Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 21.12.2018 по справі 906/912/18

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області

10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"21" грудня 2018 р. м. Житомир Справа № 906/912/18

Господарський суд Житомирської області у складі судді Маріщенко Л.О.,

розглядаючи справу

за позовом: Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" (м. Київ) в особі регіональної філії "Одеська залізниця" (м. Одеса)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська промислова компанія "Крок" (м. Житомир)

про стягнення 73 721,02 грн,

та за зустрічним позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська промислова компанія "Крок" (м. Житомир)

до:Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" (м. Київ) в особі регіональної філії "Одеська залізниця" (м. Одеса)

про стягнення 11 476,49 грн.

за участю представників сторін:

від позивача (відповідача за зустрічним) позовом: ОСОБА_1, довіреність № б/н від 06.11.18, ( в режимі відеоконференції);

від відповідача (позивача за зустрічним) позовом, не з'явився:

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача 73 721,02 грн, з яких 51 986,43 грн. штрафні санкції, 21 734,59 грн. пеня.

Позовні вимоги обґрунтовані невиконанням з боку відповідача умов укладеного між сторонами договору поставки від 03.04.2018 в частині своєчасної поставки товару.

Ухвалою суду від 22.10.2018 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 906/908/18. Справу ухвалено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

09.11.2018 від Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська промислова компанія "Крок" надійшла зустрічна позовна заява про стягнення з Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" (м. Київ) в особі регіональної філії "Одеська залізниця" пені за договором поставки у розмірі 11 476,49 грн.

Відповідно до зустрічної позовної заяви Товариство з обмеженою відповідальністю "Українська промислова компанія "Крок" просить стягнути на свою користь з Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі регіональної філії "Одеська залізниця" - 11 476,49 грн. пені, посилаючись на порушення строків оплати товару по договору №ОД/НХ-18-215 НЮ від 03.04.2018.

Ухвалою суду від 22.11.2018 прийнято зустрічний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська промислова компанія "Крок" про стягнення з Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" (м. Київ) в особі регіональної філії "Одеська залізниця" пені за договором поставки у розмірі 11 476,49 грн. до розгляду з первісним позовом у справі №906/912/18. Вимоги за зустрічним позовом об'єднати в одне провадження з первісним позовом. Здійснено перехід до розгляду справи №906/912/18 за правилами загального позовного провадження. Підготовче засідання призначити на "21" грудня 2018 р. о 10:30

Представник позивача (відповідача за зустрічним) позовом в судовому засіданні заявив клопотання для поновлення строку для подання відзиву на зустрічний позов, та відповідь на відзив за первісним позовом, у зв'язку з тим. що представник позивача перебував на лікарняному. Проти відкладення розгляду справи не заперечив.

Відповідач (позивач за зустрічним) позовом повноважного представника в судове засідання не направив, але направив до суду 17.12.2018 заяву про відкладення розгляду справи, у зв'язку із перебуванням у відпустці за межами України.

Ухвалою суду від 22.11.2018 Публічному акціонерному товариству "Українська залізниця" (м. Київ) в особі регіональної філії "Одеська залізниця" (м. Одеса) був наданий строк - 15 днів з дня отримання даної ухвали, для надання письмового відзиву на зустрічну позовну заяву.

Відповідно до поштового повідомлення про вручення, яке міститься в матеріалах справи, ухвала суду від 22.11.2018 була вручена Публічному акціонерному товариству "Українська залізниця" (м. Київ) - 03.12.2018 а регіональної філії "Одеська залізниця" (м. Одеса) - 05.12.2018.

Таким чином, останній день для подання письмового відзиву на зустрічну позовну заяву Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" (м. Київ) в особі регіональної філії "Одеська залізниця" (м. Одеса) закінчувався 17.12.2018 та 19.12.2018.

Частиною 2 статті 119 ГПК України передбачено, що встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Враховуючи забезпечення принципу змагальності та пропорційності (ст.ст. 13,15 ГПК України), суд вважає за необхідне продовжити Публічному акціонерному товариству "Українська залізниця" (м. Київ) в особі регіональної філії "Одеська залізниця" (м. Одеса) строк для подачі відзиву на зустрічний позов.

Згідно ст.13 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов'язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. Суд, зберігаючи об'єктивність і неупередженість: керує ходом судового процесу; сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами; роз'яснює у разі необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов'язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій; сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом; запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов'язків.

