Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Постанова від 24.04.2019 по справі 120/4614/18-а

ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 120/4614/18-а

Головуючий суддя 1-ої інстанції - Воробйова І.А.

Суддя-доповідач - Франовська К.С.

24 квітня 2019 року

м. Вінниця

Сьомий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді: Франовської К.С.

суддів: Сушка О.О. Кузьменко Л.В. ,

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу ІНФОРМАЦІЯ_1 на рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 30 січня 2019 року (час ухвалення рішення - не зазначено, місце ухвалення рішення - м. Вінниця, дата складання повного тексту рішення - 30.01.2019 р.) у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до ІНФОРМАЦІЯ_1 , Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області про визнання протиправними дій та зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2018 року ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до ІНФОРМАЦІЯ_1 (далі-Вінницький облвійськкомат) та Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області (далі - ГУ ПФУ у Вінницькій області) про визнання протиправними дій Вінницького облвійськкомату щодо заниження розміру грошового забезпечення із урахуванням посадового окладу в розмірі 5780 грн. та зобов'язати Вінницький облвійськкомату виготовити та направити нову довідку до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області про розмір грошового забезпечення станом на 01.01.2018 року, що враховується для перерахунку пенсії із урахуванням посадового окладу в розмірі (співвідношення розміру посадового окладу до 01.01.2018 - 1500 грн. тарифний розряд за посадою “ 44”, тарифний коефіцієнт “ 4,48”) згідно постанови КМУ від 30.08.2017 №704 та додаткам №23, 24 та наказу МОУ №90 "Про встановлення тарифних розрядів за посадами осіб офіцерського складу Збройних сил України ".

Рішенням Вінницького окружного адміністративного суду від 30 січня 2019 року позов ОСОБА_1 задоволено частково. Визнано протиправними дії Вінницького облвійськкомату щодо заниження грошового забезпечення ОСОБА_1 встановленого на підставі довідки №ХЛ55483 із урахуванням посадового окладу в розмірі 5780,00 грн. Зобов'язано Вінницький облвійськкомату виготовити та направити нову довідку до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області про розмір грошового забезпечення станом на 01.01.2018 року, що враховується для перерахунку пенсії із урахуванням посадового окладу ОСОБА_1 , в розмірі 7893 грн., що відповідає тарифному розряду - "44" з 01.01.2018 року.

В решті позовних вимог відмовлено.

Не погодившись з рішенням в частині задоволення позову, його оскаржив ІНФОРМАЦІЯ_2 , який в поданій апеляційній скарзі, покликаючись на те, що висновки суду першої інстанції не відповідають обставинам справи, та що судом порушено норми матеріального та процесуального права, просить оскаржуване рішення скасувати та прийняти нову постанову, якою відмовити у задоволенні позовних вимог .

Скаржник вимоги мотивує тим, що довідка про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії, оформлена відповідно до наказу Міністерства оборони України, з урахуванням того, що оскільки посада начальника інженерно-авіаційної служби авіаційного відділу у військовій частині НОМЕР_1 , з якої був звільнений позивач у відставку, в даний час не передбачена ані Постановою №704 від 30.08.2017 року, ані наказом Міністра оборони України від 01.03.2018 року №90, тому тарифний розряд та розмір посадового окладу визначався згідно з Додатком 24 до Наказу №90, шляхом співвідношення встановлених до 01.01.2018 року розмірів посадових окладів до відповідних тарифних розрядів за посадами осіб офіцерського складу Збройних Сил України та з врахуванням вимог алгоритму, затвердженого Директором Департаменту фінансів Міністерства оборони України 13.03.2018 року. Крім того, зазначив, що згідно таблиці тарифікації посадових окладів, розробленої Департаментом фінансів Міністерства оборони України на підставі штату ракетної армії, посаді «начальник інженерно-авіаційної служби авіаційного відділу у військовій частині НОМЕР_1 » станом на 01.01.2008 року відповідав посадовий оклад - 1170,00 грн.

