Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Постанова від 17.10.2019 по справі 487/4739/19

Справа №487/4739/19

Провадження №1-кс/487/8305/19

УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.10.2019 року слідчий суддя Заводського районного суду м. Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання Заступника начальника Другого слідчого відділу слідчого управління територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві ОСОБА_3 у кримінальному провадженні за № 62019150000000434 від 05.06.2019 за ознаками ч. 2 ст. 364 КК України, про проведення експертизи,-

ВСТАНОВИВ:

17.10.2019 року Заступник начальника Другого слідчого відділу слідчого управління територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про призначення комплексної експертизи у кримінальному провадженні відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 62019150000000434 від 05.06.2019 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, з метою одержання відомостей, які мають суттєве значення як докази у зазначеному кримінальному провадженні, а також те, що для з'ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання в галузі дослідження матеріалів, речовин та виробів, та в інший спосіб встановити обставини, які передбачається довести за допомогою отримання результатів комплексної експертизи матеріалів, речовин та виробів за експертною спеціальністю 8.9. «Дослідження металів і сплавів» та товарознавчої за експертною спеціальністю 12.1 «Визначення вартості машин, обладнання, сировини та споживчих товарів» не надається можливим, а одержаний висновок експертизи допоможе досудовому розслідуванні здійснити повне дослідження обставин вчинення кримінального правопорушення, відповідно, важливі для остаточної кваліфікації кримінального правопорушення

Дослідивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з'ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з'ясування питань права.

Частино 1 статті 244 КПК України передбачено, що у разі якщо для з'ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Відповідно до ч. 6 ст. 244 КПК України, слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Із матеріалів клопотання встановлено, що до Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві з Управління захисту економки в Одеській області ДЗЕ НП України за вх. № 1612-Пз від 29.05.2019 надійшли матеріали щодо вчинення протиправних дій з боку посадових осіб Білгород-Дністровського міжрайонного управління водного господарства та Саратської районної державної адміністрації в ході виконання робіт по демонтажу сталевих труб для консервації Дунай-Дністровської зрошувальної системи на території Саратського району Одеської області.

До вищевказаних матеріалів долучено заяву про вчинення кримінального правопорушення голови громадської організації «Антикорупційна рада Одеської області» ОСОБА_4 відповідно до якої вбачається, що останньому відомі факти незаконної діяльності на території Одеської області, про які стало відомо, що в Одеській області проводиться демонтаж труб Дунай-Дністровської зрошувальної системи в районі села Михайлівка Саратського району, побудованої ще за радянських часів для потреб місцевого сільського господарства. Замовником робіт виступає Білгород-Дністровське міжрайонне управління водного господарства, а здійснює ці роботи Одеська фірма «Рессен».

Крім того, з вказаної заяви вбачається, що посадові особи, які ініціювали демонтаж системи, стверджують, що вона не використовується за призначенням, і лише притягує мисливців за металом. Проте жителі ОСОБА_5 спростовують їх слова і запевнять, що система використовується для зрошування оброблюваних земель і грає критично важливу роль для місцевого сільського господарства. В свою чергу, голові місцевої сільської ради ОСОБА_6 розповідає, що Білгород-Дністровські чиновники просто поставили село перед факто. Окрім того, жителів ОСОБА_5 намагалися звертатися з цього приводу в правоохоронні органи, але ніякої реакції їх звернення не отримали.

При більш детальному розгляду вказаного питання стає зрозуміло, що посадові особи Саратської районної державної адміністрації, за участі безпосереднього голови адміністрації ОСОБА_7 , депутати Саратської районної ради вступивши у злочинну змову зі керівництвом Саратського відділення поліції організували злочинну схему з розкрадання та привласнення державного майна на суму в десятки, а можливо і сотні мільйонів гривень. А саме: між приватним підприємством та Білгород-Дністровським міжрайонним управлінням водного господарства були укладені договори на проведення підрядних робіт, а саме на демонтаж сталевих труб зрошувальної системи для консервації системи. Під час демонтажу підрядна організації на одному кілометрі протяжності системи зрошування краде близько 300 метрів сталевої труби, іншу частину привозять до складських приміщень Білгород-Дністровського міжрайонного управління водного господарства та до м. Білгород-Дністровський. Надалі, посадові особи управління водного господарства замовляють із залучення підконтрольних суб'єктів господарювання проводять огляду та оцінку демонтованих трую. За результатами оцінки більшість демонтованого матеріалу системи зрошування визнається не придатним для подальшого використання, що є підставою для їх утилізації. Насправді, більша частина демонтованих труб знаходиться у доброму технічному стані та придатна до подальшого використання за прямим призначенням, у зв'язку з чим за підробленими документами продаються зацікавленим особам, як на території України та і за кордон.

