Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 29.09.2023 по справі 916/2434/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

УХВАЛА

"29" вересня 2023 р. Справа № 916/2434/23

Господарський суд Одеської області у складі судді Сулімовської М.Б., розглянувши матеріали справи

за позовом: Заступника керівника Малиновської окружної прокуратури міста Одеси (65091, м. Одеса, вул. Головківська, 1) в інтересах держави в особі

позивача-1: Одеської міської ради (код ЄДРПОУ 26597691, 65026, м. Одеса, пл. Думська, 1)

позивача-2: Південного офісу Держаудитслужби (код ЄДРПОУ 40477150, 65012, м. Одеса, вул. Канатна, 83)

до відповідача-1: Управління дорожнього господарства Одеської міської ради (код ЄДРПОУ 26506412, 65078, м. Одеса, вул. Генерала Петрова, 22)

відповідача-2: Товариства з обмеженою відповідальністю "Автомагістраль-Південь" (код ЄДРПОУ 34252469, 65058, м. Одеса, вул. Романа Кармена, 21)

про визнання рішення уповноваженої особи, фахівця з публічних закупівель, незаконним, результатів відкритих торгів недійсними, договору закупівлі підрядних робіт за державні кошти на загальну суму 1609000000,00 грн. недійсним

ВСТАНОВИВ:

Заступник керівника Малиновської окружної прокуратури міста Одеси звернувся до Господарського суду Одеської області із позовом в інтересах держави в особі позивача-1 Одеської міської ради, позивача-2 Південного офісу Держаудитслужби, до відповідача-1 Управління дорожнього господарства Одеської міської ради, відповідача-2 Товариства з обмеженою відповідальністю "Автомагістраль-Південь" про визнання рішення уповноваженої особи, фахівця з публічних закупівель, незаконним, результатів відкритих торгів недійсними, договору закупівлі підрядних робіт за державні кошти на загальну суму 1609000000,00 грн. недійсним.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням вимог Закону України "Про публічні закупівлі" та ст.ст.46, 48 Бюджетного кодексу України, пункту 4-1 постанови Кабінету Міністрів України від 11.10.2016 №710 "Про ефективне використання бюджетних коштів" при проведенні закупівлі товарів та послуг за бюджетні кошти за предметом закупівлі "Реконструкція Іванівського шляхопроводу у м. Одесі" ДК 021:2015:45221000-2-Будівництво мостів і тунелів, шахт і метрополітенів. Місце виконання робіт: вул. Мельницька/Овідіопольська дорога, м. Одеса, Одеська область, 65000, Україна".

Ухвалою суду від 26.06.2023 позовну заяву заступника керівника Малиновської окружної прокуратури міста Одеси прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі; ухвалено розглядати справу за правилами загального позовного провадження; призначено підготовче засідання на 27.07.2023, вирішено інші процесуальні питання.

Ухвалою суду від 24.08.2023, крім іншого, продовжено строк підготовчого провадження на тридцять днів до 25.09.2023; відкладено підготовче засідання на 21.09.2023.

Однак, у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю судді Сулімовської М.Б. судове засідання, призначене на 21.09.2023, не відбулося.

Приймаючи до уваги вищевказане, з метою реалізації процесуальних прав учасників справи, суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання на іншу дату.

При цьому, відповідно до ч.1 ст.181 Господарського процесуального кодексу України, для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

За приписами ч.3 ст.177 Господарського процесуального кодексу України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Положеннями пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав і основоположних свобод від 04.11.1950, ратифікованої Верховною Радою України, встановлено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

При цьому, відповідно до рішень Європейського суду з прав людини, що набули статусу остаточного, зокрема "Іззетов проти України", "Пискал проти України", "Майстер проти України", "Субот проти України", "Крюков проти України", "Крат проти України", "Сокор проти України", "Кобченко проти України", "Шульга проти України", "Лагун проти України", "Буряк проти України", "ТОВ "ФПК "ГРОСС" проти України", "Гержик проти України", суду потрібно дотримуватись розумного строку для судового провадження.

Розумним, зокрема, вважається строк, що є об'єктивно необхідним для виконання процесуальних дій, прийняття процесуальних рішень та розгляду і вирішення справи з метою забезпечення своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту.

Європейський суд з прав людини щодо критеріїв оцінки розумності строку розгляду справи визначився, що строк розгляду має формувати суд, який розглядає справу. Саме суддя має визначати тривалість вирішення спору, спираючись на здійснену ним оцінку розумності строку розгляду в кожній конкретній справі, враховуючи її складність, поведінку учасників процесу, можливість надання доказів тощо.

