Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 03.12.2018 по справі 826/7327/18

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 826/7327/18

УХВАЛА

03 грудня 2018 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

судді-доповідача Ісаєнко Ю.А.,

суддів: Земляної Г.В., Мельничука В.П.,

перевіривши матеріали апеляційної скарги представника Публічного акціонерного товариства «Сумиобленерго» - адвоката Жулавського Сергія Аркадійовича на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 16.10.2018 у справі за позовом Публічного акціонерного товариства «Сумиобленерго» до Антимонопольного комітету України, третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Коларес-Брокерс» про визнання протиправним та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 16.10.2018 у задоволенні позову відмовлено.

Не погоджуючись з зазначеним судовим рішенням, апелянтом подано апеляційну скаргу.

Відповідно до частини першої статті 55 КАС України, сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 59 КАС України, повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені такими документами: довіреністю фізичної або юридичної особи.

Частиною шостою статті 59 КАС України, передбачено, що оригінали документів, зазначених у цій статті, копії з них, засвідчені суддею, або копії з них, засвідчені у визначеному законом порядку, приєднуються до матеріалів справи.

Згідно з частиною восьмою статті 59 КАС України, у разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідності заяви, скарги, клопотання.

Таким чином, сторона у справі має право на звернення до суду із апеляційною скаргою через представника лише на підставі документу, що посвідчує його повноваження у визначеному законом порядку.

Із змісту поданої апеляційної скарги вбачається, що вона подана і підписана представником Публічного акціонерного товариства «Сумиобленерго» - адвокатом Жулавським Сергієм Аркадійовичем, який діє від імені позивача.

До апеляційної скарги долучено ордер серії СМ № 01-11/18 на підставі договору про надання правової допомоги № б/н від 20.11.2018.

Водночас, вказаного договору апелянтом не надано. Не міститься вказаного договору і в матеріалах справи. А відтак, колегія суддів позбавлена можливості встановити обсяг повноважень адвоката Жулавського С.А., зокрема, наявність права підпису апеляційної скарги в інтересах Публічного акціонерного товариства «Сумиобленерго».

Аналогічної правової позиції притримується Верховний Суд, зокрема, така позиція висловлена у постанові Верховного Суду від 16.05.2018 у справі № 810/739/15 (№К/9901/8381/18).

Відповідно до ч. 5 ст. 242 КАС України, при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Згідно з ч. 6 ст. 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, враховуються іншими судами при застосуванні таких норм права.

Згідно пункту 1 частини 4 статті 298 КАС України, апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції також, якщо апеляційна скарга подана особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписана, або підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

Таким чином, вказана обставина є підставою для повернення апеляційної скарги.

Керуючись ст.ст. 55, 59, 243, 298, 325, 329 КАС України,

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу представника Публічного акціонерного товариства «Сумиобленерго» - адвоката Жулавського Сергія Аркадійовича на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 16.10.2018 у справі за позовом Публічного акціонерного товариства «Сумиобленерго» до Антимонопольного комітету України, третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Коларес-Брокерс» про визнання протиправним та скасування рішення, - повернути скаржнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена протягом тридцяти днів шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Суддя-доповідач Ісаєнко Ю.А.

Суддя Земляна Г.В.

Суддя Мельничук В.П.

Попередній документ
78321751
Наступний документ
78321753
Інформація про рішення:
№ рішення: 78321752
№ справи: 826/7327/18
Дата рішення: 03.12.2018
Дата публікації: 06.12.2018
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: Шостий апеляційний адміністративний суд
Категорія справи: захисту економічної конкуренції