Крім того, під час демонтажу сталевих труб систем зрошування відбувається повне нехтування екологічними нормами і таким чином наноситься значний збиток землям, на території яких розташовується система зрошування. На сьогоднішній день, за словами місцевих жителів, труби вже демонтували протягом приблизно двох кілометрів.

За результатами розгляду вказаних матеріалів Територіальним управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві 05.06.2019 за № 62019150000000434 до ЄРДР внесено відомості за вищевказаним фактом з правовою кваліфікацією ч. 2 ст. 364 КК України.

У ході досудового розслідування УЗЕ в Одеській області ДЗЕ НП України надано доручення в порядку ст.ст. 40, 93 КПК України в ході виконання якого встановлено начальник Басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор'я та нижнього Дунаю (далі - Управління) ОСОБА_8 користуючись своїми владними повноваженнями, всупереч інтересам служби вступив в злочинну змову з керівником структурного підрозділу Управління Білгород-Дністровським міжрайонним управлінням водного господарства ОСОБА_9 з метою розкрадання державного майна, яке перебуває у віданні підпорядкованих їм організаціям, а саме сталевих труб споруди Дунай-Дністровської зрошувальної системи Саратського району, Одеської області.

З метою реалізації злочинних намірів 07.12.2018 Начальником Управління ОСОБА_8 підписано наказ № 162 «Про консервацію об'єктів Білгород-Дністровським міжрайонним управлінням водного господарства», згідно якого начальнику Міжрайонного управління ОСОБА_9 наказано у термін до 01.07.2019 провести консервацію об'єктів Дунай-Дністровської зрошувальної системи Саратського району, а саме: напірний трубопровід від ГНС-4 (ПК57+50 - ПК88+81) - повна довгострокова консервація з демонтажем; дюкер 2-2.2 Кр (ПК22+62 - ПК60+87) - повна довгострокова консервація з демонтажем; канал МХ-2 (2400 м) - повна довгострокова консервація з демонтажем; канал 2-2.2 К (1917 м) - повна довгострокова консервація з демонтажем.

На виконання зазначеного наказу Білгород-Дністровське міжрайонне управлінням водного господарства 25.01.2019 з використанням електронної системи державних закупівель «ProZorro» розміщує оголошення про проведення закупівлі на предмет щодо виконання робіт з Демонтажу сталевих труб діаметром 1420 мм. від ПК 57+50 до ПК 88+81, на споруді Дунай - Дністровської зрошувальної системи Саратського району, Одеської області (ідентифікатор оголошення в електронній системі: UA-2019-01-25-003399-b), заздалегідь знаючи переможця. Тому за результатами проведення аукціону переможцем визначено Товариство з обмеженою відповідальністю «Рессен». В подальшому між Білгород-Дністровським міжрайонним управлінням водного господарства, як замовником, в особі ОСОБА_9 , та ТОВ «Рессен», як підрядником, в особі директора ОСОБА_10 , укладено договір підряду №7 від 25.01.2019. Згідно вказаного договору підрядник зобов'язується за завдання замовника, яке оформлене у вигляді «Технічні умови і якісні характеристики» (Додаток №1 до вказаного договору підряду) виконати демонтажні роботи. Загальна вартість договору складає 634 973 грн.

Таким чином посадові особи Басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор'я та нижнього Дунаю та Білгород-Дністровського міжрайонного управління водного господарства до злочинної схеми залучили директора ТОВ «Рессен» ОСОБА_10 , на якого покладено обов'язок безпосередньо власними та залученими силами і засобами виконання робіт з демонтажу сталевих труб зрошувальної системи.

