Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 11.05.2022 по справі 750/1435/22

Справа № 750/1435/22 Головуючий у І інстанції ОСОБА_1

Провадження № 11-сс/4823/115/22

Категорія - Доповідач ОСОБА_2

УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 травня 2022 року колегія суддів судової палати у кримінальних справах Чернігівського апеляційного суду в складі:

Головуючого-суддіОСОБА_2

суддів - ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі - ОСОБА_5 ,

з участю учасників судового провадження:

прокурора - ОСОБА_6 ,

слідчого - ОСОБА_7 ,

захисника - адвоката ОСОБА_8 ,

підозрюваної - ОСОБА_9 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Чернігові матеріали за апеляційною скаргою прокурора Чернігівської окружної прокуратури ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Деснянського районного суду м. Чернігова від 18 лютого 2022 року,

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою відмовлено у задоволенні клопотання слідчого СВ Чернігівського РУП ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_10 про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за 12021270340002100, щодо

ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Чернігів, українки, громадянки України, з вищою освітою, пенсіонерки, особи з ІІ групою інвалідності, вдови, раніше не судимої в силу ст. 89 КК України, проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 ,

яка підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 307 КК України.

Цією ж ухвалою відносно ОСОБА_9 обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 16 квітня 2022 року.

Своє рішення слідчий суддя мотивував тим, що прокурором у судовому засіданні не доведено обставини, які свідчать про недостатність застосування більш м'яких запобіжних заходів, ніж тримання під вартою, для запобігання зазначеним у клопотанні ризикам. З огляду на наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваною кримінальних правопорушень та наявність достатніх підстав вважати, що існують ризики, передбачені п.п. 1, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, можливо застосувати більш м'який запобіжний захід, ніж той, який зазначений у клопотанні, що відповідає положенням ч. 4 ст.194 КПК України.

Не погоджуючись з даною ухвалою слідчого судді прокурор Чернігівської окружної прокуратури ОСОБА_6 подала апеляційну скаргу, в якій просить скасувати її та обрати відносно підозрюваної запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. В обґрунтування вимог апеляційної скарги зазначає, що зібрані фактичні дані дають підстави обґрунтовано підозрювати ОСОБА_9 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 307 КК України, які відносяться до категорії тяжких. Прокурор вважає, що мотивуючи рішення слідчий суддя безпідставно не взяв до уваги наявність ризиків, передбачених п.п. 2, 3 ч. 1 ст. 177 КПК України та обрав більш м'який запобіжний захід, не зважаючи на тяжкість вчиненого кримінального правопорушення та наявні ризики.

Заслухавши доповідача, доводи прокурора, щодо можливості задоволення поданої апеляційної скарги, думку прокурора підозрюваної ОСОБА_9 та її захисника-адвоката ОСОБА_8 , відносно необхідність залишення апеляційної скарги без задоволення, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи апеляційних скарг, колегія суддів приходить до наступного.

У відповідності до положень ч. 1 ст. 404 КПК України, судове рішення слідчого судді переглядається в межах апеляційної скарги.

Так, обґрунтованість висунутої ОСОБА_9 підозри, висновки щодо якої слідчим суддею мотивовані, в апеляційній скарзі не оспорюється, а тому, згідно ч. 1 ст. 404 КПК України, не перевіряються.

Слідчим суддею дотриманий порядок застосування запобіжного заходу, передбачений ст. 194 КПК України, де зазначені підстави та обставини, які повинен враховувати слідчий суддя при вирішенні цього питання.

Так, відповідно до вимог ст. 194 КПК України, під час розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов'язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним кримінального правопорушення, наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, і на які вказує слідчий і прокурор; недостатність підстав для застосування більш м'яких запобіжних заходів.

Згідно вимог ч. 1 ст. 178 КПК України, при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім ризиків, зазначених у ст. 177 КПК України, слідчий суддя, суд на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов'язаний оцінити в сукупності всі обставини, у тому числі: вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним кримінального правопорушення; тяжкість покарання, що загрожує підозрюваному; вік та стан здоров'я підозрюваного; міцність його соціальних зв'язків в місці постійного проживання, у тому числі, наявність родини й утриманців; наявність постійного місця роботи або навчання; репутацію підозрюваного; його майновий стан; наявність судимостей; наявність повідомлення особі про підозру у вчиненні іншого кримінального правопорушення; розмір майнової шкоди, у завданні якої підозрюється особа.

