Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 09.10.2019 по справі 910/13985/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

09.10.2019Справа № 910/13985/19

Господарський суд міста Києва у складі судді Андреїшиної І.О., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Міроіл" про забезпечення позову у справі

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Міроіл"

до 1) Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Українська залізниця" та

2) Товариства з обмеженою відповідальністю "Корнет Холдинг"

про визнання договору недійсним

Представники сторін: без виклику

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Міроіл" звернулося до Господарського суду міста Києва із позовом до Акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Корнет Холдинг" про визнання незаконним та скасування рішення Тендерного комітету філії "Центр забезпечення виробництва" Акціонерного товариства "Українська залізниця" - протокол № 167/19Т від 08.07.2019 про виконання рішення Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель № 7022-р/пк-пз від 31.05.2019; повідомлення про визначення переможця та намір укласти договір № 2500/293-19Т від 28.08.2019 про намір укласти договір № UA-2019-03-07-000542-с та визнання незаконним електронного аукціону, проведеного за результатами процедури закупівлі мастильних засобів (оливи та мастильні матеріали), що оголошений АТ "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" в електронній системі закупівель за ідентифікатором № UA-2019-03-07-000542-с та зобов'язання замовника відмінити торги, а також визнання недійсним договору № ЦЗВ-14-02819-01 від 09.09.2019, укладеного між Акціонерним товариством "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Корнет Холдинг".

Також, 08.10.2019 Товариство з обмеженою відповідальністю "Міроіл" звернулося до Господарського суду міста Києва із заявою про забезпечення позову, у якому просить зупинити дію договору, укладеного за результатами процедури № UA-2019-03-07-000542-с шляхом заборони АТ "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" та ТОВ "Корнет Холдинг" вчиняти будь-які дії на виконання договору від 09.09.2019 № ЦЗВ-14-02819-01.

В обґрунтування своїх вимог заявник посилався на те, що рішеннями тендерного комітету замовника, оформленими протоколом від 13.05.2019 № 2500/46/19-Т, пропозиції Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Хілл Корпорейшн-Юкрейн" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Корнет Холдінг" за процедурами закупівлі за ідентифікаторами UA-2019-03-07-000542-с було відхилено як такі, що не відповідали вимогам документації конкурсних торгів в частині дотримання умов СТП-Н 04-009:2017 "Мастила та оливи для ТРС, машин та механізмів ПАТ "Укрзалізниця", що не відповідає вимогам пункту 2.4 додатку №1 Тендерної документації. Тим же протоколом відповідні пропозиції Товариства з обмеженою відповідальністю "Міроіл" було визнано такими, що відповідають умовам технічної документації, зокрема, технічним та якісним вимогам за процедурами зазначених відкритих торгів.

Не погоджуючись з наведеними рішеннями тендерного комітету замовника, учасники закупівлі, пропозиції яких було відхилено, звернулися до Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель з відповідними скаргами на рішення тендерного комітету замовника.

За результатами розгляду зазначених скарг Постійно діючою адміністративною колегією Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель прийнято рішення від 31.05.2019 № 7022-р-пк/пз, яким замовника було зобов'язано скасувати рішення за вищевказаною процедурою закупівлі про відхилення пропозицій Товариства з обмеженою відповідальністю "Корнет Холдінг".

Разом із тим, рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 15.08.2019 у справі № 640/10825/19, прийнятим за результатами розгляду поданої Товариством з обмеженою відповідальністю "Торум" позовної заяви до Постійно діючою адміністративною колегією Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель та Державного підприємства "Прозорро" про визнання протиправними та скасування рішення від 31.05.2019 № 7022-р-пк/пз, вимоги позивача у цій справі задоволено, а вищенаведені рішення Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель - визнано протиправними та скасовано.

Однак, замовником було виконано оскаржувані рішення Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель від 31.05.2019 № 7022-р-пк/пз, яким Акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" зобов'язано скасувати рішення за вищевказаними процедурами закупівлі про відхилення пропозицій Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Хілл Корпорейшн-Юкрейн" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Корнет Холдінг", а також рішення про допуск до аукціонів тендерної пропозиції заявника.