Відповідно до ст. 15 ГПК України. Суд визначає в межах, встановлених Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання господарського судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов'язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Згідно ч. 1 ст. 177 ГПК України завданнями підготовчого провадження є:

1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу;

2) з'ясування заперечень проти позовних вимог;

3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів;

4) вирішення відводів;

5) визначення порядку розгляду справи;

6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

За приписами ч.2 ст. 183 ГПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

На підставі вищевикладеного, враховуючи неявку відповідача ( позивача за зустрічним) позовом та необхідністю позивачеві ( відповідачеві за зустрічним позовом) надати відзив на зустрічну позовну заяву, з метою надання сторонам можливості скористатися своїми процесуальними правами, надати докази на підтвердження своїх вимог чи заперечень, та для забезпечення рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом, повного, всебічного та об'єктивного розгляду справи. Враховуючи вказані обставини, суд дійшов висновку про доцільність відкласти підготовче засідання для надання можливості учасникам справи, до початку розгляду справи по суті, виконати всі необхідні дії, зокрема, що випливають зі змісту ст. 182 ГПК України.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 119, 120, 121, 183,185, 202, 234, 235 ГПК України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Продовжити Публічному акціонерному товариству "Українська залізниця" (м. Київ) в особі регіональної філії "Одеська залізниця" (м. Одеса) строк для подачі відзиву на зустрічну позовну заяву до 14.01.2019.

2. Відкласти підготовче засідання на "22" січня 2019 р. о 12:20 Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Житомирської області за адресою: м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65 в залі судових засідань №207.

3. Повідомити сторін про місце, дату, час судового засідання.

4. Публічному акціонерному товариству "Українська залізниця" в особі регіональної філії "Одеська залізниця" (м. Одеса) надати господарському суду:

- відзив на зустрічний позов, складений з урахуванням вимог ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, з викладенням мотивів повного або часткового відхилення вимог позивача за зустрічним позовом з посиланням на чинне законодавство та докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення, якщо такі докази не надані позивачем за зустрічним позовом; одночасно надіслати Товариству з обмеженою відповідальністю "Українська промислова компанія "Крок копію відзиву та доданих до нього документів, докази направлення надати суду;

- подати суду всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти зустрічного позову;

- для огляду оригінали документів, на яких ґрунтуються позовні вимоги за первісним позовом, докази, які підтверджують викладені у позовній заяві обставини;

- довідку про стан заборгованості відповідача за первісним позовом на день розгляду справи;

5. Попередити Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі регіональної філії "Одеська залізниця" , що у разі ненадання відзиву на зустрічний позов у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України).

6. Товариству з обмеженою відповідальністю "Українська промислова компанія "Крок подати суду:

- для огляду оригінали документів, на яких ґрунтуються зустрічні позовні вимоги;

- відповідь на відзив відповідача за зустрічним позовом;

7. Крім того позивач ( за первісним ) позовом має право надати відповідь на відзив відповідача (за первісним ) позовом, відповідач заперечення на відповідь на відзив;

8. Звернути уваги сторін на те що, копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними, відповідно до п. 9 ст .80 ГПК України.

9. Повідомити сторін, що при направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останні повинні мати при собі відповідно до ст. 58, 60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

10. Учасники справи мають право, до початку розгляду справи по суті, закінчити здійснення всіх необхідних процесуальних дій, з урахуванням приписів ст.ст. 80, 81, 165-167, 182, 184 ГПК України.

11 Звернути увагу сторін на те, що відповідно до ч.1 ст.135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (від 1762,00 грн до 17620,00 грн) у випадках встановлених статтею, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу, ненадання відзиву на позов, відповіді на відзив, заперечення іншому учаснику справи у встановлений судом строк тощо.

12 Роз'яснити сторонам, що відзив, відповідь на відзив, заперечення, пояснення третьої особи мають відповідати вимогам ст. ст. 165-168 ГПК України.

Крім того, інформацію про дату та час розгляду справи можна отримати на веб-сайті суду за посиланням - http://court.gov.ua/fair/sud5007/

З метою своєчасної підготовки до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи пропоную всі передбачені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду, а також докази, надсилати в електронній формі (у форматі pdf) на E-mail суду: inbox@zt.arbitr.gov.ua з офіційної електронної адреси учасника судового процесу.

Ухвала набирає законної сили відповідно до ст. 235 ГПК України та не підлягає оскарженню.

Суддя ОСОБА_2

Друк:

1 - в справу

2-ПАТ "Українська залізниця" (рек. з повід.)

3- РФ "Одеська залізниця" (рек. з повід.)

4-відповідачу (рек. з повід.)

Попередній документ
78800185
Наступний документ
78800190
Інформація про рішення:
№ рішення: 78800187
№ справи: 906/912/18
Дата рішення: 21.12.2018
Дата публікації: 26.12.2018
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Господарський суд Житомирської області
Категорія справи: Інші розрахунки за продукцію