Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Постанова від 04.03.2019 по справі 346/6320/18

Справа № 346/6320/18

Провадження № 3/346/141/19

ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 березня 2019 року м. Коломия

Коломийський міськрайонний суд

Івано-Франківської області

Суддя Коломийського міськрайонного суду П»ятковський В.І., розглянувши матеріали, які надійшли від Управління Західного офісу Держаудитслужби в Івано-Франківській області про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, жительки АДРЕСА_1, секретаря тендерного комітету - фахівця з публічних закупівель І категорії Управління освіти Коломийської міської ради, гр. України,

- за ст. 164-14 ч. 1 Кодексу про адміністративні правопорушення,

ВСТАНОВИВ:

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення від 11 грудня 2018 року № 13-03-0080/2018 головним державним аудитором відділу контролю у сфері закупівель Управління Західного офісу Держаудитслужби в Івано-Франківській області ОСОБА_2 при проведенні ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності Управління освіти Коломийської міської ради та установ, які обслуговуються централізованою бухгалтерією за період з 01 вересня 2015 року по 31 серпня 2018 року було виявлено порушення законодавства про закупівлі за період з 03 січня 2018 року по 04 грудня 2018 року, а саме : не оприлюднено на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель в системі «PROZORRO» звіт про виконання договору по переговорній процедурі на закупівлю предмету «Розподіл газу» (UA-2017-01-20-002018-b) та оприлюднено на дванадцятий день після завершення термінів їх дії (підлягають оприлюдненню протягом трьох днів з дня закінчення строку дії договору, виконання договору або його розірвання) Звіти про виконання договорів по процедурах відкритих торгів на закупівлю предмету «Картопля» (UA-2017-01-10-000176-b) та на закупівлю предмету «Хлібопродукти» (UA-2017-01-09-000022-b). Також з порушенням термінів оприлюднено Звіт про укладений договір з ТзОВ «Коломийський центр профдезінфекції» за № UA-2018-01-26-000165-b на другий день з дня укладення договору (підлягає оприлюдненню протягом одного дня з дня укладення договору), що є порушенням ч. 1 ст. 10 Закону України «Про публічні закупівлі».

В судовому засіданні ОСОБА_1 підтримаала надані нею письмові пояснення та пояснила, що звіт про виконання договору по переговорній процедурі щодо закупівлю послуг «Розподіл газу» не було оприлюднено через те, що на час оголошення даної процедури 20 січня 2017 року та на час укладення 08 лютого 2017 року договору за № 0942023ZCAGB016 вона не працювала секретарем тендерного комітету і, що дане питання входило до компетенції попереднього працівника, ОСОБА_3, якою було допущено помилку в укладеному договорі. Тому тендерним комітетом було прийнято рішення про повторне оголошення переговорної процедури на закупівлю послуг «Розподіл газу». Про вказані обставини вона не знала, проте, їй було відомо про наявність активних на електронному майданчику двох договорів, один з яких (оголошення (UA-2017-01-20-002018-b)) був визнаний недійсним, тому вважала, що Звіт,по ньому не слід оприлюднювати, так як він не був чинним та по ньому не здійснювалося жодних платежів.

Зазначила, що на дванадцятий день, замість трьох днів, з дня закінчення строку дії договору, виконання договору або його розірвання, оприлюднила Звіти про виконання договорів по процедурах відкритих торгів на закупівлю предмету «Картопля» (UA-2017-01-10-000176-b) та на закупівлю предмету «Хлібопродукти» (UA-2017-01-09-000022-b) в зв'язку з тим, що по кожному з укладених договорів повинні бути вписані суми закупівель згідно актів виконаних робіт, які надаються з відділу централізованої бухгалтерії Управління освіти. Оскільки по вказаних договорах відповідні документи та інформацію було надано із запізненням, наведене вплинуло на несвоєчасне оприлюднення нею відповідних Звітів в системі.

Щодо порушення терміну по оприлюдненню Звіту про укладення договору з ТзОВ «Коломийський центр профдезінфекції» (оголошення UA-2018-01-26-000165-b) пояснила, що дійсно мало місце дане порушення в один день.

Вважає, що порушення, які були допущені нею, не спричинили жодної матеріальної шкоди, наслідки вчинення даного правопорушення не представляли суспільної небезпечності, раніше не притягувалася до адміністративної відповідальності, умислу на вчинення правопорушення не мала, тому просила визнати вчинені нею порушення малозначними та закрити провадження в справі, обмежившись усним зауваженням.

