Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 19.08.2022 по справі 757/14303/22-к

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/14303/22-к

УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 серпня 2022 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_3, при секретарі ОСОБА_4, розглянувши провадження за скаргою адвоката ОСОБА_5 в інтересах ТОВ «ЮКРЕЙН ТАУЕР КОМПАНІ» на бездіяльність посадових осіб ГСУ НП України про зобов'язання внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, після отримання заяви про кримінальне правопорушення,-

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_6 в інтересах ТОВ «ЮКРЕЙН ТАУЕР КОМПАНІ» звернувся до суду зі скаргою в порядку ст.ст. 303, 304 КПК України на бездіяльність посадових осіб ГСУ НП України, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви від 01.06.2022 про кримінальне правопорушення.

В обґрунтування доводів скарги адвокат посилається на те, що директор ТОВ «ЮКРЕЙН ТАУЕР КОМПАНІ» ОСОБА_1 звернувся до ГСУ НП України із заявою про вчинення кримінального правопорушення. Відомості за заявою від 01.06.2022 не були внесені до ЄРДР. Посилаючись на вищезазначені обставини та положення ст.ст. 303, 304 КПК України, адвокат просить зобов'язати посадових осіб ГСУ НП України внести відомості за заявою від 01.06.2022 до ЄРДР.

Адвокат, що подав скаргу в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду провадження повідомлявся належним чином про причини неявки не повідомив. На адресу суду надійшла заява про розгляд скарги у його відсутність та зазначив, що підтримує скаргу в повному обсязі.

Слідчий, прокурор в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду провадження повідомлявся належним чином про причини неявки не повідомив.

Статтею 22 КПК України передбачено, що кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Зважаючи на ці положення закону та враховуючи, що особа, що подала скаргу подав заяву про розгляд скарги у його відсутність, а слідчий, прокурор в судове засідання не з'явились, про причини своєї неявки не повідомили, слідчий суддя визнав можливим прийняти рішення по суті скарги без їхньої участі в судовому засіданні на підставі наявних доказів.

Судовим розглядом встановлено, що директор «ЮКРЕЙН ТАУЕР КОМПАНІ» ОСОБА_1 звернувся до ГСУ НП України із заявою від 01.06.2022 про вчинення кримінального правопорушення. Відомості за заявою не були внесені до ЄРДР.

Порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора під час досудового розслідування визначено Главою 26 КПК України.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому розслідуванні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Виходячи зі змісту ч. 1 ст. 214 КПК України, бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР,- є невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР пізніше 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до положень ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов'язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

За змістом цієї норми, обов'язок прийняти та зареєструвати заяву або повідомлення про кримінальні правопорушення покладено на слідчого, прокурора та інших службових осіб, що уповноважені на їх прийняття. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається, незалежно від того, чи відносяться розслідування фактів про повідомлені кримінальні правопорушення до територіальної юрисдикції або процесуальної компетенції органу до якого надійшла заява чи повідомлення.

Слідчий, прокурор в судове засідання не з'явився, доводів заявника належним чином не спростував, власну правову позицію не виклав.

Разом з тим, що стосується вимоги адвоката про визнання бездіяльності посадових осіб, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, то слід зазначити наступне. Відповідно ч.2 ст.307 КПК України ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: скасування рішення слідчого чи прокурора; скасування повідомлення про підозру; зобов'язання припинити дію; зобов'язання вчинити певну дію; відмову у задоволенні скарги. Даний перелік є вичерпним та розширеному тлумаченню не підлягає. Оскільки адвокат просить ухвалити рішення, яке не передбачено вимогами КПК України, тому в задоволені скарги в цій частині слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 93, 94, 214, 303, 305-307, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Скаргу адвоката ОСОБА_5 в інтересах ТОВ «ЮКРЕЙН ТАУЕР КОМПАНІ» на бездіяльність посадових осіб ГСУ НП України про зобов'язання внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, після отримання заяви про кримінальне правопорушення - задовольнити.

Зобов'язати компетентних посадових осіб ГСУ НП України внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за заявою директора ТОВ «ЮКРЕЙН ТАУЕР КОМПАНІ» ОСОБА_2 за вих. № 1576-22/ЮТК від 01.06.2022 про вчинення кримінального правопорушення та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В задоволенні інших вимог скарги - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_7

Попередній документ
107124825
Наступний документ
107124827
Інформація про рішення:
№ рішення: 107124826
№ справи: 757/14303/22-к
Дата рішення: 19.08.2022
Дата публікації: 08.11.2022
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Кримінальне
Суд: Печерський районний суд міста Києва
Категорія справи: стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань
Учасники справи:
НОВАК Р В Головуючий суддя
НОВАК Р В суддя-доповідач
Розклад:
19.08.2022 09:30 Печерський районний суд міста Києва