Clarity Project
Prozorro Закупівлі Prozorro.Продажі Аукціони Увійти до системи Тарифи та оплата Про систему

Ухвала від 31.01.2022 по справі 420/11840/21

П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

31 січня 2022 р. м. ОдесаСправа № 420/11840/21

П'ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

судді-доповідача: Яковлєва О.В.,

суддів: Єщенка О.В., Крусяна А.В.

розглянувши можливість відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Північно-східного офісу Держаудитслужби на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 15 листопада 2021 року, у справі № 420/11840/21 за позовом Державного підприємства «Дирекція з будівництва Міжнародного аеропорту «Одеса» до Північно-східного офісу Держаудитслужби про визнання протиправним та скасування рішення,-

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 15 листопада 2021 року задоволено позовні вимоги.

Не погоджуючись з вказаним рішенням відповідачем подано до суду апеляційну скаргу з пропуском строків апеляційного оскарження.

Так, згідно п. 2 ч. 6 ст. 251 КАС України, днем вручення судового рішення є день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи.

Згідно ч. 1 ст. 295 КАС України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п'ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Частиною 2 вказаної статті встановлено, що учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; 2) на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Частиною 3 вказаної статті встановлено, що строк на апеляційне оскарження також може бути поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин, крім випадків, визначених частиною другою статті 299 цього Кодексу.

При цьому, відповідно до ч. 3 ст. 298 КАС України, апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 295 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

В даному випадку, згідно довідки Одеського окружного адміністративного суду (а.с. 258 т. 1) рішення від 15 листопада 2021 року доставлено до електронного кабінету відповідача 17 листопада 2021 року (середа).

При цьому, апеляційну скаргу на рішення суду подано 24 грудня 2021 року (п'ятниця), тобто з пропуском встановленого строку апеляційного оскарження рішення суду першої інстанції.

Між тим, відповідачем подано заяву про поновлення пропущених процесуальних строків на підставі ч. 2 ст. 295 КАС України, так як ним отримано копію рішення суду першої інстанції лише 24 листопада 2021 року (середа).

Проте, вказана заява не підлягає задоволенню, так як викладена в ній інформація суперечить матеріалам справи.

Крім того, згідно п. 4 ч. 5 ст. 296 КАС України, до апеляційної скарги додаються докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваного судового рішення суду першої інстанції, за наявності.

В свою чергу, відповідачем не надано відповідних доказів для підтвердження викладеної в заяві інформації.

Враховуючи вищевикладене, наявні підстави для залишення апеляційної скарги без руху, з наданням 10-денного строку для усунення виявлених недоліків.

Керуючись ст.ст. 295, 298, 325 КАС України, суд,-

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні заяви Північно-східного офісу Держаудитслужби про поновлення процесуальних строків.

Апеляційну скаргу Північно-східного офісу Держаудитслужби - залишити без руху, надавши строк у 10 днів, з моменту отримання копії даної ухвали, для усунення недоліків, а саме вирішити питання щодо реалізації права повторного звернення до суду апеляційної інстанції із заявою про поновлення строку апеляційного оскарження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Яковлєв О.В.

Судді Єщенко О.В. Крусян А.В.

Попередній документ
103201002
Наступний документ
103201004
Інформація про рішення:
№ рішення: 103201003
№ справи: 420/11840/21
Дата рішення: 31.01.2022
Дата публікації: 15.02.2022
Форма документу: Ухвала
Форма судочинства: Адміністративне
Суд: П'ятий апеляційний адміністративний суд
Категорія справи: організації господарської діяльності, з них
Стан розгляду справи:
Стадія розгляду: Розглянуто у апеляційній інстанції (10.08.2022)
Дата надходження: 09.07.2021
Предмет позову: про визнання протиправним та скасування висновку від 05.07.21 року
Учасники справи:
КОРОЙ С М суддя-доповідач
Терещенко Олександр Ігорович Представник позивача
ЯКОВЛЄВ О В головуючий суддя
ЯКОВЛЄВ О В суддя-доповідач
КРУСЯН А В суддя-учасник колегії
ЄЩЕНКО О В суддя-учасник колегії
Північно-східний офіс Держаудитслужби Заявник апеляційної інстанції
Північно-східний офіс Держаудитслужби Відповідач (Боржник)
Державне підприємство "Дирекція з будівництва Міжнародного аеропорту "Одеса" Позивач (Заявник)