У відзиві на апеляційну скаргу представник позивача - адвокат Олексієнко О.І. вказує на безпідставність доводів апеляційної скарги, рішення суду першої інстанції вважає законним та обґрунтованим. Звертає увагу суду на те, що Вінницьким облвійськкоматом своїми діями безпідставно занизив грошове забезпечення ОСОБА_1 встановленого на підставі довідки Вінницького облвійськкомату № ХЛ 55483 із урахуванням посадового окладу в розмірі 5780,00 грн.,, адже згідно роз'яснення Міністерства оборони України від 03.07.2018 року №322/1/2740 слідує, що немає жодного нормативного акту, які б визначали критерії порівняння 43 ракетної армії з іншими військовими управліннями, а тому вважає, що застосування алгоритму ототожнення в даному випадку є неможливим.

У відзиві на апеляційну скаргу Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області зазначає, що пенсійний орган не наділений повноваженнями самостійно визначити складові грошового забезпечення, а здійснює її нарахування на підставі надісланих відповідачем довідок про розмір грошового забезпечення, у зв'язку з чим вважають, що управління діяло в межах чинного законодавства.

Оскільки апеляційна скарга подана на рішення суду першої інстанції, яке ухвалене в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у порядку письмового провадження), відповідно до ч. 1 ст.311 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) розгляд справи проводиться без повідомлення учасників справи (в порядку письмового провадження) за наявними у справі матеріалами.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та проаналізувавши доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до переконання, що подана апеляційна скарга не підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно із ч. 2 ст. 2 КАС України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Судом апеляційної інстанції здійснено перевірку висновків суду першої інстанції щодо відповідності дій відповідача вимогам ч. 2 ст. 2 КАС України, внаслідок чого суд апеляційної інстанції погоджується з такими та зазначає наступне.

Суд встановив, що наказом заступника Міністра оборони України №32 від 01.08.1998 року ОСОБА_1 звільнено з військової служби у запас з посади начальника інженерно-авіаційної служби авіаційного відділу військової частини № 35564, у військовому звані "підполковник" за підпунктом "в" пунктом 65 (за станом здоров'я).

З 1998 року позивач перебуває на обліку у Вінницькому обласному військовому комісаріаті.

З 01.01.2008 року позивач перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Вінницькій області та отримує пенсію відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб" від 09.04.1992 за № 2262-ХІІ (далі - Закон № 2262-ХІІ), яка обчислена на підставі довідки, виданої Вінницьким обласником військовим комісаріатом.

Відповідно до частини 3 статті 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» усі призначені за цим Законом пенсії підлягають перерахунку у зв'язку зі зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, або у зв'язку із введенням для зазначених категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством. Перерахунок пенсій здійснюється на момент виникнення права на перерахунок пенсій і провадиться у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, у строки, передбачені частиною другою статті 51 цього Закону.

Таким чином, підставою для проведення перерахунку пенсії є фактична зміна хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, проведена на підставі рішення суб'єкта владних повноважень, наділеного правом встановлювати чи змінювати види грошового забезпечення військовослужбовців.

Постановою Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2007 року № 1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» з 01 січня 2008 року було підвищено рівень грошового забезпечення військовослужбовців.

Пунктом 3 цієї Постанови були затверджені схеми посадових окладів військовослужбовців у розмірах згідно з додатками, а пунктом 5 надати право керівникам державних органів у межах асигнувань, що виділяються на їх утримання установлювати посадові оклади військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу, посади яких не передбачені цією постановою, - у розмірах, визначених затвердженими цією постановою схемами згідно з додатками 1 - 23 за аналогічними посадами.

