Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 26.06.2023 по справі 922/369/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

УХВАЛА

26 червня 2023 року м. ХарківСправа № 922/369/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Рильової В.В.

без повідомлення (виклику) учасників справи

розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Тубний завод" (місцезнаходження: 61010, місто Харків, вулиця Георгіївська, будинок 10; код ЄДРПОУ 32030717)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фемілі Форева" (місцезнаходження: 223054, Мінська область, Мінський район, ам. Острошицький городок, вулиця Ленінська, будинок 82, офіс 1; Республіка Білорусь; ОНП - обліковий номер платника 692158645)

про стягнення 16 083,79 євро (що еквівалентно 639 301,70 грн.)

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Тубний завод" звернулося до Господарського суду Харківської області із позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Фемілі Форева" заборгованості в розмірі 16 083,79 євро, що виникла внаслідок невиконання (неналежного виконання) відповідачем грошових зобов'язань за Контрактом № 220071 від 25 серпня 2020 року.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 03.02.2023 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Тубний завод" прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі № 922/369/23. Постановлено розглядати справу за правилами загального позовного провадження; призначено підготовче засідання на 03 липня 2023 року о 10:20 годині.

Також з метою належного повідомлення Товариства з обмеженою відповідальністю "Фемілі Форева" про дату, час та місце розгляду даної справи, суд зобов'язав позивача надати нотаріально засвідчені переклади на російську мову: ухвали Господарського суду Харківської області від 03.02.2023 про відкриття провадження у справі № 922/369/23, позовної заяви (до якої також окремо додати належним чином засвідчені копії всі доданих до неї документів згідно з переліком) та доручення про вручення документів, для подальшого звернення до Центрального органу Республіки Білорусь - Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Belarus Legal and Treaties Department з Проханням про вручення за кордоном судових або позасудових документів, відповідно до Гаазької Конвенції про вручення за кордоном судових або позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965, відповідачу: Товариству з обмеженою відповідальністю "Фемілі Форева".

Також судом враховано, що у зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24.02.2022 № 64/2022, який затверджено Законом України від 24.02.2022 № 2102-IX (із подальшими змінами) в Україні введено воєнний стан, який триває й на теперішній час. Згідно з повідомленням, розміщеним 25.02.2022 на офіційному веб-сайті Акціонерного товариства "Укрпошта", у зв'язку з агресією з боку росії та введенням воєнного стану, АТ "Укрпошта" припинила поштове співробітництво з поштою росії та білорусі; посилки та перекази в ці країни не приймаються.

Відповідно, судом постановлено, що за відсутності поштового зв'язку із Запитуваною Державою направлення судових документів до Центрального Органу Республіки Білорусь слід здійснювати через Міністерство юстиції України, для подальшої їх передачі компетентному суду Республіки Білорусь за допомогою дипломатичних каналів.

На підставі пункту 4 частини першої статті 228 Господарського процесуального кодексу України провадження у справі № 922/369/23 було зупинено для належного повідомлення Товариства з обмеженою відповідальністю "Фемілі Форева" про розгляд справи.

Разом з тим, 21 червня 2023 року до суду надійшов лист Міністерства юстиції України (за вх. № 16008), згідно якого Міністерство юстиції України повертає доручення про вручення судових документів ТОВ "Фемілі Форева", складене на підставі Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах 1965 року, оскільки білоруська сторона не приймає документи дипломатичними каналами.

Згідно з інформацією Посольства України в республіці білорусь, білоруська сторона повернула без виконання доручення українських судів, які надсилались дипломатичними каналами, і поінформувала про те, що згідно з положеннями статті 2 згаданої Конвенції компетентний орган надсилає доручення про вручення документів безпосередньо Центричному органу запитуваної держави, яким в республіці білорусь визначено Міністерство юстиції.

Отже, на період збройного конфлікту подальше застосування відповідного алгоритму, а також подача будь-яких судових документів до білоруської сторони дипломатичними каналами не є можливою, у тому числі у зв'язку із припиненням поштового сполучення.

