Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 05.12.2017 по справі 754/15236/17

1-кс/754/2769/17

Справа № 754/15236/17

УХВАЛА

Іменем України

05 грудня 2017 року Слідчий суддя Деснянського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю, по матеріалах досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017101030000137 від 04.10.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

ВСТАНОВИВ:

17 листопада 2017 року до Деснянського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів з можливістю вилучення належним чином завіреної копії проекту «Реконструкції парку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у Деснянському районі м. Києва (коригування)», який розроблено ПП « ОСОБА_4 » на виконання умов договору № 17/5/3 від 02.06.2017, який знаходиться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

В обгрунтування свого клопотання прокурор посилається на те, що в ході досудового розслідування встановлено, що на підставі наказу «Про закріплення основних фондів комунальної власності територіальної громади міста Києва» від 14.02.2012 № 21 закріплено на праві повного господарського віддання основні фонди парку ім. Кіото за Комунальним підприємством по утриманню зелених насаджень Деснянського району.

Відповідно до розпорядження ІНФОРМАЦІЯ_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 ) «Про передачу функцій замовника реконструкції парку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у Деснянському районі» від 10.11.2016 № 1103 ІНФОРМАЦІЯ_7 в установленому порядку передало ІНФОРМАЦІЯ_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_8 ) « ІНФОРМАЦІЯ_4 » функції замовника реконструкції парку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у Деснянському районі та усі наявні документи, які засвідчують права замовника, договірну, бухгалтерську і проектно-кошторисну документацію та інформацію, яка є важливою для її здійснення, відповідно до законодавства України.

Цим же розпорядженням, зобов'язано визначити генеральну проектну та підрядну будівельну організації для проектування та виконання робіт з реконструкції парку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у Деснянському районі в установленому порядку.

Встановлено, що 28 вересня 2017 року службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_8 ) « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (надалі - КП « ІНФОРМАЦІЯ_9 ») на виконання вимог вищевказаного розпорядження та Закону України «Про публічні закупівлі» розміщено в інформаційній системі « ІНФОРМАЦІЯ_10 » оголошення UA-2017-09-28-000010-b про проведення відкритих торгів із закупівлі робіт «Реконструкція парку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у Деснянському районі (ІІ черга)» на очікувану вартість 62 150 000,00 грн.

08.11.2017 за результатами проведення аукціону, найбільш економічно вигідну пропозицію подано учасником торгів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) вартістю 49 427 945,01 грн., якому відправлено повідомлення про намір укласти договір.

Водночас, проведеним оглядом місця події - території парку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » із залученням спеціалістів та опрацюванням технічного завдання встановлено, що роботи з реконструкції парку вже фактично виконані, що свідчить про фіктивність тендеру, який наразі проводиться. Таким чином, службові особи КП « ІНФОРМАЦІЯ_9 » використовуючи службове становище усупереч інтересам служби діючи умисно з метою отримання неправомірної вигоди для самих себе чи інших фізичних або юридичних осіб спричинять тяжкі наслідки громадським інтересам.

Для отримання речових та письмових доказів протиправної діяльності службових осіб КП « ІНФОРМАЦІЯ_9 » виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей та документів з метою встановлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення та відшукання доказів, що мають значення для розслідування зазначеного кримінального провадження, а саме копії проекту «Реконструкції парку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у Деснянському районі м. Києва (коригування)», який розроблено ПП « ОСОБА_4 » на виконання умов договору № 17/5/3 від 02.06.2017, який знаходиться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 (КМДА) « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Прокурор вважає, що дані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, одержати зазначені документи іншими способами не можливо.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив його задовольнити за викладених у ньому обставин.

Клопотання прокурора розглядається відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України, без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи про тимчасовий доступ до яких клопоче слідчий.

Вислухавши прокурора, дослідивши матеріали клопотання, вважаю, що клопотання прокурора підлягає задоволенню.

Так, відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутись до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням, погодженим з прокурором, про тимчасовий доступ до речей і документів, окрім тих, до яких відповідно до ст. 161 КПК України заборонено доступ.

Клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 3 ОСОБА_3 відповідає вимогам ст. 160 КПК України.

Частиною 2 ст. 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до п. 5, п. 6 ч. 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Статтею 132 КПК України визначені загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження та передбачені обставини, за яких не допускається застосування заходів кримінального провадження. Серед таких обставин у п. 2 ч. 3 ст. 132 КПК України зазначена необхідність слідчого, прокурора довести, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Згідно ч. 4 ст. 132 КПК України, для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов'язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Згідно до ч. 5 ст. 132 КПК України під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Відповідно до ч. 1 ст. 164 КПК України в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено: прізвище, ім'я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів.

Враховуючи викладене та наведені вимоги КПК України, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність задоволення вказаного клопотання, надати прокурору тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю вилучення копії проекту «Реконструкції парку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у Деснянському районі м. Києва (коригування)», який розроблено ПП « ОСОБА_4 » на виконання умов договору № 17/5/3 від 02.06.2017, який знаходиться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 (КМДА) « ІНФОРМАЦІЯ_4 », оскільки згадані документи мають значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, враховуючи, що прокурором доведено, що вказані документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Керуючись ст. ст. 159-164, 166, 369, 370, 371, 372, 309 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити.

Надати прокурору Київської місцевої прокуратури № 3 ОСОБА_3 , а також слідчому, якому доручено здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю вилучення належним чином завіреної копії проекту «Реконструкції парку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у Деснянському районі м. Києва (коригування)», який розроблено ПП « ОСОБА_4 » на виконання умов договору № 17/5/3 від 02.06.2017, який знаходиться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 (КМДА) « ІНФОРМАЦІЯ_4 », що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Оригінал ухвали та копію ухвали надати прокурору Київської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_3 ..

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Відповідно до ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя

Попередній документ
70744107
Наступний документ
70744109
Інформація про рішення:
№ рішення: 70744108
№ справи: 754/15236/17
Дата рішення: 05.12.2017
Дата публікації: 09.03.2023
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Кримінальне
Суд: Деснянський районний суд міста Києва
Категорія справи: Клопотання слідчого, прокурора, сторони кримінального провадження