На виконання пункту 12 частини 2 постанови Кабінету Міністрів України «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу» від 07 листопада 2007 року № 1294, з метою впорядкування розмірів посадових окладів військовослужбовців військових навчальних закладів (військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів України) та наукових установ Збройних Сил України Міністром оборони України видано наказ від 28 липня 2008 року № 377 «Про затвердження схем розмірів посадових окладів військовослужбовців військових навчальних закладів (військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів України) і наукових установ Збройних Сил України», встановлено новий посадовий оклад за посадою, з якої позивача звільнено з військової служби в запас з призначенням пенсії військовослужбовця.

Так, ОСОБА_1 з 01.01.2008 року розрахунок пенсії здійснено на підставі виданої Вінницьким облвійськкоматом на підставі п. 3 цієї Постанови довідки, згідно якої розмір посадового окладу позивача за посадою визначено в 1500 грн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.2012 року № 355 з 1 липня 2012 р. військовим пенсіонерам установлено підвищення до пенсій, призначених до зазначеної дати відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі - Закон), у розмірі 11 відсотків основного розміру пенсії. При цьому розміри пенсій, обчислені відповідно до Закону з урахуванням доплат до попередніх розмірів пенсій згідно з пунктом 4 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2008 р. № 45 та підвищень, передбачених даною постановою, не можуть перевищувати розміри пенсій, обчислені відповідно до Закону виходячи з грошового забезпечення, встановленого КМУ від 7 листопада 2007 року № 1294 за відповідними посадами військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу станом на 1 квітня 2012 року.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України №103 від 21.02.2018 року «Про перерахунок пенсії особам, які звільнені з військової служби та деяким іншим категоргіям осіб» Вінницьким облвійськкоматом виготовлено та надіслано до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області довідку №ХЛ55483 про розмір грошового забезпечення ОСОБА_1 із врахуванням постанови КМУ №704 від 30.08.2017 року «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» та наказу Міністра оборони України від 01.03.2018 року №90 «Про встановлення тарифних розрядів за посадами осіб офіцерського складу Збройних сил України».

За змістом довідки №ХЛ55483 посадовий оклад ОСОБА_1 від 28.03.2018 року становить 5780,00 грн., а тарифний розряд за його посадою становить «29» , розрахований виходячи із співвідношення розміру посадового окладу до 01.01.2018 року, тобто - 1170,00 грн.

Не погоджуючись з розрахунком зазначеному в наведеній довідці, ОСОБА_1 звернувся до військового комісару ВОВК із заявою, за наслідком розгляду якої, облвійськомат листом №12/3253 від 20.11.2018 р. повідомив про те, що визначення розміру грошового забезпечення станом на 01.03.2018 для проведення перерахунку пенсій проводилося відповідно до норм постанови КМУ №704 від 30.08.2017 "Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб", наказу Міністра оборони України від 01.03.2018 №90 "Про встановлення тарифних розрядів за посадами осіб офіцерського складу Збройних сил України" та Алгоритму урахування (встановлення) розмірів окладів за відповідними або аналогічними посадами, які особи займали на дату звільнення зі служби, під час оформлення та подання військовими комісаріатами органам Пенсійного фонду України довідок про розміри грошового забезпечення відповідно до постанови КМУ від 21.02.2018 року №103.

Також зазначено, що оскільки посадовий оклад за займаною позивачем посадою не визначено, як і не визначено постановою №103 та додатками 1-22 до наказу, а тому тарифний розряд і, відповідно, розмір посадового окладу визначався згідно із додатком 24 до наказу Схема співвідношення встановлених до 01 березня 2018 року розмірів посадових окладів за посадами осіб офіцерського складу Збройних Сил, звільнених з військової служби, до відповідних тарифних розрядів за посадами осіб офіцерського складу Збройних Сил України (далі-Схема).

Згідно з Схемою, в разі, якщо посадовий оклад до 01.03.2018 р. складав 1170 грн., то з 01.03.2018 в такому випадку встановлюється 29 тарифний розряд, що відповідає розміру посадового окладу - 5 780,00 грн.

