Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 13.05.2022 по справі 922/803/22

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

УХВАЛА

"13" травня 2022 р. м ХарківСправа № 922/803/22

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Гребенюк Т.Д.

розглянувши матеріали

позовної заяви Приватного акціонерного товариства «Національна енергетична компанія «Укренерго» (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, 25, код ЄДРПОУ 00100227)

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Трістар Енергія» (61002, м. Харків, вул. Мироносицька, буд. 60, код ЄДРПОУ 35859031)

про стягнення коштів у сумі 4 564 803,01 грн.

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Харківської області надійшла позовна заява Приватного акціонерного товариства «Національна енергетична компанія «Укренерго» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Трістар Енергія» про стягнення заборгованості за фактично надані послуги у розмірі: 3 454 843,64 грн., штрафних санкцій 1 109 959,37 грн., з яких: пені (подвійної облікової ставки НБУ) - 316 755,08 грн.; штрафу - 482 865,76 грн.; 3 % річних - 57 176,06 грн.; інфляційних витрат - 253 162,47 грн. Позов мотивований порушенням відповідачем вимог договору про надання послуг з передачі електричної енергії від 01.01.2019р. № 0269-02024 щодо строків оплати наданих послуг, передбачених розділом 6 договору.

Дослідивши матеріали позовної заяви, господарський суд визнав їх такими, що подані без дотриманням вимог Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) до позовної заяви.

Так, згідно з п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до статті 4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з п.п. 1 п. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір", за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру справляється судовий збір у розмірі - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб

Отже, за подання до суду цієї позовної заяви позивач повинен оплатити судовий збір у розмірі 68 472,05 грн.

Дослідивши матеріали поданої позовної заяви, Суд зазначає, що позивачем до позовної заяви не надано документів, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Також, позивачем не надано документів, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Крім того, за приписами п.1 ч.1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

За змістом ч.1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Частина 7 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України передбачає, що якщо цим Кодексом передбачено обов'язок учасника справи надсилати копії документів іншим учасникам справи, такі документи можуть направлятися вказаним особам з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в електронній формі, крім випадків, коли інший учасник не має офіційної електронної адреси. Згідно з ч. 8 ст. 42 цього Кодексу якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним підписом учасника справи (його представника)

Позивачем, в якості доказів надсилання позовної заяви відповідачу надані скріншоти електронного листування про направлення на електронну адресу відповідача, зазначену в позовній заяві, копії позовної заяви з доданими до неї документами. Втім, суд зазначає, що вказані докази, в розумінні ст.ст.76, 77 ГПК України, є неналежними та недопустимими доказами направлення позивачу копії позовної заяви, оскільки статтею 172 ГПК України визначена форма такого доказу, а саме опис вкладення у цінний лист.

Також з доданих до позовної заяви у якості доказів її надіслання (надання) відповідачеві документів, а саме скріншотів, не вбачається, що позовна заява з додатками була направлена відповідачеві в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, а також які саме та кому документи надсилались та чи скріплені такі документи електронним підписом позивача (його представника).

Крім того, частиною другою статті 164 Господарського процесуального кодексу України встановлений обов'язок щодо надання позивачем до позовної заяви всіх наявних доказів.

Згідно із ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

За текстом позовної заяви позивач посилається на факт укладання між НЕК «Укренерго» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Трістар Енергія» договору про надання послуг з передачі електричної енергії від 01.01.2019р. № 0269-02024 .

Однак, до позовної заяви позивач договору про надання послуг з передачі електричної енергії від 01.01.2019р. № 0269-0202 не долучив.

Відтак, за висновками суду, позивачем не виконано вимоги ч.2 ст.164 Господарського процесуального кодексу України щодо надання до суду всіх наявних доказів.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Оскільки позовна заява не відповідає вимогам господарського процесуального законодавства, суд вважає необхідним залишити позовну заяву без руху, надавши позивачу строк для усунення зазначених недоліків.

Керуючись п. 2 ч. 1 ст. 164, ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, Суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Приватного акціонерного товариства «Національна енергетична компанія «Укренерго» залишити без руху.

2. Встановити позивачу десятиденний строк з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення недоліків позовної заяви шляхом подання:

- доказів сплати судового збору у розмірі 68 472,05 грн.;

- доказів надсилання позивачем позовної заяви разом із доданими до неї документами відповідачеві;

- доказу до матеріалів справи, а саме договору про надання послуг з передачі електричної енергії від 01.01.2019р. № 0269-0202.

Попередити позивача, що відповідно до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, у разі якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Ухвала підписана 13.05.2022.

Суддя Т.Д. Гребенюк

Попередній документ
104291484
Наступний документ
104291486
Інформація про рішення:
№ рішення: 104291485
№ справи: 922/803/22
Дата рішення: 13.05.2022
Дата публікації: 16.05.2022
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Господарське
Суд: Господарський суд Харківської області
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Розглянуто (28.10.2022)
Дата надходження: 27.09.2022
Предмет позову: стягнення коштів
Учасники справи:
ГРЕБЕНЮК Т Д суддя-доповідач
Розумовський Олександр Сергійович Представник відповідача
Товариство з обмеженою відповідальністю "Трістар Енергія" Відповідач (Боржник)
МІНА ВІРА ОЛЕКСІЇВНА головуючий суддя
МІНА ВІРА ОЛЕКСІЇВНА суддя-доповідач
КРЕСТЬЯНІНОВ ОЛЕКСІЙ ОЛЕКСАНДРОВИЧ суддя-учасник колегії
ШЕВЕЛЬ ОЛЬГА ВІКТОРІВНА суддя-учасник колегії
Приватне АТ "Національна енергетична компанія "Укренерго" Заявник апеляційної інстанції
ТИЩЕНКО АЛІНА ІГОРІВНА Представник скаржника
ТОВ "Трістар Енергія" Відповідач (Боржник)
Приватне АТ "Національна енергетична компанія "Укренерго" Позивач (Заявник)
МАЛАШЕНКОВА Т М головуючий суддя
МАЛАШЕНКОВА Т М суддя-доповідач
КОЛОС І Б суддя-учасник колегії
БЕНЕДИСЮК І М суддя-учасник колегії
ПАТ "Національна енергетична компанія "Укренерго" Заявник касаційної інстанції
Товариство з обмеженою відповідальністю "ТРІСТАР ЕНЕРГІЯ" Відповідач (Боржник)
Тищенко А.І. Представник позивача
ПАТ "Національна енергетична компанія "Укренерго" Позивач (Заявник)
Приватне акціонерне товариство "Національна енергетична компанія "Укренерго" Позивач (Заявник)
ГРЕБЕНЮК Т Д Суддя-доповідач
Приватне акціонерне товариство "Національна енергетична компанія "Укренерго" Позивач (заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "Трістар Енергія" відповідач (боржник)
Тищенко Аліна Ігорівна представник позивача
Розумовський Олександр Сергійович представник відповідача
МАЛАШЕНКОВА Т М Головуючий суддя
ПАТ "Національна енергетична компанія "Укренерго" Позивач (заявник)
Товариство з обмеженою відповідальністю "ТРІСТАР ЕНЕРГІЯ" відповідач (боржник)
ПАТ "Національна енергетична компанія "Укренерго" заявник касаційної інстанції
Тищенко А.І. представник позивача
Розклад:
03.10.2022 10:00 Господарський суд Харківської області
28.10.2022 09:30 Господарський суд Харківської області
11.11.2022 10:00 Господарський суд Харківської області
06.04.2023 15:00 Касаційний господарський суд
27.04.2023 15:15 Касаційний господарський суд
04.05.2023 15:20 Касаційний господарський суд