Доводи прокурора про те, що висновки слідчого судді не відповідають фактичним обставинам кримінального провадження не ґрунтуються на змісті судового рішення.

Слідчим суддею наведені достатні мотиви для відмови в задоволенні клопотання слідчого і обрання ОСОБА_9 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Приймаючи до уваги дані про особу підозрюваної, які суд оцінює у сукупності з іншими даними кримінального провадження, колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції про доцільність обрання запобіжного заходу у виді домашнього арешту стосовно підозрюваної ОСОБА_9 та не знаходить обґрунтованими доводи прокурора щодо необхідності обрання відносно останньої запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Слід вказати, що підозрювана ОСОБА_11 дотримується покладених на неї слідчим суддею обов'язків, свідчень про їх порушення суду надано не було, як і не встановлено будь-яких спроб уникнути нею кримінальної відповідальності, перешкодити встановленню істини у даному кримінальному провадженні або вчинити інше кримінальне правопорушення.

Крім того, слід відзначити, що посилання прокурора на тяжкість вчиненого кримінального правопорушення, яке інкримінується ОСОБА_9 не може слугувати підставою для задоволення апеляційної скарги, оскільки згідно практики Європейського суду з прав людини, тяжкість злочину не може сама по собі слугувати виключною підставою для тримання особи під вартою.

Враховуючи викладене, суд апеляційної інстанції дійшов до переконання, що зазначені в апеляційній скарзі прокурора доводи щодо безпідставності застосування слідчим суддею до підозрюваної запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту є необґрунтованими, не знайшли свого підтвердження під час апеляційного розгляду, та не є визначеними законом підставами для скасування оскаржуваного рішення.

За таких обставин, апеляційний суд приходить до висновку, що ухвала слідчого судді є законною і обґрунтованою, підстав для її скасування з мотивів, викладених в апеляційній скарзі прокурора, не вбачається.

Порушень кримінального процесуального закону, які були б підставою для скасування ухваленого слідчим суддею рішення не встановлено.

Керуючись ст. ст. 407, 418, 419, 422 КПК України, колегія суддів,-

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу прокурора Чернігівської окружної прокуратури ОСОБА_6 - залишити без задоволення, а ухвалу слідчого судді Деснянського районного суду м. Чернігова від 18 лютого 2022 року, якою відмовлено у задоволенні клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо ОСОБА_9 та обрано відносно неї запобіжний захід у вигляді домашнього арешту - без змін.

Ухвала набирає законної сили негайно після її винесення, є остаточною й оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

СУДДІ:

ОСОБА_3 ОСОБА_2 ОСОБА_4

Попередній документ
104261897
Наступний документ
104261899
Інформація про рішення:
№ рішення: 104261898
№ справи: 750/1435/22
Дата рішення: 11.05.2022
Дата публікації: 20.01.2023
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Кримінальне
Суд: Чернігівський апеляційний суд
Категорія справи: тримання особи під вартою
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Призначено до судового розгляду (23.02.2022)
Дата надходження: 23.02.2022
Учасники справи:
КРАПИВНИЙ БОГДАН ВОЛОДИМИРОВИЧ головуючий суддя
КРАПИВНИЙ БОГДАН ВОЛОДИМИРОВИЧ суддя-доповідач
ОСЕДАЧ МИКОЛА МИКОЛАЙОВИЧ головуючий суддя
ОСЕДАЧ МИКОЛА МИКОЛАЙОВИЧ суддя-доповідач
АНТИПЕЦЬ ВАЛЕНТИНА МИКОЛАЇВНА суддя-учасник колегії
САЛАЙ ГЕННАДІЙ АНАТОЛІЙОВИЧ суддя-учасник колегії
Митченко Руслан Сергійович підозрюваний
ОСЕДАЧ М М Головуючий суддя
ОСЕДАЧ М М суддя-доповідач
АНТИПЕЦЬ В М суддя-учасник колегії
САЛАЙ Г А суддя-учасник колегії
Митченко Руслан Сергійович Підозрюваний
Розклад:
25.02.2022 08:50 Чернігівський апеляційний суд