Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Рішення від 24.10.2019 по справі 282/1238/19

Справа № 282/1238/19

Провадження № 2-о/282/37/19

РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 жовтня 2019 року смт.Любар

Любарський районний суд Житомирської області

в складі: головуючого-судді: Гуцала П.І.

за участю секретаря судового засідання: Грушак І.В.

заявника: ОСОБА_1

заінтересованої особи: ОСОБА_2

ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , служба у справах дітей Любарської РДА, Любарський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області про надання права на шлюб, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник вказує на те, що на даний час вона не досягла повноліття. З серпня 2018 року у неї склались взаємні стосунки із ОСОБА_2 . На даний час заявниця вагітна терміном 7 тижнів, а відтак бажає зареєструвати шлюб із ОСОБА_2 , однак зробити цього вона не може у зв'язку з недосягненням шлюбного віку.

Саме тому заявниця звернулась до суду та просить ухвалити рішення про надання їй права на шлюб із ОСОБА_2 , та допустити негайне виконання рішення суду.

В судовому засіданні заявниця підтримала заявлені вимоги та просила суд їх задовольнити.

ОСОБА_2 , у судовому засіданні просив задовольнити заяву ОСОБА_1

ОСОБА_3 , у судовому засіданні просив задовольнити заяву ОСОБА_1 .

Представник Любарського РВ ДРАЦС ГТУЮ у Житомирській області у судове засідання не з'явився та не повідомив про причини неявки. Від в.о. начальника відділу надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника, не заперечує проти задоволення заявлених вимог.

Представник служби у справах дітей Любарської РДА у судове засідання не з'явився, але згідно наданого висновку орган опіки та піклування Любарської РДА вважає за доцільне надання права на шлюб ОСОБА_1 .

Вислухавши пояснення сторін, розглянувши та дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Частиною третьою ст. 293 ЦПК України передбачено, що у порядку окремого провадження розглядаються справи про надання права на шлюб.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , актовий запис № 10, ОСОБА_1 , народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 . Її батьками записані: ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Згідно довідки № 819 від 09 вересня 2019 року виданої КНП «Любарська центральна районна лікарня», ОСОБА_1 , 2002 року народження, вагітна терміном 7 тижнів.

Згідно паспорта громадянина України, НОМЕР_2 , ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно ч. 1 ст. 18 СК України, кожен учасник сімейних відносин, який досяг чотирнадцяти років, має право на безпосереднє звернення до суду за захистом свого права або інтересу.

Згідно ч. 1, 2 ст. 22 СК України, шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років.

Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 23 СК України, право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку.

За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

В судовому засіданні встановлено, що заявниця на даний час вагітна і бажає щоб її дитина народилась у повноцінній сім'ї та з цією метою бажає зареєструвати шлюб із батьком її дитини, який в свою чергу також просить задовольнити дану заяву, але на даний час заявниця не досягла встановленого сімейним законодавством шлюбного віку.

Відтак, суд вважає, що заява в частині надання заявниці права на шлюб підлягає до задоволення, оскільки це буде відповідати інтересам заявниці і її майбутньої дитини.

Що ж стосується частини вимог щодо негайного виконання рішення суду, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. 430 ЦПК України, суд допускає негайне виконання рішень у справах про: стягнення аліментів - у межах суми платежу за один місяць; присудження працівникові виплати заробітної плати, але не більше ніж за один місяць; відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи, - у межах суми стягнення за один місяць; поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника; відібрання дитини і повернення її тому, з ким вона проживала; розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб; примусову госпіталізацію чи продовження строку примусової госпіталізації до протитуберкульозного закладу; встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України; надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку; видачу або продовження обмежувального припису.

Тобто, цивільним процесуальним кодексом України встановлено вичерпний перелік судових рішень, які підлягають негайному виконання і до такого переліку не належить рішення про надання права на шлюб.

Відтак суд приходить до висновку, що у задоволенні даної вимоги слід відмовити, а тому рішення суду підлягає до часткового задоволення.

Керуючись ст. 211, 258, 259, 263-265, 273, 293, 294, 352, 354, 430 ЦПК України, ст. 22, 23 СК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити частково.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жительці АДРЕСА_1 право на шлюб до фактичного досягнення нею передбаченого законодавством шлюбного віку із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителем АДРЕСА_2 .

В задоволенні решти частини вимог відмовити.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Житомирського апеляційного суду через Любарський районний суд Житомирської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення - протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя П.І. Гуцал

Попередній документ
85148830
Наступний документ
85148832
Інформація про рішення:
№ рішення: 85148831
№ справи: 282/1238/19
Дата рішення: 24.10.2019
Дата публікації: 29.10.2019
Форма документу: Рішення
Форма судочинства: Цивільне
Суд: Любарський районний суд Житомирської області
Категорія справи: про надання права на шлюб