Згідно наказу начальника Басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор'я та нижнього Дунаю №162 від 07.12.2018 ОСОБА_8 , тендерної документації розміщеної замовником Білгород-Дністровським міжрайонним управлінням водного господарства та вищезазначеного договору підряду № 7 від 25.01.2019, ТОВ «Рессен» має виконати демонтаж сталевих труб діаметром 1420 мм від ПК57+50 до ПК88+81 споруди на Дунай-Дністровській зрощувальній системі Саратського району Одеської області на території Михайлівської сільської ради загальною протяжністю 3131 метрів та передати демонтовані елементи Білгород-Дністровському міжрайонному управлінню водного господарства в місцях їх складування для консервації.

Але встановлено, що демонтовані конструктивні елементи зрошувальної системи, замість проведення їх консервації Начальник Басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор'я та нижнього Дунаю ОСОБА_8 спільно з начальником Білгород-Дністровського міжрайонного управління водного господарства ОСОБА_9 та директором ТОВ «Рессен» ОСОБА_10 з використанням підроблених документів реалізують елементи зрошувальної системи на металобрухт та як готову продукцію третім особам для подальшого їх використання. Та в подальшому отримані грошові кошти від реалізації елементів зрошувальної системи розподіляють між собою, таким чином вказані особи із використанням наданих їм владних повноважень здійснюють розкрадання державного майна.

Також встановлено, що ОСОБА_10 для реалізації злочинних намірів залучив двох довірених осіб, які безпосередньо здійснюють контроль за виконанням робіт з демонтажу елементів зрошувальної системи.

Так, під час досудового розслідування 02.07.2019 на виконання ухвали слідчого судді Заводського районного суду м. Миколаєва від 22.06.2019 у справі № 487/4739/19, у провадженні № 1-кс/487/4966/19 проведено обшук промислової території на території смт. Сарата, Одеської області, яка примикає до автошляху М 15 на відстані близько 550 метрів від перехрестя автомобільних доріг Т1643, Т1608, М15 у напрямку до с. Зоря Саратського раойну Одеської області, у ході якого виявлено та вилучено: 32 (тридцять дві) металеві труби приблизними розмірами: товщиною стінки - 1,1 см., діаметром - 1,6 метри, довжиною - 12,1 метри з погрішністю +/- 0,5 метри; 40 (сорок) металевих труб приблизними розмірами: товщиною стінки - 1,1 см., діаметром - 1,6 метри, довжиною - 12,5 метри з погрішністю +/- 0,5 метри; 5 (п'ять) металевих труб приблизними розмірами: товщиною стінки - 1,1 см., діаметром - 1,4 метри, довжиною - 12,5 метри з погрішністю +/- 0,5 метри; 1 (одна) металева труба приблизними розмірами: товщиною стінки - 1,1 см., діаметром - 1,4 метри, довжиною - 11,2 метри з погрішністю +/- 0,5 метри.

Крім того, на виконання ухвали слідчого судді Заводського районного суду м. Миколаєва від 22.06.2019 у справі № 487/4739/19, у провадженні № 1-кс/487/4967/19 02.07.2019 проведено обшук території земельної ділянка в межах с. Михайлівка Саратського району Одеської області, та за результатами якого виявлено та вилучено: 86 (вісімдесят шість) металевих труб приблизними розмірами: товщиною стінки - 1,1 см., діаметром - 1,7 метри, довжиною - 12,8 метрів з погрішністю +/- 0,5 метри.

Також, 02.07.2019 на виконання ухвали слідчого судді Заводського районного суду м. Миколаєва від 22.06.2019 у справі № 487/4739/19, у провадженні № 1-кс487/4964/19 проведено обшук промислової території на території Суворовського району м. Одеси, розташована в провулку, який починається від вул. Вапняна та з'єднує її з вул. 1-ша лінія (Лиманчик) Суворовського району м. Одеса, та розташована на відстані близько 610 м від вул. Вапняної у напрямку вул. 1-ша Лінія, у ході якого виявлено та вилучено, окрім іншого майна 39 (тридцять дев'ять) металевих труб, приблизними розмірами: товщиною стінки - 0,8 см., діаметром 1,7 метри, довжиною 12 метрів.