Приймаючи до уваги вищенаведене, враховуючи неможливість виконання судового доручення про вручення ТОВ "Фемілі Форева" судових документів про відкриття провадження у справі № 922/369/23 дипломатичними каналами, суд дійшов висновку про подальше повідомлення відповідача про дату, час і місце розгляду справи шляхом оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України.

При цьому, відповідно до частини другої статті 122 Господарського процесуального кодексу України відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, викликається в суд через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Крім того, суд зазначає, що 03 липня 2023 року (день підготовчого засідання) припадає на день коли суддя Рильова В.В. перебуватиме у відпустці.

Частиною другою статті 232 Господарського процесуального кодексу України, процедурні питання, пов'язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

Відповідно, з огляду на необхідність перенесення підготовчого засідання на іншу дату, суд вважає за необхідне поновити провадження у справі № 922/369/23.

Згідно приписів частини дев'ятої статті 32 Господарського процесуального кодексу України, невирішені судові справи за вмотивованим розпорядженням керівника апарату суду, що додається до матеріалів справи, передаються для повторного автоматизованого розподілу справ виключно у разі, коли суддя (якщо справа розглядається одноособово) або суддя-доповідач зі складу колегії суддів (якщо справа розглядається колегіально) у передбачених законом випадках не може продовжувати розгляд справи більше чотирнадцяти днів, що може перешкодити розгляду справи у строки, встановлені цим Кодексом. Справа, розгляд якої розпочато одним суддею чи колегією суддів, повинна бути розглянута тим самим суддею чи колегією суддів, за винятком випадків, які унеможливлюють участь судді у розгляді справи, та інших випадків, передбачених цим Кодексом (частина 13 статті 32 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно з положеннями Засад використання автоматизованої системи документообігу Господарського суду Харківської області, після автоматизованого розподілу судових справ заміна головуючого судді у справі не допускається, крім вичерпного переліку випадків, встановлених Законом, Положенням та цими Засадами. У разі якщо в день слухання справи виявиться тимчасово неможливим виконання суддею, в провадженні якого перебуває справа, або який є головуючим у складі колегії суддів, обов'язків судді з причин: тимчасова непрацездатність, відрядження, відпустка, навчання тощо, повторний автоматичний розподіл судової справи не здійснюється.

Приймаючи до уваги те, що 03.07.2023 припадає на день, коли суддя Рильова В.В. перебуватиме у відпустці, за для завчасного повідомлення учасників справи про дату, час та місце судового засідання, та економії процесуального часу учасників справи за для дотримання принципів, розумності, відкритості та проінформованості, керуючись частиною другою статті 120 Господарського процесуального кодексу України та частиною другою статті 232 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку про необхідність призначення підготовчого засідання по справі № 922/369/23 на іншу дату й час.

На підставі вищенаведеного та керуючись статтями 120, 230, 232- 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

УХВАЛИВ:

Провадження у справі № 922/369/23 поновити.

Перенести підготовче засідання у справі № 922/369/23 з 03 липня 2023 року на "24" липня 2023 р. о(об) 12:00 годині.

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Харківської області за адресою: м. Харків, пл. Свободи 5, Держпром, 8-й під'їзд, 1-й поверх, зал судових засідань № 102.

Повідомити ТОВ "Фемілі Форева" про дату, час і місце розгляду справи №922/369/23 шляхом оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України.

Ухвалу складено та підписано 26.06.2023.

Суддя В.В. Рильова

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі - http://reyestr.court.gov.ua.

Попередній документ
111769822
Наступний документ
111769824
Інформація про рішення:
№ рішення: 111769823
№ справи: 922/369/23
Дата рішення: 26.06.2023
Дата публікації: 27.06.2023
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Господарський суд Харківської області
Категорія справи: Інша зовнішньоекономічна діяльність
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Розглянуто (11.09.2023)
Дата надходження: 31.01.2023
Предмет позову: стягнення коштів
Розклад:
03.07.2023 10:20 Господарський суд Харківської області
24.07.2023 12:00 Господарський суд Харківської області
28.08.2023 12:55 Господарський суд Харківської області
11.09.2023 12:40 Господарський суд Харківської області