Захисник особи, що притягається до адміністративної відповідальності Чеботар в судовому засіданні просив застосувати до ОСОБА_1 ст. 22 КУпАП, виходячи з принципів справедливості та пропорційності відповідальності вчиненому правопорушенню.

Суд, заслухавши пояснення ОСОБА_1, її захисника, всебічно, повно і об'єктивно дослідивши матеріали адміністративної справи, що мають доказове значення, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, керуючись законом та правосвідомістю, прийшов до наступного.

Положеннями ст. 280 КУпАП передбачено, що необхідною умовою для притягнення особи до адміністративної відповідальності є встановлення на підставі належних та допустимих доказів факту вчинення певного діяння такою особою та наявність в діянні цієї особи, що є суб'єктом правопорушення, всіх обов'язкових ознак складу певного адміністративного правопорушення.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 251 КУпАП доказами у справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Обов'язок щодо збирання доказів покладається на осіб, уповноважених на складання протоколів про адміністративні правопорушення, визначених ст. 255 цього Кодексу.

Згідно із ст. 245 КУпАП завданнями провадження в справах про адміністративне правопорушення є всебічне, повне і об'єктивне з'ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності із законом.

Згідно положень ст. 9 КУпАП адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Диспозицією ч. 1 ст. 164-14 КУпАП передбачено адміністративну відповідальність за кілька самостійних правопорушень, а саме: здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг без застосування визначених законодавством процедур закупівель, оцінка пропозицій конкурсних торгів (кваліфікаційних пропозицій), тендерних пропозицій не за критеріями та методикою оцінки для визначення найкращої пропозиції конкурсних торгів (кваліфікаційної пропозиції), тендерної пропозиції, що міститься в документації конкурсних торгів (кваліфікаційній документації), тендерній документації, укладення з учасником, який став переможцем торгів, договору про закупівлю за цінами і обсягами, що не відповідають вимогам документації конкурсних торгів (кваліфікаційної документації), тендерної документації, не оприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі відповідно до вимог законодавства, ненадання інформації, документів та матеріалів у випадках, передбачених законом.

Таким чином, відповідно до ч. 1 ст. 164-14 КУпАП об'єктивна сторона правопорушення, передбаченого цією нормою, характеризується діями, спрямованими на порушення законодавства про здійснення закупівлі товарів робіт і послуг за державні кошти.

Об'єктом правопорушень, передбачених ст. 164-14 КУпАП є суспільні відносини в сфері закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти.

Відповідно до вимог закону формулювання суті правопорушення повинно бути чітким і конкретним, із зазначенням місця, часу, способу його вчинення, мотивів і форми вини, фактів, які виключали б сумніви з приводу достовірності доказів на обґрунтування висновку про винуватість особи.

Із протоколу про адміністративне правопорушення№ 13-03-0080/2018 від 07 грудня 2018 року вбачається, що ОСОБА_1, як секретарем тендерного комітету не оприлюднено на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель в системі «PROZORRO» звіт про виконання договору по переговорній процедурі на закупівлю предмету «Розподіл газу» (UA-2017-01-20-002018-b) та оприлюднено на дванадцятий день після завершення термінів їх дії (підлягають оприлюдненню протягом трьох днів з дня закінчення строку дії договору, виконання договору або його розірвання) Звіти про виконання договорів по процедурах відкритих торгів на закупівлю предмету «Картопля» (UA-2017-01-10-000176-b) та на закупівлю предмету «Хлібопродукти» (UA-2017-01-09-000022-b). Також з порушенням термінів оприлюднено Звіт про укладений договір з ТзОВ «Коломийський центр профдезінфекції» за № UA-2018-01-26-000165-b на другий день з дня укладення договору (підлягає оприлюдненню протягом одного дня з дня укладення договору), що є порушенням ч. 1 ст. 10 Закону України «Про публічні закупівлі».

У відповідності до ч. 1 ст. 10 Закону України «Про публічні закупівлі» Замовник самостійно та безоплатно через авторизовані електронні майданчики оприлюднює на веб-порталі Уповноваженого органу в порядку, встановленому Уповноваженим органом та цим Законом, інформацію про закупівлю, а саме: оголошення про проведення процедури закупівлі та тендерну документацію - не пізніше ніж за 15 днів до дня розкриття тендерних пропозицій, якщо вартість закупівлі не перевищує межі, встановлені у частині четвертій цієї статті, та не пізніше 30 днів у разі перевищення таких меж; зміни до тендерної документації та роз'яснення до неї (у разі наявності) - протягом одного дня з дня прийняття рішення про їх внесення або надання роз'яснень; оголошення з відомостями про укладену рамкову угоду (у разі здійснення закупівлі за рамковими угодами) - не пізніше ніж через сім днів з дня укладення рамкової угоди; протокол розгляду тендерних пропозицій - протягом одного дня з дня його затвердження; повідомлення про намір укласти договір про закупівлю - протягом одного дня з дня прийняття рішення про визначення переможця процедури закупівлі; інформацію про відхилення тендерної пропозиції учасника - протягом одного дня з дня прийняття рішення про відхилення; договір про закупівлю - протягом двох днів з дня його укладення; повідомлення про внесення змін до договору - протягом трьох днів з дня внесення змін; звіт про виконання договору - протягом трьох днів з дня закінчення строку дії договору, виконання договору або його розірвання; звіт про укладені договори - протягом одного дня з дня укладення договору.