Окрім цього, 02.07.2019 на виконання ухвали слідчого судді Заводського районного суду м. Миколаєва від 22.06.2019 у справі № 487/4739/19, у провадженні № 1-кс/487/4969/19 проведено обшук за адресою: АДРЕСА_1 у ході якого виявлено демонтовані, металеві труби системи зрошування.

Крім того, 19.08.2019 проведення огляд вказаних труб та встановлено, що на території за вищевказаною адресою знаходиться 55 (п'ятдесят п'ять) металевих труб системи зрошування, довжиною 10-12 метрів, радіусом 1 метр 70 см.

Зі слів працівника Білгород-Дністровського міжрайонного управління водного господарства ОСОБА_11 вказані труби були демонтовані ТОВ «Рессен» та залишені на зберігання.

Вказане свідчить про те, що для вирішення питань зазначених у клопотанні необхідні спеціальні знання, встановлення цих обставин має істотне значення для кримінального провадження.

Враховуючи викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання належить задовольнити.

Керуючись ст. ст. 84, 93, 242-245, 309 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання Заступника начальника Другого слідчого відділу слідчого управління територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві ОСОБА_3 - задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні № 62019150000000434 від 05.06.2019 за ознаками ч. 2 ст. 364 КК України, комплексної експертизи матеріалів, речовин та виробів за експертною спеціальністю 8.9. «Дослідження металів і сплавів» та товарознавчої за експертною спеціальністю 12.1 «Визначення вартості машин, обладнання, сировини та споживчих товарів», проведення якої доручити експертам Одеського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, який розташований за адресою: вул. Прохорівська, 35, м. Одеса;

На виконання експертів поставити такі питання:

1. З якого металу (сплаву) виготовлені надані на дослідження труби, а саме: 32 (тридцять дві) металеві труби приблизними розмірами: товщиною стінки - 1,1 см., діаметром - 1,6 метри, довжиною - 12,1 метри з погрішністю +/- 0,5 метри; 40 (сорок) металевих труб приблизними розмірами: товщиною стінки - 1,1 см., діаметром - 1,6 метри, довжиною - 12,5 метри з погрішністю +/- 0,5 метри; 5 (п'ять) металевих труб приблизними розмірами: товщиною стінки - 1,1 см., діаметром - 1,4 метри, довжиною - 12,5 метри з погрішністю +/- 0,5 метри; 1 (одна) металева труба приблизними розмірами: товщиною стінки - 1,1 см., діаметром - 1,4 метри, довжиною - 11,2 метри з погрішністю +/- 0,5 метри, 86 (вісімдесят шість) металевих труб приблизними розмірами: товщиною стінки - 1,1 см., діаметром - 1,7 метри, довжиною - 12,8 метрів з погрішністю +/- 0,5 метри, 39 (тридцять дев'ять) металевих труб, приблизними розмірами: товщиною стінки - 0,8 см., діаметром 1,7 метри, довжиною 12 метрів, 55 (п'ятдесят п'ять) металевих труб, приблизною довжиною 10-12 метрів, радіусом 1 метр 70 см.?;

2. Яке найменування та призначення наданих на дослідження труб, а саме: 32 (тридцять дві) металеві труби приблизними розмірами: товщиною стінки - 1,1 см., діаметром - 1,6 метри, довжиною - 12,1 метри з погрішністю +/- 0,5 метри; 40 (сорок) металевих труб приблизними розмірами: товщиною стінки - 1,1 см., діаметром - 1,6 метри, довжиною - 12,5 метри з погрішністю +/- 0,5 метри; 5 (п'ять) металевих труб приблизними розмірами: товщиною стінки - 1,1 см., діаметром - 1,4 метри, довжиною - 12,5 метри з погрішністю +/- 0,5 метри; 1 (одна) металева труба приблизними розмірами: товщиною стінки - 1,1 см., діаметром - 1,4 метри, довжиною - 11,2 метри з погрішністю +/- 0,5 метри, 86 (вісімдесят шість) металевих труб приблизними розмірами: товщиною стінки - 1,1 см., діаметром - 1,7 метри, довжиною - 12,8 метрів з погрішністю +/- 0,5 метри, 39 (тридцять дев'ять) металевих труб, приблизними розмірами: товщиною стінки - 0,8 см., діаметром 1,7 метри, довжиною 12 метрів, 55 (п'ятдесят п'ять) металевих труб, приблизною довжиною 10-12 метрів, радіусом 1 метр 70 см.?;

