Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 22.05.2019 по справі 920/1033/15

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

"22" травня 2019 р. Справа№ 920/1033/15

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Коротун О.М.

суддів: Руденко М.А.

Пономаренка Є.Ю.

за апеляційною скаргою ОСОБА_1

на рішення Господарського суду Сумської області від 16.09.2015 (повний текст рішення складено 18.09.2015)

у справі №920/1033/15 (суддя Зражевський Ю.О.)

за позовом Публічного акціонерного товариства Комерційного банку "ПриватБанк"

до відповідача: Фізичної особи-підприємця Шпак Тетяни Петрівни

про стягнення 23 019,41 грн, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Сумської області від 16.09.2015 позов задоволено. Стягнуто з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "ПриватБанк" 15 445,00 грн заборгованості за кредитом, 5 304,27 грн заборгованості по процентам за користування кредитом, 963,75 грн - заборгованості по комісії за користування кредитом, 1 306,39 грн пені та 1 827,00 грн витрат по сплаті судового збору.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, 18.04.2019 ОСОБА_1 (відповідно дати звернення до засобів поштового зв'язку) звернулася до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду Сумської області від 16.09.2015 у справі № 920/1033/15 та ухвалити нове, яким відмовити в задоволенні позову в повному обсязі.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 15.05.2019 сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя Коротун О.М., судді Сулім В.В., Пономаренко Є.Ю.

У зв'язку з перебуванням судді Суліма В.В., який входив до складу суду, на навчані, відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 17.05.2019, для розгляду апеляційної скарги у даній справі визначено колегію суддів у складі: головуючий суддя - Коротун О.М., судді: Руденко М.А., Пономаренко Є.Ю.

Дослідивши матеріали поданої апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку про залишення її без руху, з наступних підстав.

Відповідно до ст. 93 Господарського процесуального кодексу України (чинної на час прийняття оскаржуваного рішення) апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів, а на ухвалу місцевого господарського суду - протягом п'яти днів з дня їх оголошення місцевим господарським судом. У разі, якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно ст. 53 Господарського процесуального кодексу України (чинної на час прийняття оскаржуваного рішення) за заявою сторони, прокурора чи з своєї ініціативи господарський суд може визнати причину пропуску встановленого законом процесуального строку поважною і відновити пропущений строк.

Виходячи зі змісту ст. 53 Господарського процесуального кодексу України (чинної на час прийняття оскаржуваного рішення), поважними визнаються лише ті обставини, які є об'єктивно непереборними і пов'язані з дійсними істотними труднощами для вчинення процесуальних дій.

Господарський процесуальний кодекс України не пов'язує право суду відновити пропущений строк з певним колом обставин, що спричинили пропуск строку. Отже, в кожному випадку суд з урахуванням конкретних обставин пропуску строку оцінює докази, що наведені в обґрунтування клопотання про його відновлення, та робить мотивований висновок щодо поважності чи не поважності причин пропуску строку.

Пунктом 9 розділу ХІ Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України передбачено, що справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких порушено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Як вбачається з матеріалів справи, оскаржуване рішення винесено 16.09.2015, а повний текст рішення складено 18.09.2015. Отже, останнім днем строку на подання апеляційної скарги на вказане рішення, відповідно до вимог ст. 93 Господарського процесуального кодексу України (чинної на час прийняття оскаржуваного рішення) є 28.09.2015 року.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; 2) ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Згідно з п. 4 ч. 3 ст. 258 ГПК України до апеляційної скарги додаються докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваного судового рішення суду першої інстанції, за наявності.

Апеляційна скарга подана 18.04.2019, повний текст рішення суду першої інстанції складено 18.09.2015, відповідач був відсутній при оголошені рішення, а з матеріалами справи ознайомився 28.03.2019. Отже, за доводами скаржниці останній день подачі апеляційної скарги припадає на 17.04.2019.

Одночасно у клопотанні про поновлення строків на апеляційне оскарження ОСОБА_1 зазначає, що вона не була присутня при проголошені рішення Господарського суду Сумської області від 16.09.2015 по справі 920/1033/15 та не отримувала його, докази про що містяться в матеріалах справи, навіть не знала про існування цієї справи.

Скаржницею не повідомлено суд про те, коли вона дізналась про судове провадження по даній справі (дату), що зумовило її звернення про ознайомлення з матеріалами даної справи (зокрема, відкрите щодо неї виконавче провадження, тощо) саме у 2019 році.