Відповідальність за повноту та достовірність інформації, що оприлюднюється на веб-порталі Уповноваженого органу, несуть голова та секретар тендерного комітету замовника або уповноважена особа (особи).

У відповідності із ст. 7 КУпАП ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв'язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом. Провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності.

Статею 1 Закону України «Про публічні закупівлі» (в редакції чинній на час виникнення правовідносин - 10 грудня 2016 року) визначено, що замовники - це органи державної влади, органи місцевого самоврядування та органи соціального страхування, створені відповідно до закону, а також юридичні особи (підприємства, установи, організації) та їх об'єднання, які забезпечують потреби держави або територіальної громади, якщо така діяльність не здійснюється на промисловій чи комерційній основі, за наявності однієї з таких ознак: юридична особа є розпорядником бюджетних коштів, органи державної влади чи органи місцевого самоврядування або інші замовники володіють більшістю голосів у вищому органі управління юридичної особи, у статутному капіталі юридичної особи державна або комунальна частка акцій (часток паїв) перевищує 50 відсотків.

Згідно ч. 1 ст. 11 Закону України «Про публічні закупівлі» для організації та проведення процедур закупівель замовник утворює тендерний комітет (комітети) або визначає уповноважену особу (осіб).

16 листопада 2016 року на підставі наказу за № 150-од начальника управління освіти Коломийської міської ради Бордуна створено тендерний комітет у складі ОСОБА_4 - заступника начальника управління освіти, ОСОБА_2 - юрисконсульта групи централізованого господарського обслуговування управління освіти, ОСОБА_3 - фахівця з державних закупівель групи централізованого господарського обслуговування управління освіти, ОСОБА_5 - заступника головного бухгалтера централізованої бухгалтерії управління освіти та ОСОБА_6 - бухгалтера централізованої бухгалтерії управління освіти та наказом за № 151-од від цієї ж дати, його склад затверджено.

Частинами 3, 4 ст. 11 Закону України «Про публічні закупівлі» передбачено, що тендерний комітет або уповноважена особа (особи) планує закупівлі, складає та затверджує річний план закупівель, здійснює вибір процедури закупівлі, проводить процедури закупівель, забезпечує рівні умови для всіх учасників, об'єктивний та чесний вибір переможця, забезпечує складання, затвердження та зберігання відповідних документів з питань публічних закупівель, визначених цим Законом, забезпечує оприлюднення інформації та звіту щодо публічних закупівель відповідно до Закону, здійснює інші дії, передбачені цим Законом. Рішення тендерного комітету або уповноваженої особи оформлюється протоколом. У рішенні відображаються результати поіменного голосування членів комітету, присутніх на засіданні тендерного комітету, з кожного питання. Протокол підписується всіма членами комітету, присутніми на його засіданні, або всіма уповноваженими особами.

В судовому засіданні встановлено, що оголошення про проведення процедури закупівлі UA-2017-01-20-002018-b послуг «Розподіл газу» оприлюднено 20 січня 2017 року таза результатами процедури 08 лютого 2017 року укладено договір № 0942023ZCAGB016.

13 лютого 2017 року на засіданні тендерного комітету управління, де розглядалося питання про застосування скороченої переговорної процедури по вказаній закупівлі, було вирішено провести скорочену переговорну процедуру та підписати договір по розподілу газу ДК 021:2015:65210000-8 в зв'язку з тим, що по закупівлі UA-2017-01-20-002018-b виявлено помилку в договорі при реєстрації в Коломийському управлінні Державної казначейської служби України в Івано-Франківській області, через що не було технічної можливості завантажити протокол про відміну переговорної процедури.

Таким чином, не оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель в системі «PROZORRO» Звіту про виконання договору по переговорній процедурі на закупівлю предмету «Розподіл газу» (UA-2017-01-20-002018-b) відбулось з вини ОСОБА_3, яка на той час була секретарем тендерного комітету.