Не погоджуючись із такими діями ІНФОРМАЦІЯ_1 , наслідком якого є зменшення тарифного розряду, а відтак, і зменшення розміру посадового окладу, що істотно впливає на розмір отримуваної ним пенсії, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Задовольняючи в цій частині позов ОСОБА_1 , суд першої інстанції виходив з того, що посадовий оклад позивача для перерахунку пенсії згідно постанови №103 від 21.02.2018, необхідно розраховувати виходячи із співвідношення його посадового окладу встановленого до 01.03.2018, тобто 1500,00 грн. до відповідного тарифного розряду за посадами осіб офіцерського складу Збройних Сил України, що згідно додатку 23, 24 до Наказу №90 від 01.03.2018 відповідає тарифному розряду "44" та розміру посадового окладу - 7893,00 грн.

Колегія суддів апеляційного суду погоджується з таким висновком суду першої інстанції, враховуючи наступне.

Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 06.12.2016 р. № 1774-VIII з 01 січня 2017 року внесено зміни в ч. 4 ст. 63 Закону України "Про пенсійне забезпечені осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" від 09 квітня 1992 рої № 2262-ХІІ (далі - Закон України № 2262-ХІІ).

Згідно ч. 4 ст. 63 Закону України № 2262-ХІІ (в редакції відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 06.12.2016 р. № 1774-VIII) усі призначені за цим Законом пенсії підлягають перерахунку у зв'язку з підвищенням грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, на умовах, у порядку та розмірах, передбачених Кабінетом Міністрів України. У разі якщо внаслідок перерахунку пенсій, передбаченого цією частиною, розміри пенсій звільненим із служби військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, є нижчими, зберігаються розміри раніше призначених пенсій.

Відповідно до п. 2 "Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 р. № 393", затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 13.02.2008 року №45 (далі - Порядок № 45) Пенсійний фонд України після прийняття Кабінетом Міністрів України рішення щодо перерахунку пенсій та отримання відповідного повідомлення від Мінсоцполітики повідомляє своїм головним управлінням в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі (далі - головні управління Пенсійного фонду України) про підстави для проведення перерахунку пенсій та про необхідність підготовки списків осіб, пенсії яких підлягають перерахунку (далі - списки), та надсилає відповідну інформацію Міноборони, МВС, Національній поліції, Мін'юсту, Мінінфраструктури, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, ДФС, Управлінню державної охорони, Адміністрації Держспецзв'язку, Адміністрації Держприкордонслужби, ДСНС (далі - державні органи). Головні управління Пенсійного фонду України у десятиденний строк з моменту надходження зазначеного повідомлення складають списки за формою згідно з додатком 1 та подають їх органам, які уповноважені рішеннями керівників державних органів (далі - уповноважені органи) видавати довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії.

Пунктом 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року № 103 "Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб" (далі - Постанова №103) зобов'язано перерахувати пенсії, призначені згідно із Законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (далі - Закон) до 1 березня 2018 р. (крім пенсій, призначених згідно із Законом особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ (міліції) та поліцейським), з урахуванням розміру окладу за посадою, військовим (спеціальним) званням, відсоткової надбавки за вислугу років за відповідною або аналогічною посадою, яку особа займала на дату звільнення із служби (на дату відрядження для роботи до органів державної влади, органів місцевого самоврядування або до сформованих ними органів, на підприємства, в установи, організації, вищі навчальні заклади), що визначені станом на 1 березня 2018 р. відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2017 р. № 704 "Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб".

У відповідності до п. 4 Постанови № 103 передбачено, що у разі коли внаслідок перерахунку пенсій, передбаченого цією постановою, розміри пенсій звільненим із служби військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію згідно із Законом, є нижчими, зберігаються розміри раніше призначених пенсій.

Постановою Кабінету Міністрів України "Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб" №704 від 30.08.2017 року затверджено тарифну сітку розрядів і коефіцієнтів посадових окладів військовослужбовців з числа осіб рядового, сержантського і старшинського складу, офіцерського складу (крім військовослужбовців строкової військової служби), осіб рядового і начальницького складу згідно з додатком 1.