Європейський суд щодо тлумачення положення "розумний строк" в рішенні у справі "Броуган (Brogan) та інші проти Сполученого Королівства" роз'яснив, що строк, який можна визначити розумним, не може бути однаковим для всіх справ, і було б неприродно встановлювати один строк в конкретному цифровому виразі для усіх випадків. Таким чином, у кожній справі виникає проблема оцінки розумності строку, яка залежить від певних обставин.

За приписами ст.2 Господарського процесуального кодексу України, завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

За таких обставин, враховуючи практику Європейського суду з прав людини, з метою дотримання приписів Господарського процесуального кодексу України, суд ухвалює про проведення підготовчого провадження впродовж розумного строку поза межами встановленого Господарським процесуальним кодексом України строку та призначає підготовче засідання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 13, 177, 181, 195, 234 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Провести підготовче провадження у справі №916/2434/23 впродовж розумного строку.

2. Призначити підготовче засідання у справі на "19" жовтня 2023 р. о 14:40.

3. Викликати учасників справи у судове засідання.

4. Повідомити учасників справи, що судове засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т Шевченка, 29, в залі суд. засідань № 11 (5 поверх), тел. 0(482)307-955.

5. Ухвалу направити учасникам справи.

Суддя М.Б. Сулімовська

Ухвала набрала законної сили 29.09.2023, оскарженню не підлягає.

Попередній документ
113814856
Наступний документ
113814858
Інформація про рішення:
№ рішення: 113814857
№ справи: 916/2434/23
Дата рішення: 29.09.2023
Дата публікації: 02.10.2023
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Господарський суд Одеської області
Категорія справи: Справи у спорах щодо оскарження актів (рішень) суб'єктів господарювання та їхніх органів, посадових та службових осіб у сфері організації та здійснення господарської діяльності
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено до судового розгляду (29.09.2023)
Дата надходження: 07.06.2023
Предмет позову: про визнання незаконним рішення та визнання договору недійсним
Учасники справи:
СУЛІМОВСЬКА М Б суддя-доповідач
Товариство з обмеженою відповідальністю "АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ" Відповідач (Боржник)
Управління дорожнього господарства Одеської міської ради Відповідач (Боржник)
Малиновська окружна прокуратура міста Одеси Позивач (Заявник)
Одеська міська рада Позивач в особі
Південний офіс Держаудитслужби Позивач в особі
Малиновська окружна прокуратура міста Одеси Заявник
РАЗЮК Г П головуючий суддя
РАЗЮК Г П суддя-доповідач
ЯРОШ А І суддя-учасник колегії
ПРИНЦЕВСЬКА Н М суддя-учасник колегії
Заступник керівника Малиновської окружної прокуратури міста Одеси Заявник апеляційної інстанції
Товариство з обмеженою відповідальністю "Автомагістраль-Південь" Відповідач (Боржник)
Заступник керівника Малиновської окружної прокуратури міста Одеси Позивач (Заявник)
Південний офіс Державної аудиторської служби України Позивач в особі
Заступник керівника Малиновської окружної прокуратури міста Одеси Заявник
Товариство з обмеженою відповідальністю "Автомагістраль-Південь" Заявник
Управління дорожнього господарства Одеської міської ради Заявник
СУЛІМОВСЬКА М Б Суддя-доповідач
Малиновська окружна прокуратура міста Одеси Позивач (заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "АВТОМАГІСТРАЛЬ-ПІВДЕНЬ" відповідач (боржник)
Управління дорожнього господарства Одеської міської ради відповідач (боржник)
Одеська міська рада позивач в особі
Південний офіс Держаудитслужби позивач в особі
РАЗЮК Г П Головуючий суддя
Заступник керівника Малиновської окружної прокуратури міста Одеси Позивач (заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Автомагістраль-Південь" відповідач (боржник)
Південний офіс Державної аудиторської служби України позивач в особі
Заступник керівника Малиновської окружної прокуратури міста Одеси орган або особа, яка подала апеляційну скаргу
Розклад:
27.07.2023 11:00 Господарський суд Одеської області
24.08.2023 12:30 Господарський суд Одеської області
21.09.2023 11:30 Південно-західний апеляційний господарський суд
21.09.2023 12:00 Господарський суд Одеської області
19.10.2023 14:40 Господарський суд Одеської області
09.11.2023 12:30 Господарський суд Одеської області
21.11.2023 11:00 Господарський суд Одеської області
06.12.2023 10:00 Господарський суд Одеської області
28.12.2023 15:00 Господарський суд Одеської області
17.01.2024 13:00 Господарський суд Одеської області
01.03.2024 10:00 Господарський суд Одеської області
05.06.2024 15:00 Господарський суд Одеської області