Наведене підтверджується дослідженими в судовому засіданні доказами : пояснювальною запискою ОСОБА_3 від 08 лютого 2017 року, наказами начальника управління освіти Бордуна «Про притягнення до дисциплінарної відповідальності ОСОБА_3» від 20 лютого 2017 року № 37-к, «Про звільнення ОСОБА_3» від 20 лютого 2017 року № 38-к, «Про зміни в складі тендерного комітету управління освіти міської ради» від 24 лютого 2017 року № 37-од, «Про прийняття ОСОБА_1І.» від 13 березня 2017 року № 67-к, «Про зміни в складі тендерного комітету управління освіти» від 14 березня 2017 року № 47-од.

Отже, в діях ОСОБА_1, яка була прийнята на роботу 13 березня 2017 року на посаду фахівця з тендерних закупівель групи централізованого господарського обслуговування управління освіти Коломийської міської ради відсутній умисел та/або необережність щодо вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 164-14 КУпАП в частині не оприлюднення Звіту про виконання договору по переговорній процедурі на закупівлю предмету «Розподіл газу» (UA-2017-01-20-002018-b) та судом не здобуто доказів її обізнаності про вказану помилку.

Таким чином, суд приходить до висновку, що ОСОБА_1, будучи відповідальною особою за організацію та проведення публічних електронних закупівель, порушила вимоги законодавства про закупівлі, а саме : несвоєчасно оприлюднила Звіти про виконання договорів по процедурах відкритих торгів на закупівлю предмету «Картопля» (UA-2017-01-10-000176-b) та на закупівлю предмету «Хлібопродукти» (UA-2017-01-09-000022-b), а також Звіт про укладений договір з ТзОВ «Коломийський центр профдезінфекції» за № UA-2018-01-26-000165-b, відповідальність за що передбачена ч. 1 ст. 164-14 КУпАП.

При призначення стягнення, суд враховує те, що ОСОБА_1, незважаючи на порушення строків оприлюднення інформації про закупівлі, виклала в ній достовірні та повні відомості, а пропущений строк не вплинув на ціну або якість предмету закупівлі, терміни поставки, тощо.

Відповідно до положень ст. 22 КУпАП, при малозначності вчиненого адміністративного правопорушення, суд може звільнити порушника від адміністративної відповідальності та обмежитися усним зауваженням. При цьому, в кожному конкретному випадку суд має вирішувати питання про визнання діяння малозначним, виходячи з того, що його наслідки не представляють суспільної небезпеки, не завдали або не здатні завдати значної шкоди суспільним або державним інтересам, правам та свободам інших осіб.

Згідно із ст. 23 КУпАП адміністративне стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, в дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття, а також запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами.

Відповідно до норм КУпАП, суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин адміністративного провадження, керуючись законом, оцінює кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв'язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

Беручи до уваги обставини справи, особу ОСОБА_1, яка до адміністративної відповідальності притягується вперше, майновий стан, характер вчинених правопорушень, ступінь її вини, відсутність умислу на вчинення правопорушення та враховуючи, що наслідки виявлених правопорушень не представляють суспільної небезпеки, не завдали шкоди державним чи суспільним інтересам, вважаю за можливе звільнити ОСОБА_1 від адміністративної відповідальності, обмежившись усним зауваженням.

Застосування такого виховного заходу, як усне зауваження буде достатнім для виховного впливу ОСОБА_1 та запобіганню вчинення нею нових правопорушень.

Відповідно до ч. 2 ст. 284 КУпАП при оголошенні усного зауваження виноситься постанова про закриття провадження у справі про адміністративне правопорушення.

На підставі наведеного та керуючись ст.cт. 22, 221, 268, 283, 284 КУпАП, суд,

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 визнати винуватою у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 164-14 ч. 1 КУпАП України, та застосувавши ст. 22 КпАП України звільнити від адміністративної відповідальності за малозначністю правопорушення та оголосити їй усне зауваження.

Провадження у справі закрити на підставі ч. 2 ст. 284 КУпАП.

Постанова може бути оскаржена особою, яку притягнуто до адміністративної відповідальності до Івано-Франківського апеліційного суду через Коломийський міськрайонний суд протягом десяти днів, з дня винесення постанови

Суддя П'ятковський В. І.

Попередній документ
80442626
Наступний документ
80442628
Інформація про рішення:
№ рішення: 80442627
№ справи: 346/6320/18
Дата рішення: 04.03.2019
Дата публікації: 18.03.2019
Форма документу: Постанова
Форма судочинства: Адмінправопорушення
Суд: Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області
Категорія справи: Порушення законодавства про закупівлі