Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 26.12.2018 по справі 522/19123/18

Справа № 522/19123/18

Провадження № 1-«кс»/ 522/22977/18

УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 грудня 2018 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси - ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС 2 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 , погоджене прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 32018160000000058 від 05.06.2018 року про тимчасовий доступ до документів,

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси звернувся старший слідчий з ОВС 2 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 з погодженим прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 клопотанням про надання тимчасового доступу до документів, мотивуючи наступним.

СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018160000000058 від 05.06.2018 щодо ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) у звітні податкові періоди з 01.03.2017 по 30.04.2018, шляхом включення до складу податкового кредиту сум коштів по «неіснуючим» фінансово-господарським операціям з суб'єктами господарської діяльності з ознаками «фіктивності»: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) ухилились від сплати податку на додану вартість на загальну суму 2 636 678,06 грн. та податку на прибуток підприємства на загальну суму 2 394 626,93 грн., у результаті чого до Державного бюджету України не надійшло податків на загальну суму 5 031 304,99 грн., що є коштами в особливо великих розмірах.

Попередня правова кваліфікація злочину є умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових) платежів в особливо великих розмірах, передбачена ч.3 ст.212 КК України, який відповідно до ст. 12 КК України відноситься до категорії тяжкого злочину.

В ході здійснення досудового розслідування встановлено, що з моменту заснування підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) його засновником виступає ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_9 РНОКПП НОМЕР_9 .

Як встановлено в ході розслідування, ОСОБА_4 використовує мережу мобільного оператора ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », а саме мобільний номер НОМЕР_10 , за допомогою якого ОСОБА_4 здійснює щоденне керівництво ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), надає безпосередні вказівки директору та бухгалтеру підприємства, спілкується зі службовими особами контрагентів-покупців та контрагентів-постачальників, представниками суб'єктів господарської діяльності, що мають ознаки «фіктивності», в тому числі обговорює та планує проведення безтоварних операцій, обготівкування грошових коштів, веде розмови щодо протиправної діяльності з партнерами по бізнесу та клієнтами тощо.

Використання у своїй діяльності ОСОБА_4 мобільного номеру НОМЕР_10 мобільного оператора ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », рапортом проведених оперативних перевірочних заходів, протоколами огляду мобільних «мессенджерів» «Watsapp» та «Viber» та іншими матеріалами кримінального провадження.

У зв'язку з тим, що згідно матеріалів кримінального провадження №32018160000000058 вчинено тяжкий злочин, та враховуючи, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_9 можливо є обізнаним про обставини вчинення злочину, наявні достатні підстави вважати, що при фіксації та дослідженні даних приватного спілкування та оточення останнього, можуть бути отримані докази, які самостійно або в сукупності з іншими доказами будуть мати суттєве значення для з'ясування обставин вчинення злочину та встановлення осіб, які до цього причетні.

Зазначені відомості знаходяться у оператора телекомунікаційних послуг ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », де обслуговується вищезазначений телефонний номер та містяться відомості, що мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні та являються джерелом доказів.

Відповідно до п.7 ч.1 ст.39 Закону України «Про телекомунікації», оператори телекомунікації зобов'язані зберігати записи про надані телекомунікаційні послуги протягом строку позовної давності, визначеного законом, та надавати інформацію про надані телекомунікаційні послуги в порядку, встановленому законом.

Загальна позовна давність, згідно ст.257 Цивільного кодексу України, встановлюється тривалістю у три роки.

Отримання вказаних документів та інформації можливо тільки на підставі ухвали слідчого судді про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів.

Слідчий та прокурор в судове засідання не з'явилися, згідно наданої заяви, просили розглядати клопотання за їх відсутності.

Виклик володільця інформації не здійснювався на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 160 КПК України у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів повинні бути зазначені підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Згідно з п. 1 ч. 5 ст. 163 КПК, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність підстав вважати, що ці речі або документи перебувають чи можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Наявні у кримінальному провадженні матеріали дають достатні підстави вважати, що вказані у клопотанні документи, є необхідними для забезпечення повноти досудового розслідування, а також забезпечення проведення експертизи. Іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо, а їх вилучення необхідне для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст. 159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу до зазначених у клопотанні речей та документів.

Керуючись ст.ст.159-166, 372 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС 2 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 , погоджене прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 32018160000000058 від 05.06.2018 року про тимчасовий доступ до документів - задовольнити.

Надати тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та розпорядження про їх вилучення (виїмку) в ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), а саме: Документів, що містять інформацію про власника телефонного номеру НОМЕР_10 ;інформації, яка містить охоронювану законом таємницю, а саме даних про телефонні дзвінки та SMS-повідомлення, здійснені абонентом за номером НОМЕР_10 за період з 01.07.2017 по 31.12.2017 із зазначенням: адреси розташування та номерів базових станцій, які забезпечували зв'язок; типу з'єднань (вхідні, вихідні дзвінки, SMS, MMS, GPRS, переадресація); зміст SMS повідомлень; дати, часу та тривалості з'єднань, з'єднання нульової тривалості.

Відповідальні особи зобов'язані надати можливість вилучити вказані в ухвалі документи в паперовому та електронному вигляді у форматі «Microsoft Exel» старшому слідчому з особливо важливих справ другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області капітану податкової міліції ОСОБА_2 або за його дорученням старшому оперуповноваженому з особливо важливих справ третього оперативного відділу оперативного управління ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_5 , старшому оперуповноваженому з особливо важливих справ третього оперативного відділу оперативного управління ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_6 , старшому оперуповноваженому третього оперативного відділу оперативного управління ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_7 , старшому оперуповноваженому третього оперативного відділу оперативного управління ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_8 або іншим уповноваженим особам СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області та/або оперативного управління ГУ ДФС в Одеській області, що будуть діяти за його дорученням (постановою).

Роз'яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення тобто до 26.01.2019 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

26.12.2018

Попередній документ
78941462
Наступний документ
78941464
Інформація про рішення:
№ рішення: 78941463
№ справи: 522/19123/18
Дата рішення: 26.12.2018
Дата публікації: 27.02.2023
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Кримінальне
Суд: Приморський районний суд м. Одеси
Категорія справи: Клопотання слідчого, прокурора, сторони кримінального провадження