Пунктом 4 Постанови КМУ від 30.08.2017 № 704 "Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб" установлено, що розміри посадових окладів, окладів за військовими (спеціальними) званнями військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу визначаються шляхом множення розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня 2018 р., на відповідний тарифний коефіцієнт згідно з додатками 1, 12, 13 і 14.

Відповідно до вказаної постанови Кабінету Міністрів України, з метою визначення посадових окладів осіб офіцерського складу Збройних Сил України, Міністром оборони України 01.03.2018 року видано наказ № 90 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16 березня 2018 р. за № 315/31767), яким встановлено тарифні розряди за посадами осіб офіцерського складу Збройних Сил України.

У вказаному наказі зазначено, що співвідношення встановлених до 01 березня 2018 року окладів за посадами осіб офіцерського складу Збройних Сил України та осіб офіцерського складу Збройних Сил, звільнених з військової служби, до відповідних тарифних розрядів за посадами осіб офіцерського складу Збройних Сил України установлюється згідно зі схемами, визначеними у додатках 23, 24 до цього наказу.

Додатком № 24 до наказу Міністерства оборони України від 01.03.2018 року № 90 встановлюється Схема співвідношення встановлених до 01 березня 2018 року розмірів посадових окладів за посадами осіб офіцерського складу Збройних Сил, звільнених з військової служби, до відповідних тарифних розрядів за посадами осіб офіцерського складу Збройних Сил України.

Згідно примітки до додатку № 24 до наказу ця Схема застосовується для встановлення співвідношення розмірів посадових окладів за посадами осіб офіцерського складу Збройних Сил, які були звільнені з військової служби до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2017 року № 704 "Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб", що не визначені у схемах, наведених у додатках 1 - 22 за основними типовими посадами та основними посадами осіб офіцерського складу Збройних Сил України, до відповідних тарифних розрядів за посадами осіб офіцерського складу Збройних Сил України.

13.03.2018 року Директором Департаменту фінансів Міністерства оборони України затверджено алгоритм урахування (встановлення) розмірів окладів за відповідними або аналогічними посадами, які особи займали на дату звільнення зі служби (на дату відрядження), під час оформлення та подання військовими комісаріатами органам Пенсійного фонду України довідок про розміри грошового забезпечення відповідно до постанови КМУ від 21.02.2018 року №103 (далі - алгоритм).

Як зазначалось, Наказом заступника Міністра оборони України №32 від 01.08.1998 року ОСОБА_1 звільнено з військової служби у запас з посади начальника інженерно-авіаційної служби авіаційного відділу військової частини НОМЕР_2 .

Вінницький обласний військовий комісаріат надаючи відповідь на звернення позивача зазначав, що відповідно до таблиці тарифікації посадових окладів, розробленої Департаментом фінансів Міністерства оборони України на підставі штату ракетної армії, посаді "начальника інженерно-авіаційної служби авіаційного відділу військової частини НОМЕР_2 " станом до 01.03.2018 відповідав посадовий оклад 1170 грн., то з 01.03.2018 року відповідно до Схеми позивачу встановлено "29" тарифний розряд з посадовим окладом в розмірі 5780 грн..

Однак, колегія суддів звертає увагу, що пунктом 5 алгоритму визначено, що якщо назва військової частини не відповідає назві схем (Додатки 1-22 до Наказу №90, Додаток 2 до вказівки 612), застосовується схема співвідношення встановлених до 01.03.2018 року розмірів посадових окладів за посадами осіб офіцерського складу Збройних Сил, звільнених з військової служби, до відповідних тарифних розрядів за посадами осіб офіцерського складу Збройних Сил України (Додаток 24 до Наказу №90, Додаток 3 до вказівки 612).

