Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Рішення від 11.03.2024 по справі 702/1013/23

Справа № 702/1013/23

Провадження № 2/702/87/24

РІШЕННЯ
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

заочне

11 березня 2024 року м. Монастирище

Монастирищенський районний суд Черкаської області в складі

головуючого судді: Нейло І.М.

за участю секретаря судового засідання: Прилуцької О.І.

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Монастирище в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання повнолітнього сина, на період навчання,

ВСТАНОВИВ :

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з вказаним позовом до відповідача ОСОБА_2 у якому просить стягувати з ОСОБА_2 аліменти на його користь, а саме на його утримання, на період навчання, у розмірі 1/4 частини з усіх видів його доходів, але не менше 50 % прожиткового мінімуму до 30.06.2026.

На обґрунтування позовних вимог ОСОБА_1 зазначив, що між матір'ю ОСОБА_3 та батьком ОСОБА_2 шлюб розірвано. Він є рідним сином відповідача. В даний час після досягнення повноліття він проживає з мамою, не працює, так як навчається на 2 курсі Харківського національного університету внутрішніх справ, на денній формі навчання, спеціальність 081 «Право», за контрактом, у зв'язку із цим не має змоги влаштуватись на роботу, щоб самостійно отримувати заробіток. Термін навчання з 15.09.2022 по 30.06.2026.

Ухвалою суду 28.12.2023 відкрито спрощене позовне провадження у справі з викликом сторін.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з'явився. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлений у встановленому законом порядку. На адресу суду надав заяву про розгляд справи у його відсутність. Позовні вимоги підтримує повністю, просить їх задовольнити.

В судове засідання відповідач ОСОБА_2 не з'явився. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлений у встановленому законом порядку. Клопотання про відкладення суду від відповідача не надходило.

Відповідно до вимог ст. 280 ЦПК України, у разі неявки у судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, і від якого не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності з повідомленням причин неявки, ненадання відповідачем відзиву на позовну заяву, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

У зв'язку з викладеним, враховуючи заяву позивача, яка не заперечує проти такого вирішення справи, суд вважає можливим розглянути справу у відсутність відповідача на підставі наявних у справі доказів і постановити заочне рішення.

Враховуючи, що розгляд справи відбувається у відсутності сторін, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Перевіривши викладені у заяві по суті справи обставини та безпосередньо дослідивши письмові докази, суд встановив такі факти і відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Шлюб між матір'ю позивача ОСОБА_4 та батьком ОСОБА_2 розірвано, що підтверджується свідоцтвом про розірвання шлюбу від 25.09.2012, актовий запис № 21, серія НОМЕР_1 , видане відділом державної реєстрації актів цивільного стану Монастирищенського районного управління юстиції у Черкаській області, після розірвання шлюбу прізвище матері позивача - ОСОБА_5 .

Судом встановлено, що від спільного подружнього життя у сторін є повнолітній син - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження від 12.01.2017, актовий запис № 107 складений 15.11.2005, серія НОМЕР_2 , Монастирищенським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області.

ОСОБА_1 , навчається на 2 курсі Харківського національного університету внутрішніх справ, на денній формі навчання, спеціальність 081 «Право», на денній формі навчання. Передбачуваний термін закінчення навчання червень 2026.

Відповідно до вимог ст. ст. 199 ч.1, 200 СК України, якщо повнолітні дочка, син, продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язанні утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 цього Кодексу. При визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

Згідно пункту 20 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 15 травня 2006 року "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" обов'язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття, виникає за обов'язкової сукупності таких юридичних фактів: досягнення дитиною віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років; продовження ними навчання; потреба у зв'язку з цим у матеріальній допомозі; наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

Частина 1 ст. 199 СК України, зобов'язує батьків утримувати своїх повнолітніх дітей, які продовжують навчання, надавати їм матеріальну допомогу, але лише за умови, що батьки можуть надавати таку матеріальну допомогу.

Згідно ч. 3 ст. 263 ЦПК України обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Враховуючи вимоги закону , суд вважає за необхідне стягнути аліменти з відповідача на користь позивача на його утримання у розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходів) щомісяця, до закінчення нею навчання, але не більше ніж до досягнення сином 23 років, оскільки аліменти в мінімальному їх розмірі, а саме не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, визначено для неповнолітніх, тобто осіб до 18 років.

Відповідно до ч. 1 ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову.

Оскільки суд приходить до висновку про необхідність задоволення позовних вимог, з відповідача підлягає стягненню судовий збір в дохід держави, на підставі ст. 141 ЦПК України.

Суд вважає за необхідне на підставі ст. 430 ЦПК України допустити негайне виконання рішення суду в межах суми платежу за один місяць.

На підставі вище викладеного та керуючись статтями 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 141, 223, 247, 258, 259, 263-265, 273, 351, 352, 354, 355, 430 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання повнолітнього сина, на період навчання, задоволити частково.

Стягувати з ОСОБА_2 аліменти на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частини всіх видів його доходів щомісяця, на період його навчання в Харківському національному університеті внутрішніх справдо 30.06.2026, але не більше як до досягнення ним 23 років, починаючи з 08.12.2023.

Допустити негайне виконання рішення суду в межах суми платежу за один місяць.

В задоволенні позову в іншій частині відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2 судовий збір на користь держави в сумі 1073 (однієї тисячі сімдесят три) гривні 60 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його оголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його оголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_3 , зареєстрований: АДРЕСА_1 , місце фактичного проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_4 , зареєстрований: АДРЕСА_1 .

Суддя: І.М. Нейло

Попередній документ
117882362
Наступний документ
117882364
Інформація про рішення:
№ рішення: 117882363
№ справи: 702/1013/23
Дата рішення: 11.03.2024
Дата публікації: 27.03.2024
Форма документу: Рішення
Форма судочинства: Цивільне
Суд: Монастирищенський районний суд Черкаської області
Категорія справи: про стягнення аліментів
Учасники справи:
НЕЙЛО І М Головуючий суддя
НЕЙЛО І М суддя-доповідач
Кисіль Артем Олександрович Позивач
Кисіль Олександр Вікторович відповідач
Розклад:
06.02.2024 09:30 Монастирищенський районний суд Черкаської області
11.03.2024 09:45 Монастирищенський районний суд Черкаської області