Так, з матеріалів справи, Єдиного державного реєстру юридичних осіб (на час звернення до суду першої інстанції), фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та апеляційної скарги ОСОБА_1 (поданої як громадянкою) вбачається, що адресою реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності є: АДРЕСА_1 , на яку і направлялась поштова кореспонденція суду першої інстанції. Зокрема оскаржуване рішення (а. с. 88-92).

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» (чинної на час розгляду судом першої інстанції) відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

Згідно до п. 5 ч. 2 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» (чинної на час розгляду судом першої інстанції) в єдиному державному реєстрі містяться такі відомості щодо юридичної особи: місцезнаходження юридичної особи.

Приписи ч. 1 ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» (чинної на час розгляду судом першої інстанції) передбачають, що якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін. Тому наведені скаржницею причини не можуть бути визнані поважними.

В свою чергу, скаржницею взагалі не зазначено обставин чи причин неотримання поштової кореспонденції за адресою реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності ( АДРЕСА_1 ) з причин, що не залежали від неї, без чого суд апеляційної інстанції позбавлений можливості вирішити питання щодо поважності причин пропуску процесуального строку в розумінні ст. 119 ГПК України.

До того ж, суд апеляційної інстанції вважає за необхідне зазначити, з урахуванням ознайомлення з матеріалами справи апелянтом 28.03.2019, останній день подачі апеляційної скарги (визначений скаржницею) припадає на 17.04.2019, проте відповідно штампу печатки ПАТ «Укрпошти» датою звернення є 18.04.2019, тобто з пропуском двадцятиденного строку (визначений скаржницею) в один день, щодо чого жодних доводів також не зазначено.

За приписами ч. 3 ст. 260 ГПК України апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 256 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції із заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку та надати докази отримання ним вказаного рішення засобами поштового зв'язку (конверт, витяг з поштового реєстру, тощо).

Отже, суд апеляційної інстанції зазначає, що скаржнику необхідно звернутися із заявою про поновлення строку на апеляційне оскарження із зазначенням підстав для його поновлення. (Аналогічна позиція викладена в ухвалах Верховного Суду від 02.05.2018 у справі № 926/2213/17, від 02.04.2018 у справі № 909/75/17).

Північний апеляційний господарський суд зазначає, що такий висновок узгоджується з принципами рівності та диспозитивності господарського судочинства закріплених положеннями ст. 7, 14 ГПК України.

З врахуванням викладеного, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що для вирішення питання про відкриття апеляційного провадження, слід запропонувати скаржнику зазначити інші підстави, обставин чи причини, що незалежили від нього зокрема, щодо неотримання поштової кореспонденції за адресою реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності: АДРЕСА_1 та надати відповідні докази (заяву щодо перенаправлення поштової кореспонденції, тощо); окремо обґрунтувати неможливість звернення до 17.04.2019.

Отже, наявні підстави для застосування судом апеляційної інстанції ч. 3 ст. 260 ГПК України та залишення без руху поданої апеляційної скарги.

Керуючись статтями 174, 234, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, Північного апеляційний господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1 Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Господарського суду Сумської області від 16.09.2015 у справі № 920/1033/15 залишити без руху.

2. Роз'яснити ОСОБА_1 , що протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали особа має право усунути недоліки, зазначивши підстави, обставин чи причини, що незалежили від нього щодо неотримання поштової кореспонденції на адресу реєстрації АДРЕСА_1 з відповідними доказами (заяву щодо перенаправлення поштової кореспонденції, тощо), окремо обґрунтувати неможливість звернення до 17.04.2019 та звернутися із заявою про поновлення строку на апеляційне оскарження із зазначенням інших підстав для його поновлення.

3. Попередити ОСОБА_1 , що якщо відповідна заява про усунення недоліків не буде подана особою в зазначений строк, суд апеляційної інстанції не приймає таку апеляційну скаргу до розгляду та повертає скаржнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя О.М. Коротун

Судді М.А. Руденко

Є.Ю. Пономаренко

Попередній документ
81938774
Наступний документ
81938776
Інформація про рішення:
№ рішення: 81938775
№ справи: 920/1033/15
Дата рішення: 22.05.2019
Дата публікації: 27.05.2019
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Північний апеляційний господарський суд
Категорія справи: Інший спір про виконання договору кредитування