Так, рішенням тендерного комітету філії "Центр забезпечення виробництва" акціонерного товариства "Українська залізниця" від 08.07.2019 №167/19-Т виконано рішення Колегії від 31.05.2019 року № 7022-р/пк-пз та скасовано рішення про відхилення пропозиції Товариства з обмеженою відповідальністю "Корнет Холдінг" і допущено останнього до аукціону за процедурою закупівлі мастильних засобів.

В подальшому, АТ "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" 09.09.2019 було укладено договір № ЦЗВ-14-02819-01 з ТОВ "Корнет Холдінг".

За таких обставин Товариство з обмеженою відповідальністю "Міроіл" просить суд вжити заходи забезпечення позову та зупинити дію договору, укладеного за результатами процедури № UA-2019-03-07-000542-с, шляхом заборони АТ "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва" та ТОВ "Корнет Холдинг" вчиняти будь-які дії на виконання договору від 09.09.2019 № ЦЗВ-14-02819-01.

Розглянувши заяву Товариство з обмеженою відповідальністю "Міроіл" про забезпечення позову, суд дійшов висновку, що вона не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 136 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду (ч. 2 ст. 136 ГПК України).

Відповідно до ч.4 ст.137 Господарського процесуального кодексу України заходи забезпечення позову, крім арешту морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги, мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Співмірність передбачає співвідношення господарським судом негативних наслідків від вжиття заходів до забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, та майнових наслідків заборони відповідачу здійснювати певні дії.

Відповідно до ч. 1 ст. 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Частинами 1-2 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов'язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою.

Відповідно до ч. 1 ст.77 Господарського процесуального кодексу України, обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування (ч.1 ст.79 Господарського процесуального кодексу України).

Тобто, саме лише посилання в заяві на потенційну можливість зникнення/знищення певних доказів або імовірність порушення прав особи без наведення відповідного обґрунтування не є достатньою підставою для задоволення відповідної заяви.

Метою вжиття заходів щодо забезпечення позову є уникнення можливого порушення в майбутньому прав та охоронюваних законом інтересів позивача, а також можливість реального виконання рішення суду та уникнення будь-яких труднощів при виконанні у випадку задоволення позову.

В той же час, у поданій до суду заяві про забезпечення позову заявником не зазначено, які саме права позивача порушуються укладенням спірного договору, також не зазначено, яким чином невжиття заходів забезпечення позову у цій справі унеможливить чи істотно ускладнить виконання рішення суду про визнання незаконним та скасування рішення Тендерного комітету філії "Центр забезпечення виробництва" Акціонерного товариства "Українська залізниця"; повідомлення про визнання переможця та намір укласти договір, визнання незаконним електронного аукціону, проведеного за результатами процедури закупівлі мастильних засобів (оливи та мастильні матеріали), що оголошений АТ "Українська залізниця" в особі філії "Центр забезпечення виробництва", зобов'язання замовника відмінити торги та визнання договору недійсним, у разі задоволення позову. Так само, заявником не вказано, яким чином вжиття таких заходів забезпечення позову поновить порушені права заявника, оскільки навіть у разі прийняття судом рішення про задоволення даного позову зазначене, не матиме наслідком укладення спірного договору з позивачем.

Також, як вбачається із матеріалів поданої заяви, Товариство з обмеженою відповідальністю "Міроіл" посилається на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 15.08.2019 у справі № 640/10825/19, утім останнім не додано до матеріалів заяви вказане рішення (Акт від 09.10.2019).

З огляду на викладене суд, дійшов висновку, що заявником не доведено необхідності вжиття заходів забезпечення позову та співмірності заходів забезпечення із заявленими позовними вимогами.

Відповідно до ч.6 ст.140 Господарського процесуального кодексу України, про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову суд постановляє ухвалу.

На підставі ст.129 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір в сумі 960,50 грн. за подання заяви про забезпечення позову покладається на заявника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Міроіл".

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 136, 137, 138-140, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю "Міроіл" в задоволенні заяви про забезпечення позову.

2. Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у встановленому законом порядку.

Дата підписання ухвали 09.10.2019

Суддя І.О. Андреїшина

Попередній документ
84816299
Наступний документ
84816301
Інформація про рішення:
№ рішення: 84816300
№ справи: 910/13985/19
Дата рішення: 09.10.2019
Дата публікації: 10.10.2019
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Господарський суд міста Києва