3. Яка ринкова вартість наданих на дослідження труб, а саме 32 (тридцять дві) металеві труби приблизними розмірами: товщиною стінки - 1,1 см., діаметром - 1,6 метри, довжиною - 12,1 метри з погрішністю +/- 0,5 метри; 40 (сорок) металевих труб приблизними розмірами: товщиною стінки - 1,1 см., діаметром - 1,6 метри, довжиною - 12,5 метри з погрішністю +/- 0,5 метри; 5 (п'ять) металевих труб приблизними розмірами: товщиною стінки - 1,1 см., діаметром - 1,4 метри, довжиною - 12,5 метри з погрішністю +/- 0,5 метри; 1 (одна) металева труба приблизними розмірами: товщиною стінки - 1,1 см., діаметром - 1,4 метри, довжиною - 11,2 метри з погрішністю +/- 0,5 метри, 86 (вісімдесят шість) металевих труб приблизними розмірами: товщиною стінки - 1,1 см., діаметром - 1,7 метри, довжиною - 12,8 метрів з погрішністю +/- 0,5 метри, 39 (тридцять дев'ять) металевих труб, приблизними розмірами: товщиною стінки - 0,8 см., діаметром 1,7 метри, довжиною 12 метрів, станом на 22.04.2019, 08.05.2019, 13.05.2019, 11.06.2019, 17.06.2019, 19.06.2019, 25.06.2019, 55 (п'ятдесят п'ять) металевих труб, приблизною довжиною 10-12 метрів, радіусом 1 метр 70 см.?;

За потреби, надати експертам для вивчення та ознайомлення необхідні матеріали кримінального провадження.

Дозволити повне або часткове витрачення об'єктів дослідження чи їх зміну властивостей.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність, передбачену ст.ст. 384, 385 КК України.

Висновок експерта направити на адресу органу досудового розслідування: Територіальне управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві за адресою: вул. Спаська, 18, м. Миколаїв.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення на неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Попередній документ
85050811
Наступний документ
85050813
Інформація про рішення:
№ рішення: 85050812
№ справи: 487/4739/19
Дата рішення: 17.10.2019
Дата публікації: 22.02.2023
Форма документу: Постанова
Форма судочинства: Кримінальне
Суд: Заводський районний суд м. Миколаєва
Категорія справи: проведення експертизи
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено до судового розгляду (16.04.2021)
Дата надходження: 12.04.2021
Учасники справи:
ФАРІОНОВА ОЛЕНА МИКОЛАЇВНА головуючий суддя
ФАРІОНОВА ОЛЕНА МИКОЛАЇВНА суддя-доповідач
МІНЯЙЛО МИКОЛА ПАВЛОВИЧ суддя-учасник колегії
ЧЕБАНОВА-ГУБАРЄВА НАТАЛЯ ВАЛЕНТИНІВНА суддя-учасник колегії
Бучацький Володимир Володимирович Представник скаржника
ПП "Артал" Целіков Павло Борисович Особа, стосовно якої розглядається подання, клопотання, заява
ФАРІОНОВА О М Головуючий суддя
ФАРІОНОВА О М суддя-доповідач
МІНЯЙЛО М П суддя-учасник колегії
КУЦЕНКО О В суддя-учасник колегії
Бучацький Володимир Володимирович представник скаржника
ЧЕБАНОВА-ГУБАРЄВА Н В суддя-учасник колегії
Розклад:
13.04.2021 15:30 Миколаївський апеляційний суд
16.04.2021 14:00 Миколаївський апеляційний суд
20.04.2021 12:40 Миколаївський апеляційний суд