Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 04.02.2019 по справі 910/1034/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

04.02.2019Справа №910/1034/19

Господарський суд міста Києва у складі судді О.Є. Блажівської, розглянувши

позовну заяву Фізичної особи-підприємця Василенко Світлани Олександрівни

до Міністерства оборони України - відповідач-1

Товариства з обмеженою відповідальністю «Латоріца-Темп» - відповідач-2

про визнання недійсними результатів електронних торгів, -

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа-підприємець Василенко Світлана Олександрівна звернулась до Господарського суду міста Києва із позовною заявою до Міністерства оборони України, Товариства з обмеженою відповідальністю «Латоріца-Темп» про визнання недійсними результатів електронних торгів № UA-2018-11-14-002762-а проведених Міністерством оборони України (Відділом підготовки та проведення закупівель за напрямком тилового та медичного забезпечення управління проведення закупівель Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів МОУ), оформлених протоколом засідання тендерного комітету № 75/630/22 від 17.01.2019 року про визначення переможцем процедур закупівель Товариство з обмеженою відповідальністю «Латоріца-Темп».

Разом із позовною заявою Фізичною особою-підприємцем Василенко Світланою Олександрівною подано заяву про забезпечення позову, відповідно до якої Фізична особа-підприємець Василенко Світлана Олександрівна просить суд постановити ухвалу про вжиття заходів забезпечення позову, якою:

- зупинити дію результатів електронних торгів проведених Міністерством оборони України (Відділом підготовки та проведення закупівель за напрямком тилового та медичного забезпечення управління проведення закупівель Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів МОУ), код ЄДРПОУ 00034022, 03168, м.Київ, Повітрофлотський проспект, 6, тел. (044) 454-73-70, (044) 245-45-07 за номером закупівлі: № UA-2018-11-14-002762-a про визначення переможцем процедур закупівель ТОВ «ЛАТОРІЦА-ТЕМП» код ЄДРПОУ 21005409, 65023, м. Одеса провулок Богданова, буд 6, кв. 2, оформлених протоколом засідання тендерного комітету Міністерством оборони України (Відділом підготовки та проведення закупівель за напрямком тилового та медичного забезпечення управління проведення закупівель Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів МОУ) за номерами закупівель №75/630/22 від 17.01.2019 року;

- заборонити Міністерству оборони України (Відділом підготовки та проведення закупівель за напрямком тилового та медичного забезпечення управління проведення закупівель Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів МОУ) вчиняти будь-які дії, пов'язані з оголошенням про проведення відбору учасників, оприлюдненої на веб-порталі Уповноваженого органу за посиланням: №UA-2018-11-14-002762-a, шляхом укладання договорів із товариством з обмеженою відповідальністю «ЛАТОРІЦА-ТЕМП» код ЄДРПОУ 21005409, 65023, м. Одеса провулок Богданова, буд 6, кв. 2 та Міністерству оборони України (Відділом підготовки та проведення закупівель за напрямком тилового та медичного забезпечення управління проведення закупівель Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів МОУ) 03168, м. Київ, Повітрофлотський проспект, 6.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 31.01.2019 заяву Фізичної особи-підприємця Василенко Світлани Олександрівни про забезпечення позову повернуто заявнику.

Розглянувши позовну заяву Фізичної особи-підприємця Василенко Світлани Олександрівни, суд вбачає за необхідне зазначити, що останню подано без додержання вимог статей 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно з п.5 ч.3 ст.162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб захисту прав та інтересів.

Як вбачається з прохальної частини позовної заяви, позивач просить визнати недійсними результати електронних торгів №UA-2018-11-14-002762-a, проведених Міністерством оборони України (Відділом підготовки та проведення закупівель за напрямком тилового та медичного забезпечення управління проведення закупівель Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів МОУ), оформлених протоколом засідання тендерного комітету №75/630/22 від 17.01.2019 року про визначення переможцем процедур закупівель Товариство з обмеженою відповідальністю «ЛАТОРІЦА-ТЕМП», при цьому, позивач у вступній частині позовної заяви зазначає 2 відповідачів, а саме Міністерство оборони України (Відділ підготовки та проведення закупівель за напрямком тилового та медичного забезпечення управління проведення закупівель Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів МОУ) та Товариство з обмеженою відповідальністю «ЛАТОРІЦА-ТЕМП».

Оскільки позовна вимога визначена лише щодо одного із відповідачів - Міністерства оборони України (Відділ підготовки та проведення закупівель за напрямком тилового та медичного забезпечення управління проведення закупівель Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів МОУ), позивачу необхідно зазначити в чому полягають позовні вимоги до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛАТОРІЦА-ТЕМП».

Відповідно до статті 16 Цивільного кодексу України способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема, визнання права; визнання правочину недійсним; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов'язку в натурі; зміна правовідношення; припинення правовідношення; відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; відшкодування моральної (немайнової) шкоди; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Суд відзначає, що позивач може обґрунтувати позовні вимоги шляхом чіткого визначення способу захисту порушеного права або шляхом зміни позовних вимог.

При цьому, відповідно до ч.3 ст.6 Закону України «Про судовий збір» у разі коли в позовній заяві об'єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Відповідно до п.5 ч.3 ст.162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову, однак позивачем, всупереч вищевикладеному не зазначено правових підстав позову.

Згідно із вимогами п.8 ч.3 ст.162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Однак, як вбачається з матеріалів позовної заяви позивачем не зазначено жодних відомостей щодо наявності в нього або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Частиною 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст.162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, оскільки заявником не дотримано вимог, встановлених ст.ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за необхідне залишити зазначену позовну заяву без руху та надати заявнику строк для усунення допущених недоліків.

Суд звертає увагу, що відповідно до ч.3 ст.174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 172, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Фізичної особи-підприємця Василенко Світлани Олександрівни до Міністерства оборони України, Товариства з обмеженою відповідальністю «Латоріца-Темп» про визнання недійсними результатів електронних торгів залишити без руху.

2. Встановити заявнику строк для усунення недоліків - протягом 10 днів з дня вручення даної ухвали.

3. Встановити Фізичній особі-підприємцю Василенко Світлані Олександрівні спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом:

- конкретизування вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю «Латоріца-Темп» шляхом формулювання чітких позовних вимог відповідно до Господарського процесуального кодексу України;

- зазначення правових підстав позову;

- зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

4. Роз'яснити заявнику, що якщо недоліки позовної заяви не будуть усунуті у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із такою заявою.

5. Згідно ч.2 ст.235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання. Дана ухвала не підлягає оскарженню.

Суддя О.Є. Блажівська

Попередній документ
79574601
Наступний документ
79574603
Інформація про рішення:
№ рішення: 79574602
№ справи: 910/1034/19
Дата рішення: 04.02.2019
Дата публікації: 05.02.2019
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Господарський суд міста Києва