Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 02.12.2019 по справі 344/20890/19

Справа № 344/20890/19

Провадження № 1-кс/344/10635/19

УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 грудня 2019 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого слідчого відділу Івано-Франківського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Івано-Франківській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , яке погоджене з прокурором Івано-Франківської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження № 12018090010004161 від 17.11.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

17.11.2018 слідчий звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого зазначив, що до Івано-Франківського ВП ГУНП в Івано-Франківській області, надійшли матеріали УЗЕ в Івано-Франківській області, щодо факту вчинення протиправних дій посадовими особами одного із СПД зареєстрованого на території м. Івано-Франківська та службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 , які виразились у привласненні бюджетних коштів, що виділених на закупівлю меблів та канцелярського приладдя.

Так, у відповідності до рапорту оперуповноваженого УЗЕ в Івано-Франківській області ДЗЕ НПУ, встановлено, що останнім в ході проведення аналізу законності видатків бюджетних коштів ІНФОРМАЦІЯ_1 , виявлено ряд можливих порушень.

Вивченням документації з питань публічних закупівель з даного приводу (із залучення спеціалістів ІНФОРМАЦІЯ_2 ) за ідентифікаторами публічних закупівель № UA-2018-07-11- 001982-b № UA-2018-07-11 -000708- b, встановлено, що середня ринкова вартість закупленого навчального приладдя для математичної, природничої, мистецької галузей та приладдя для практичних робіт з природознавства, а також комп'ютерного обладнання, значно нижча ніж та, що закуплена в заклади освіти м. Івано-Франківська.

Крім того, в засобах масової інформації викладено інформацію від батьків та вчителів, про те, що не дивлячись за завищену ціну закупленого приладдя та наявність Висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи, воно зовні виглядає як дешеве китайське приладдя.

Отже, в заклади освіти м. Івано-Франківська під виглядом сертифікованої продукції могла бути поставлена інша, дешева, неякісна продукція.

Враховуючи викладене, на даний час виникла потреба в проведенні огляду речей, закуплених ІНФОРМАЦІЯ_1 та переданих закладам освіти і науки на території м. Івано-Франківська (ідентифікатори публічних закупівель № UА-2018-07-11-001982-b №UА-2018-07-11-000708- b), а саме:

- комплектів навчального приладдя для мистецької освітньої галузі;

- комплектів навчального приладдя для природничої освітньої галузі;

- комплектів навчального приладдя для математично-освітньої галузі;

- навчального приладдя для проведення практичних робіт з природознавства: інтерактивних комплексів та багатофункціональних пристроїв.

Закуплені комплекти приладдя та обладнання, які передано навчальним закладам є аналогічними, тому провести їх огляд можливо в одному із навчальних закладів,

Зокрема, згідно накладної за січень 2019 поні комплекти закупленого приладдя “езартаментом освіти та науки на передано в ІНФОРМАЦІЯ_3 код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ).

Згідно листа ІНФОРМАЦІЯ_1 від 17. 12.2018 №17/48-23/1791, правовою підставою для надання для огляду поставленого товару є ухвала слідчого судді, а тому, іншим способом, ніж як через здійснення тимчасового доступу до вказаних речей, дану слідчу дію провести неможливо.

Отримання тимчасового доступу до вищенаведених речей та проведення їх огляду дозволить підтвердити чи спростувати факт закупівлі неякісного приладдя під виглядом сертифікованого та, в подальшому, використати отримані дані як докази.

Слідчий подав заяву, за змістом якої просив розгляд клопотання проводити без його участі, просив клопотання задовольнити.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, в судове засідання не з'явився, про дату та час судового засідання повідомлений належним чином.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних(розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов'язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень КПК України судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснюється.

Дослідивши матеріали клопотання, вважаю наступне.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Ч. 1 ст. 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Ст. 162 КПК України визначено перелік охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах.

Відповідно до абз. 1 ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів., а згідно з ч. 7 цієї статі слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів.

В той же час стороною кримінального провадження поза розумним сумнівом доведено, що на даний час проводиться вичерпний комплекс заходів, спрямованих на розкриття кримінального правопорушення та встановлення осіб, які його вчинили, як і доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в зазначених в клопотанні документах, а також доведено про неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою вказаних документів, а можливе вилучення їх копій необхідне для досягнення мети отримання доступу до таких.

Отже, враховуючи вищенаведене, вважаю вказаний захід забезпечення доцільним, співмірним та таким, що відповідає завданням кримінального провадження, тому клопотання слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166, 309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому Івано-Франківського ВП ГУНП України в Івано-Франківській області ОСОБА_3 для забезпечення проведення огляду тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), а саме до: комплектів навчального приладдя для мистецької освітньої галузі, комплектів навчального приладдя для природничої освітньої галузі, комплектів навчального приладдя для математично-освітньої галузі, навчального приладдя для проведення практичних робіт з природознавства, інтерактивних комплексів та багатофункціональних пристроїв ляльковий театр, рахункові палочки, набір моделей, набір іграшок, ваги демонстраційні, терези лабораторні, математичні планшети, компаси шкільні, мікроскопи шкільні, набори музичних інструментів, метрономи електронні, камертони, телурій, інтерактивні комплекси), отриманих від ІНФОРМАЦІЯ_1 згідно накладної за січень 2019 року на суму 1381280 грн.

Роз'яснити положення ч. 1 ст. 166 КПК України, згідно з яким у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє до 01 січня 2020 року включно та оскарженню не підлягає.

Оригінал ухвали виготовлено у двох примірниках.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Попередній документ
86181198
Наступний документ
86181200
Інформація про рішення:
№ рішення: 86181199
№ справи: 344/20890/19
Дата рішення: 02.12.2019
Дата публікації: 21.02.2023
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Кримінальне
Суд: Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Категорія справи: тимчасовий доступ до речей і документів