Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 10.11.2017 по справі 712/13916/17

Справа №712/13916/17

Провадження № 1-кс/712/6011/17

УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей і документів

10 листопада 2017 року Слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю старшого слідчого СВ Черкаського відділу поліції ГУНП України в Черкаській області ОСОБА_3 , прокурора Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , розглянувши винесене в кримінальному провадженні № 42017251010000214 старшим слідчим СВ Черкаського відділу поліції ГУНП України в Черкаській області ОСОБА_3 клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів та додані до клопотання матеріали,-

ВСТАНОВИВ:

До суду звернувся старший слідчий СВ Черкаського відділу поліції ГУНП України в Черкаській області ОСОБА_3 з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів.

Клопотання мотивує тим, що в ході досудового розслідування встановлено, що 08.09.2017до Черкаської місцевої прокуратури з УЗЕ в Черкаській області ДЗЕ НП України надійшли матеріали перевірки щодо законності отримання та використання бюджетних коштів службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » м. Черкаси (код. ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які з метою привласнення бюджетних коштів залучили до злочинної схеми підприємства транзитно-конвертаційної групи.

12.09.2017 Черкаською місцевою прокуратурою відомості по даному факту внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017251010000214 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що на території області здійснює свою діяльність фінансово-промислова група до якої входять ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (м. Київ код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (м. Київ код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (м. Київ, код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (м. Київ, код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), засновником яких являється ОСОБА_5 . Основним видом діяльності яких є оптова торгівля хімічними продуктами (аміачна селітра, КАС, сульфат амонію).

З метою мінімізації податкових зобов'язань з податку на додану вартість зазначених підприємств їх посадовими особами до злочинної схеми залучено підприємство транзитно-конвертаційної групи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ( АДРЕСА_1 , код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) співзасновником якого являється ОСОБА_5 .

У відповідності до пункту 3 статті 200 1 розділу V Податкового кодексу України від 02.12.2010, № 2755-VI ОСОБА_5 для отримання можливості реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних необхідної для подальшого формування податкового кредиту підконтрольним підприємствам з метою збільшення реєстраційної суми без поповнення свого електронного рахунку грошовими коштами, а отриманням від постачальників зареєстровані в ЄРПН податкові накладні, залучили до злочинної схеми ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », с. Федорівка, Волинської області, код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », м. Кременчук, код ЄДРПОУ НОМЕР_8 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », с. Дем'янці, Київської області, код ЄДРПОУ НОМЕР_9 , ДП « ІНФОРМАЦІЯ_10 », смт. Ружин, Житомирської області, код ЄДРПОУ НОМЕР_10 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » с. Хотів, Київської області, код ЄДРПОУ НОМЕР_11 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 », с. Ташлик, Смілянського р-ну, Черкаської області, код ЄДРПОУ НОМЕР_12 , фактично формуючи від вказаних суб'єктів господарювання податковий кредит з ПДВ від придбання м'ясомолочної продукції, яка реалізується не платникам податку (населенню) за готівку без сплати податкового зобов'язання.

Таким чином, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », код ЄДРПОУ НОМЕР_6 формувало необґрунтований «податковий кредит» від вищевказаних суб'єктів господарювання за рахунок придбання масла солодковершкового, свинном'ясної та курячом'ясної продукції, а здійснювало реалізацію нетипової продукції (аміачна селітра, КАС, будівельні матеріали).

Послугами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », код ЄДРПОУ НОМЕР_6 з метою легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом, користується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » м. Черкаси, код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , засновником якої являється ОСОБА_6 .

Так, протягом 2016-2017 років ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке займається прибиранням території та ремонтом зупинок громадського транспорту, перерахувало на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » більше 12 млн. грн. за нетипову продукцію, а саме свином'ясну та курячом'ясну продукцію, таким чином є достатні підстави вважати, що проведені операції з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » мають ознаки фіктивності, що в свою чергу призвело до привласнення бюджетних коштів в сумі 12 млн. грн., чим завдано збитків державним інтересам на вищевказану суму.

Крім того, під час досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) в період 2016-2017 рр., проводило господарські операції з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), що підтверджується відомостями з Єдиного реєстру податкових накладних, а тому, з метою перевірки дійсності вказаних операцій та встановлення всіх обставин кримінального правопорушення, виникла обґрунтована необхідність у дослідженні первинної бухгалтерської документації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), що стосується взаємовідносин з вищевказаними суб'єктом господарювання, оскільки наявні в них відомості мають суттєве значення і можуть бути використані як докази.

В судовому засіданні слідчий та прокурор клопотання повністю підтримали та просили його задовольнити.

Згідно ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Дослідивши матеріали справи та матеріали кримінального провадження, заслухавши думку слідчого, слідчий суддя вважає, що дане клопотання підлягає до задоволення частково, оскільки у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що проведення тимчасового доступу до речей та документів має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а саме з можливістю вилучення копій документів без вилучення їх оригіналів.

Керуючись ст.ст. 110, 131, 132, 159-166, 309 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 - задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 та уповноваженим згідно доручення оперативним працівникам на тимчасовий доступ до речей і документів, що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), розташованого за адресою АДРЕСА_2 , що стосуються взаємовідносин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » за період з 01.01.2016 по 01.10.2017, а саме: договори, акти приймання-передачі (виконання робіт), податкові та видаткові накладні, рахунки-фактури, підтверджуючі накладні на придбання продукції, товарно-транспорті накладні, оборотно-сальдові відомості з конкретизацією інформації по постачальниках та покупцях (рахунки НОМЕР_13 ), акти виконаних робіт за формою КБ-2, довідки КБ-3, акти здачі-приймання виконаних робіт, платіжні доручення, виконавчу та технічну документацію, звіти виконавців робіт (послуг), відомості про осіб (П.І.Б., анкетні (контактні) дані), які фактично виконували роботи (поставляли товар, надавали послуги) від імені вказаних суб'єктів господарської діяльності з можливістю вилучення їх копій без вилучення оригіналів.

Строк дії даної ухвали становить 30 діб з моменту її прийняття.

Виконання даної ухвали покласти на старшого слідчого СВ Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 чи за його дорученням в порядку ст. 40 КПК України іншій особі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Попередній документ
70142642
Наступний документ
70142645
Інформація про рішення:
№ рішення: 70142644
№ справи: 712/13916/17
Дата рішення: 10.11.2017
Дата публікації: 09.03.2023
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Кримінальне
Суд: Соснівський районний суд м. Черкаси
Категорія справи: Клопотання слідчого, прокурора, сторони кримінального провадження