'явлений до розгляду в порядку цивільного судочинства до місцевого суду загальної юрисдикції.

Таким чином, із врахуванням вищевикладеного, відповідно до вимог п.1 ч.1 ст.170 КАС України, суд відмовляє у відкритті провадження в адміністративній справі, оскільки зазначений позов не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

Керуючись ст.170, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Юридичного департаменту Харківської міської ради, Комунального підприємства "Жилкомсервіс", Департаменту житлового господарства Харківської міської Ради, про зобов"язання вчинити певні дії.

Копію ухвали про відмову у відкритті провадження в адміністративній справі невідкладно надіслати особі, яка подала позовну заяву, разом із позовною заявою та усіма доданими до неї документами.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом 15 днів з дня проголошення ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Зінченко А.В.

Попередній документ
86633028
Наступний документ
86633030
Інформація про рішення:
№ рішення: 86633029
№ справи: 520/14245/19
Дата рішення: 26.12.2019
Дата публікації: 28.12.2019
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Харківський окружний адміністративний суд
Категорія справи: публічної житлової політики
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено склад суду (27.01.2020)
Дата надходження: 27.01.2020
Предмет позову: про зобов'язання вчинити певні дії
Учасники справи:
СТАРОДУБ О П головуючий суддя
СТАРОДУБ О П суддя-доповідач
КРАВЧУК В М суддя-учасник колегії
ЄЗЕРОВ А А суддя-учасник колегії
Юридичний департамент Харківської міської ради Відповідач (Боржник)
Гамідов Сахіб Агілович Заявник касаційної інстанції
Комунальне підприємство "Жилкомсервіс" Відповідач (Боржник)
Департамент житлового господарства Харківської міської ради Відповідач (Боржник)
Гамідов Сахіб Агілович Позивач (Заявник)