Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 18.06.2019 по справі 916/1673/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"18" червня 2019 р.м. Одеса Справа № 916/1673/19

Господарський суд Одеської області у складі судді Желєзної С.П., розглянувши позовні матеріали (вх. № 1716/19 від 13.06.2019р.),

за позовом: товариства з обмеженою відповідальністю „Торговий дім „Грекова”

до відповідача: Південного територіального квартирно-експлуатаційного управління Міністерства оборони України

про визнання протиправною відмови від укладення договору та зобов'язання укласти договір.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю „Торговий дім „Грекова” звернулось до господарського суду із позовною заявою до Південного територіального квартирно-експлуатаційного управління Міністерства оборони України про визнання протиправною відмови відповідача від укладення з позивачем договору генерального підряду на закупівлю робіт для гарантованого забезпечення потреб оборони «Будівельні роботи та поточний ремонт (45000000-7). Будівництво будівлі казарми поліпшеного планування у військовому містечку №63а, м. Миколаїв. Шифр - 63а/К-1.»; про зобов'язання відповідача укласти з позивачем договір генерального підряду на закупівлю робіт для гарантованого забезпечення потреб оборони «Будівельні роботи та поточний ремонт (45000000-7). Будівництво будівлі казарми поліпшеного планування у військовому містечку №63а, м. Миколаїв. Шифр - 63а/К-1.» на раніше погоджених умовах згідно узгодженого проекту договору генерального підряду (додаток № 2 до тендерної документації), що додається до позовної заяви.

В обґрунтування заявлених позовних вимог товариство з обмеженою відповідальністю „Торговий дім „Грекова” посилається на протиправну відмову відповідача від укладення договору генерального підряду на закупівлю робіт та відсутності підстав для прийняття Південним територіальним квартирно-експлуатаційним управлінням Міністерства оборони України рішення від 03.04.2019р. про відміну відбору учасників на підставі ст. 5 Закону України „Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони”, у зв'язку із скороченням видатків на предмет закупівлі, що призвело до неукладення договору з позивачем.

Оскільки позовна заява товариства з обмеженою відповідальністю „Торговий дім „Грекова” подана із дотриманням вимог, встановлених ст. ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд доходить висновку про правомірність відкриття провадження по даній справі відповідно до вимог ст. 176 ГПК України.

При вирішенні питання щодо форми господарського судочинства, у якому повинен здійснюватися розгляд позовних вимог товариства з обмеженою відповідальністю „Торговий дім „Грекова”, господарський суд виходить з наступного.

Відповідно до ч.3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні. Умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, а справи - у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Положеннями ч. 5 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п'ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з ч. 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

З огляду на викладені вище положення Господарського процесуального кодексу України, враховуючи категорію справи, обсяг та характер доказів, господарський суд дійшов висновку щодо необхідності призначення даної справи до розгляду за правилами загального позовного провадження.

Як вбачається з наданого позивачем рішення тендерного комітету Південного територіального квартирно-експлуатаційного управління Міністерства оборони України, оформленого протоколом №218 від 03.06.2019р., за результатами застосування переговорної процедури було вирішено прийняти пропозицію товариства з обмеженою відповідальністю „Будівельна компанія „Укрінтербуд” та оприлюднити на веб-порталі повідомлення про намір укласти договір про закупівлю робіт по об'єкту «Будівництво будівлі казарми поліпшеного планування у військовому містечку №63а, м. Миколаїв. Шифр - 63а/К-1.».

Положеннями ст. 50 Господарського процесуального кодексу України визначено наступне: якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Враховуючи вищевикладене, а також приймаючи до уваги звернення позивача до суду із вимогою про зобов'язання відповідача укласти договір генерального підряду на закупівлю робіт для гарантованого забезпечення потреб оборони «Будівельні роботи та поточний ремонт (45000000-7). Будівництво будівлі казарми поліпшеного планування у військовому містечку №63а, м. Миколаїв. Шифр - 63а/К-1.», а також враховуючи рішення тендерного комітету Південного територіального квартирно-експлуатаційного управління Міністерства оборони України, оформлене протоколом №218 від 03.06.2019р., суд дійшов висновку, що рішення суду по даній справі може вплинути на права та обов'язки товариства з обмеженою відповідальністю „Будівельна компанія „Укрінтербуд”, як особи із якою відповідач має намір укласти договір генерального підряду на закупівлю робіт. За таких обставин, господарський суд дійшов висновку про необхідність та правомірність залучення товариства з обмеженою відповідальністю „Будівельна компанія „Укрінтербуд” до участі у справу в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Відповідно до ч. 3 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України якщо при відкритті провадження у справі було вирішено питання про залучення третіх осіб, позивач не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі повинен направити таким третім особам копії позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання або до початку розгляду справи по суті в порядку спрощеного позовного провадження.

Керуючись ст.ст. 12, 91, 176, 234, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу призначити до розгляду за правилами загального позовного провадження з повідомленням (викликом) учасників судового процесу.

3. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: товариство з обмеженою відповідальністю „Будівельна компанія „Укрінтербуд” /03039, м. Київ, вул. Миколи Грінченка, буд. 18, ідентифікаційний код 41445899/.

4. Підготовче засідання призначити на "08" липня 2019 р. о 14:30. Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду в залі судових засідань № 14 за адресою: 65119, м. Одеса, пр. Шевченка, 29, 5-й поверх, тел. 307-977.

5. Встановити відповідачу 15-ти денний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позов.

Звернути увагу відповідача на положення ч. 3 ст. 80 ГПК України, якими передбачено обов'язок останнього подавати наявні у нього докази разом із відзивом на позовну заяву.

6. Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю „Торговий дім „Грекова” надати суду докази виконання процесуального обов'язку, встановленого ст. 176 ГПК України, з надсилання на адресу третьої особи копії позовної заяви та доданих до неї документів листом з описом вкладення.

7. Встановити третій особі 10-ти денний строк з дня вручення копії позовної заяви та доданих до неї документів для подання пояснень щодо позову.

Звернути увагу третьої особи на положення ч. 3 ст. 80 ГПК України, якими передбачено обов'язок останньої подавати наявні у неї докази разом із поданням пояснень.

8. Зобов'язати учасників справи з'явитись у судове засідання.

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua

Ухвала набрала законної сили в порядку ст. 235 ГПК України та не підлягає оскарженню.

Суддя С.П. Желєзна

Попередній документ
82460655
Наступний документ
82460657
Інформація про рішення:
№ рішення: 82460656
№ справи: 916/1673/19
Дата рішення: 18.06.2019
Дата публікації: 20.06.2019
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Господарський суд Одеської області
Категорія справи: будівельного