Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 29.07.2019 по справі 910/8884/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

0,2

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

м. Київ

29.07.2019Справа № 910/8884/19

Суддя Господарського суду міста Києва Котков О.В., розглянувши матеріали за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Мегарент Плюс" (02232, м. Київ, пр-т Маяковського, 68, кв. 233) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Газенерджі" (01032, м. Київ, вул. Либідська, 1-А) про стягнення грошових коштів,-

ВСТАНОВИВ:

08 липня 2019 року до Господарського суду міста Києва від Товариства з обмеженою відповідальністю "Мегарент Плюс" (позивач) надійшла позовна заява б/н від 25.04.2019 року до Товариства з обмеженою відповідальністю "Газенерджі" (відповідач) про стягнення заборгованості за договором про надання послуг № МР-85/3 від 01.12.2016 року в розмірі 578 802,53 грн., з них: основного боргу - 499 999,94 грн. (чотириста дев'яносто дев'ять тисяч дев'ятсот дев'яносто дев'ять гривень 94 копійки), індексу інфляції - 62 198,88 грн. (шістдесят дві тисячі сто дев'яносто вісім гривень 88 копійок) та 3% річних - 16 602,71 грн. (шістнадцять тисяч шістсот дві гривні 71 копійка).

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач не виконав належним чином взяті на себе зобов'язання за договором про надання послуг № МР-85/3 від 01.12.2016 року, зокрема, у визначений договором строк в повному обсязі не здійснив оплату наданих позивачем послуг, внаслідок чого у відповідача утворилась заборгованість перед позивачем.

За змістом ч.ч. 1, 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 12.07.2019 року у справі № 910/8884/19 позовну заяву б/н від 25.04.2019 року Товариства з обмеженою відповідальністю "Мегарент Плюс" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Газенерджі" про стягнення грошових коштів залишено без руху, надано Товариству з обмеженою відповідальністю "Мегарент Плюс" строк для усунення встановлених недоліків позовної заяви протягом п'яти днів з дня вручення даної ухвали.

Так, ухвалою Господарського суду міста Києва від 12.07.2019 року у справі № 910/8884/19 було зобов'язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Мегарент Плюс" у встановлений судом строк через відділ діловодства суду надати:

- письмову заяву із зазначенням відомих номерів засобів зв'язку відповідача;

- письмову заяву із зазначенням відомостей про місцезнаходження відповідача у відповідності до відомостей в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;

- письмову заяву із зазначенням відомостей щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- письмову заяву із зазначенням відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

- докази направлення відповідачу копії саме позовної заяви та доданих до неї документів за адресою: АДРЕСА_1 (фіскальний чек та опис вкладення у цінний лист в оригіналі);

- детальний обґрунтований розрахунок 3% річних та індексу інфляції окремо по кожному акту наданих послуг із зазначенням кількості днів прострочки, періоду нарахування та розміру 3% річних та індексу інфляції, з врахуванням усіх оплат здійснених відповідачем, з урахуванням п. 1.9. постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 14 від 17.12.2013 року "Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов'язань", виконаний у вигляді нижченаведеної таблиці:

№ п/пДата та номер акту наданих послугВартість робіт за актом наданих послугЧасткові оплати наданих послуг (дата, номер та сума платіжного доручення)Різниця (сума боргу) Період нарахуванняКількість днів простроченняРозмір 3% річнихРозмір втрат від інфляції

Всього:Всього:

- детальний обґрунтований розрахунок заявленої до стягнення суми основного боргу в розмірі 499 999,94 грн. окремо по кожному акту наданих послуг, з наданням доказів вже здійснених часткових оплат (платіжні доручення, банківські виписки тощо);

- належним чином засвідчені копії додатків до позовної заяви, відповідно до 5.27 Національного стандарту України Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації "Вимоги до оформлювання документів" (ДСТУ 4163-2003), затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 7 квітня 2003 року № 55.

Таким чином, залишаючи позовну заяву без руху ухвалою Господарського суду міста Києва від 12.07.2019 року, судом встановлено спосіб усунення виявлених недоліків поданого позову, за умови усунення яких саме у спосіб, встановлений судом, позовна заява підлягає прийняттю до розгляду, а провадження у справі за таким позовом - відкриттю в силу приписів ст. 176 Господарського процесуального кодексу України.

Так, поштове відправлення з ухвалою суду у даній справі було направлене Товариству з обмеженою відповідальністю "Мегарент Плюс" за адресою: 02232, м. Київ, пр-т Маяковського, 68, кв. 233, яка вказана в позовній заяві та відповідає адресі місцезнаходження товариства у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Водночас, суд звертає увагу, що поштове відправлення з ухвалою суду у даній справі не було вручене позивачу та було повернуте до суду 19.07.2019 року з відміткою у довідці відділення поштового зв'язку на відповідному конверті від 17.07.2019 «дана організація за цією адресою не знаходиться».

В пункті 5 частини 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України визначено, що днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 116 Господарського процесуального кодексу України перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок.

Тобто, строк для усунення встановлених недоліків позовної заяви до 22.07.2019 року (включно).

За змістом ч. 7 ст. 116 Господарського процесуального кодексу України строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення заява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здані на пошту чи передані іншими відповідними засобами зв'язку.

Відповідно до ч. 1 ст. 118 Господарського процесуального кодексу України право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку.

Станом на 26.07.2019 року від Товариства з обмеженою відповідальністю "Мегарент Плюс" не надходило заяв про усунення недоліків поданого у даній справі позову, у зв'язку з чим суд дійшов висновку, що позивач не усунув недоліки позовної заяви в строк, встановлений судом.

Згідно з ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

На підставі наведених приписів процесуального законодавства, з огляду на невиконання позивачем вимог ухвали суду від 12.07.2019 року щодо усунення недоліків позовної заяви, відповідна заява вважається неподаною і підлягає поверненню особі, що звернулася із позовною заявою.

Разом з тим, суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 8 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Крім цього, судом також враховано, що за приписами частини 1 статті 9 Господарського процесуального кодексу України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України «Про доступ до судових рішень» усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з частинами 1 та 2 статті 3 Закону України «Про доступ до судових рішень» для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдиний державний реєстр судових рішень - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (частина 1 статті 4 Закону України «Про доступ до судових рішень»).

Враховуючи наведене, Господарський суд зазначає, що позивач мав право та дійсну можливість ознайомитись з ухвалою суду від 12.07.2019 року у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

На підставі викладеного та керуючись ч. 4 ст. 174, ст.ст. 232, 233, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву б/н від 25.04.2019 року Товариства з обмеженою відповідальністю "Мегарент Плюс" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Газенерджі" про стягнення грошових коштів вважати неподаною та повернути заявникові.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Дата підписання: 29 липня 2019 року.

Ухвала підлягає оскарженню в порядку передбаченому ст. 255 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.В.Котков

Попередній документ
83287028
Наступний документ
83287030
Інформація про рішення:
№ рішення: 83287029
№ справи: 910/8884/19
Дата рішення: 29.07.2019
Дата публікації: 30.07.2019
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Господарський суд міста Києва
Категорія справи: надання послуг