Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 10.11.2017 по справі 6-581/12

Справа № 6-581/12 Провадження 6/712/348/17

УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 листопада 2017 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі

Головуючого : судді Пироженко В.Д.

при секретарі : Жук О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву ОСОБА_1, заінтересована особа: Придніпровський відділ державної виконавчої служби Черкаського міського Управління юстиції про скасування тимчасового обмеження права виїзду за кордон,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Соснівського районного суду м.Черкаси від 07.12.2012р. ОСОБА_1 тимчасово обмежено у праві виїзду за кордон, за поданням головного державного виконавця Придніпровського відділу ДВС Черкаського МУЮ у виконавчому провадженні з примусового виконання виконавчого листа, про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості у зв"язку з ухиленням від виконання судового рішення.

Заявник ОСОБА_1. звернувся до суду з заявою про скасування тимчасового обмеження праві виїзду за кордон, заперечуючи його ухилення від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням. Вказував, що у матеріалах подання виконавчого провадження Придніпровського ВДВС Черкаського МУЮ відсутні докази, що він перешкоджає працівникам виконавчої служби у проведенні конкретних виконавчих дій чи приховував належне майно, на яке можливо звернути стягнення, звернення стягнення здійснюється на доходи боржника від трудової діяльності, ним вносяться кошти для погашення заборгованості, що в сукупності дають підстави для висновку про те, що підстави для тимчасового обмеження у виїзду за кордон відпали.

В судовому засіданні заявник підтримав заяву та просив суд її задоволити. Зазначив, що він не ухиляється від виконання своїх обов»язків, сплачує борги, крім того йому необхідно поїхати в Калінінградську область Росії до хворого рідного брата.

Представник Придніпровського відділу державної виконавчої служби Черкаського міського Управління юстиції в судове засідання не з»явився, були повідомлені про день та час розгляду справи.

Вислухавши заявника, вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Відповідно до ст. 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України за винятком обмежень, які встановлюються законом. Згідно п. 5 ч. 1, ч. 2 ст. 6 ЗУ «Про порядок виїзду та в»їзду в Україну громадян України», громадянинові, який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках, якщо він ухиляється від виконання зобовязань, покладених на нього судовим рішенням до виконання зобовязань.

Згідно ч. З ст. 11 Закону України Про виконавче провадження, ст.377-1 ЦПК України передбачено, що державний виконавець у процесі здійснення виконавчого провадження має право, зокрема, у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи за межі України - до виконання зобов'язань за рішенням.

Положеннями Закону "Про виконавче провадження" не передбачено вирішення судом питання про скасування тимчасового обмеження у праві виїзду боржника за кордон, розгляд таких питань не врегулюванний Розділом VI Цивільного процесуального кодексу України, в тому числі в порядку визначеному, ст. 377-1 ЦПК України.

Разом з тим суд враховує, що жодне обмеження прав згідно міжнародно-правових стандартів захисту прав людини не може бути абсолютним. Відповідно до ст. 2 протоколу № 4 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод заходи щодо обмеження свободи пересування повинні бути достатньо виправдувальні суспільним інтересам в демократичному суспільстві. Відповідно до ст. 17 ЗУ «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» Конвенція та практика Європейського суду з прав людини застосовуються судами як джерело права.

Виходячи з вищевказаних норм національного законодавства, на стадії виконання судового рішення обмеження права особи на виїзд слід вважати доцільним у випадках, коли особа ухиляється від виконання зобов'язання, покладеного на неї рішенням суду, зокрема якщо боржник перешкоджає у вчиненні виконавчих дій, або приховує майно, на яке можна звернути стягнення.

Заявником до суду надані копії постанов державного виконавця про закриття виконавчих проваджень від 05.07.2017 року. В даний час відсутні докази, що боржник перешкоджає у проведенні конкретних виконавчих дій чи приховує належне майно, на яке можливо звернути стягнення, що дає підстави для висновку про те, що підстави для тимчасового обмеження у виїзду за кордон відпали, тому заява про скасування вказаного обмеження підлягає до задоволення.

Керуючись Законом України "Про виконавче провадження", ст. 377-1 Цивільного Процесуального кодексу України, п. 5 ч. 1, ч. 4 ст. 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", суд

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Скасувати тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон громадянина України ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН НОМЕР_1, зареєстрованого ІНФОРМАЦІЯ_2, накладеного ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси 07.12.2012 року.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку у 5-денний строк з моменту отримання ухвали.

Головуючий

Попередній документ
70142640
Наступний документ
70142642
Інформація про рішення:
№ рішення: 70142641
№ справи: 6-581/12
Дата рішення: 10.11.2017
Дата публікації: 14.11.2017
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Цивільне
Суд: Соснівський районний суд м. Черкаси
Категорія справи: В порядку ЦПК України