Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Постанова від 05.12.2018 по справі 495/11005/18

Справа № 495/11005/18

№ провадження 1-кс/495/5604/2018

УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2018 року м. Білгород - Дністровський

Слідчий суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_1 при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю слідчого - ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду м. Білгород-Дністровському клопотання слідчого Білгород-Дністровського ВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

05.12.2018 року слідчий Білгород-Дністровського ВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

В клопотанні зазначено, що 01.08.2018 року Білгород-Дністровським ВП ГУНП в Одеській області зареєстровано заяву директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » про те, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 , зловживаючи своїм службовим становищем, уклавши сумнівний договір на постачання кам'яного вугілля з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », здійснили привласнення та розтати бюджетних коштів, асигнованих на закупівлю кам'яного вугілля

Згідно ст. 214 КПК України, відомості по даному факту внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №12018160240002555 за правовою кваліфікацією, передбаченою ч. 2 ст.191 КК України, тобто привласнення та розтрата чужого майна шляхом зловживання службовою особою свої службовим становищем.

В ході проведення досудового розслідування, що 23.03.2018 року ІНФОРМАЦІЯ_4 , код ЄРДПОУ НОМЕР_1 , оголошено відкриті торги на закупівлю твердого палива, а саме кам'яного вугілля марки АМ (13-25).

Під час проведення процедури закупівлі, учасником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » до тендерного комітету надано документи тендерної пропозиції, а саме «Технічна специфікація» від 18.04.2018 року, де зазначено, що виробником кам'яного вугілля марки АМ (13-25) 2017-2018 року виготовлення, являється ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в м. Київ.

Проте, на наданій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » нотаріально завіреній копії документа хімічної лабораторії ПАТ ГОФ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » - «Результат химического аналіза №128» та «Удостоверение №18 О качестве Кгля, сорт АМ антрацит (марки А клас13-25)», зазначено зовсім іншого виробника, а саме «Шахта, обагатетельная фабрика - ПАТ ГОФ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », тобто вугілля марки АМ антрацит видобувалось на території тимчасово окупованої частини Донецької та Луганської областей.

Відповідно до чинного законодавства України - на тимчасово окупованій території забороняється діяльність, що підлягає держрегулюванню (ліцензування, отримання дозвільних документів, сертифікації та інша) господарська діяльність, ввезення та/або вивезення відповідних товарів, організація залізничних, автомобільних, морських, річкових, поромних та провітрених сполучень.

Заборонено користування державними ресурсами, в тому числі природними, фінансовими і кредитними, здійснення грошових переказів, а також фінансування або інше сприяння вище переліченої діяльності.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України «про обмеження поставок окремих товарів (робі, послуг) з тимчасово окупованої території на іншу території України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію» №1035 від 16.12.2015 року (зі змінами).

Таким чином, 22.05.2018 року членами тендерного комітету ІНФОРМАЦІЯ_2 , під час приймання рішення щодо переможця процедури закупівлі кам'яного вугілля, в порушення вимог ЗУ «Про публічні закупівлі», визнало ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » переможцем.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що в зазначених документах міститься інформація, дійсність якої необхідно перевірити, в тому числі і експертним шляхом, і мають суттєве значення для проведення подальшого об'єктивного, повного та неупередженого досудового розслідування, тому слідчий просить клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання.

Вивчивши матеріали клопотання, заслухавши слідчого, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У відповідності до п. 19 ч. 1 ст. 3 КПК України, сторонами кримінального провадження є - з боку обвинувачення: слідчий, керівник органу досудового розслідування, прокурор, а також потерпілий, його представник та законний представник у випадках, установлених цим Кодексом; з боку захисту: підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений, виправданий, особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, їхні захисники та законні представники.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Крім того, відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що зазначені документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин по кримінальному провадженню №12018160240002555 від 02.08.2018 року, тому необхідно надати тимчасовий доступ до документів, які перебувають в ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю виготовлення та вилучення копій документів.

Керуючись ст. ст. 159-164 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Білгород-Дністровського ВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити.

Надати слідчому СВ Білгород-Дністровського ВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , а також за його дорученням іншим співробітникам УЗЕ в Одеській області ДЗЕ Національної поліції України, тимчасовий доступ до документів, які перебувають в ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю виготовлення та вилучення копій документів, а саме:

- документів щодо утворення тендерного комітету, положення про тендерний комітет наказів про призначення голови та членів тендерного комітету, річний план закупівель на 2018 рік;

- документи щодо оголошення, проведення та визначення переможця процедури закупівлі відкритих торгів, договори на поставку вугілля з додатками, платіжні доручення про перерахування грошових коштів та ніші документи щодо закупівлі кам'яного вугілля марки АМ (13-25), ідентифікатор закупівлі - ID: UA-2018-10-12-000521-a від 12.10.2018 року;

- документи щодо оголошення, проведення та визначення переможця процедури закупівлі відкритих торгів, договори на поставку вугілля з додатками, платіжні доручення про перерахування грошових коштів та ніші документи щодо закупівлі кам'яного вугілля марки АМ (13-25), ідентифікатор закупівлі - ID: UA-2018-07-05-000349-b від 05.07.2018 року;

- документи щодо оголошення, проведення та визначення переможця процедури закупівлі відкритих торгів, договори на поставку вугілля з додатками, платіжні доручення про перерахування грошових коштів та ніші документи щодо закупівлі кам'яного вугілля марки АМ (13-25), ідентифікатор закупівлі - ID UA-2018-03-28-001273-b від 28.03.2018 року.

Ухвала діє строком до 05.01.2019 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Попередній документ
78600706
Наступний документ
78600708
Інформація про рішення:
№ рішення: 78600707
№ справи: 495/11005/18
Дата рішення: 05.12.2018
Дата публікації: 02.03.2023
Форма документу: Постанова
Форма судочинства: Кримінальне
Суд: Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області
Категорія справи: Клопотання слідчого, прокурора, сторони кримінального провадження