Таким чином, алгоритмом, на який посилається представник відповідача, чітко визначено, що у разі якщо назва військової частини не відповідає назвам, наявним у Додатках 1-22 до Наказу №90 від 01.03.2018 року, то застосовується схема співвідношення встановлених до 01.03.2018 року розмірів посадових окладів до тарифних розрядів, згідно з Додатком 24 до Наказу №90 від 01.03.2018 року.

В даному ж випадку, в період до 01.03.2018 року ОСОБА_1 отримував пенсію розраховану виходячи із розміру посадового окладу 1500,00 грн., при цьому, назва військової частини із якої був звільнений позивач не відповідає жодній із схем відображених у додатках 1-22 до Наказу №90 від 01.03.2018.

Також апеляційний суд звертає увагу, що згідно роз'яснення Міністерства оборони України Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних Сил України від 03.07.2018 №322/1/2740 на запит Департаменту фінансів Міністерства оборони України щодо визначення статусу управління 43 ракетної армії зазначено, що у Збройних Силах України немає нормативно-правових актів, які визначають критерії що порівнюють органи військового управління та інші нетипові штатні структури, а також посади в них. Без прямих аналогів ототожнення (взвод до взводу, рота до роти, батальйон до батальйону в межах одного роду військ (сил), виду Збройних Сил України) Головне управління не може порівнювати управління 43 ракетної армії з іншими органами військового управління.

Враховуючи зазначене, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що посадовий оклад позивача для перерахунку пенсії згідно постанови №103 від 21.02.2018, необхідно розраховувати виходячи із співвідношення його посадового окладу встановленого до 01.03.2018, тобто 1500,00 грн. до відповідного тарифного розряду за посадами осіб офіцерського складу Збройних Сил України, що згідно додатку 23, 24 до Наказу №90 від 01.03.2018 відповідає тарифному розряду "44" та розміру посадового окладу - 7893,00 грн.

Враховуючи вище викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги в частині визнання протиправними дій ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо зниження грошового забезпечення позивачу є обґрунтованими.

Відповідно до частини першої статті 2 КАС України, завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб'єктів владних повноважень.

За сукупністю наведеного, колегія суддів також погоджується з висновком суду про необхідність зобов'язати Вінницький обласний військовий комісаріат виготовити та направити нову довідку до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області про розмір грошового забезпечення станом на 01.01.2018 року, що враховується для перерахунку пенсії із урахуванням посадового окладу ОСОБА_1 в розмірі 7893 грн. (співвідношення розміру посадового окладу до 01.01.2018 - 1500 грн. тарифний розряд за посадою “ 44”, тарифний коефіцієнт “ 4,48”) згідно постанови КМУ від 30.08.2017 №704 та додаткам №23, 24 та наказу МОУ №90 "Про встановлення тарифних розрядів за посадами осіб офіцерського складу Збройних сил України ".

Суд апеляційної інстанції зазначає, що рішення суду першої інстанції постановлене з додержанням норм матеріального і процесуального права, обставини справи встановлено повно та досліджено всебічно.

Згідно з положеннями ст. 242 Кодексу адміністративного судочинства України, рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Відповідно до вимог ст. 316 Кодексу адміністративного судочинства України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Керуючись ст.ст. 243, 250, 308, 311, 315, 316, 321, 322, 325, 329 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

апеляційну скаргу ІНФОРМАЦІЯ_1 залишити без задоволення, а рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 30 січня 2019 року - без змін.

Постанова суду набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку згідно зі ст.ст.328, 329 КАС України.

Головуючий Франовська К.С.

Судді Сушко О.О. Кузьменко Л.В.

Попередній документ
81398639
Наступний документ
81398641
Інформація про рішення:
№ рішення: 81398640
№ справи: 120/4614/18-а
Дата рішення: 24.04.2019
Дата публікації: 15.09.2022
Форма документу: Постанова
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Сьомий апеляційний адміністративний суд
Категорія справи: загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, у тому числі пенсійного страхування осіб, звільнених з публічної служби (військової служби)